Βάσεις 2015: Πώς επηρεάζονται;


Πρόσφατα, ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε πρόταση στη Βουλή σχετικά με τα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, πρότεινε από εδώ και στο εξής τα ίδια τα Ιδρύματα να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων που θα λαμβάνουν.Όπως είναι λογικό, μια τέτοια απόφαση αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κάθε χρόνο, οι Πρυτανείες των Πανεπιστημίων δείχνουν όλο και περισσότερο δυσαρεστημένες για τον υπέρογκο αριθμό εισακτέων που λαμβάνουν, γεγονός που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόταση του Υπουργού.Η κατάσταση αυτή «ανάγκασε» την ακαδημαϊκή κοινότητα να ζητήσει την περικοπή του αριθμού των νέων φοιτητών που ορίζεται από υο Υπουργείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει έκρηξη στις βάσεις, ειδικότερα για τις πιο δημοφιλείς σχολές, δεδομένου ότι οι θέσεις των εισακτέων θα μειωθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Για την ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκίνησε, το Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι μπορεί να δεχτεί 950 φοιτητές.Παρ’ όλ’ αυτά, η απόφαση του Υπουργείου αφορούσε 1.600 εισακτέους, 40% παραπάνω, δηλαδή, από όσους μπορεί να διαχειριστεί το Πανεπιστήμιο.

Αντίστοιχες μειώσεις ζητούν και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.Φέτος, ο αριθμός των εισακτέων υπολογίστηκε σε περίπου 70.000, αριθμός που πρόκειται να επηρεαστεί ορατά τον ερχόμενο Αύγουστο, αν τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση του κ.Λοβέρδου.

Μια ακόμη αφορμή για να «πέσει» και πάλι στο τραπέζι το θέμα των εισακτέων ήταν, σαφώς, και οι μετεγγραφές.Σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, ο αριθμός των φοιτητών που πήραν μετεγγραφή περιορίστηκε στους 10.000.Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, παραδέχτηκε πως, ο καταμερισμός ήταν άνισος.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι Σχολές Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι σχολές Ιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω του μεγάλου αριθμού πρωτοετών που δέχτηκαν.

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Βάσεις 2015: Πώς επηρεάζονται;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format