Πώς πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά για να αποδίδουν καλύτερα;


«Ύπνος», μια λέξη αγαπητή σε όλους.Όπως έχει αποδειχθεί, όμως, ο ύπνος εκτός από αγαπητός είναι και ιδιαίτερα αναγκαίος για τα παιδιά και τους εφήβους.Ανάγκη που το εκπαιδευτικό σύστημα μάλλον «παραμελεί» ορισμένες φορές το γεγονός ότι ο ύπνος είναι μάθηση και μάλιστα ενός πολύ καθορισμένου είδους.

Σύμφωνα με επιστήμονες, πιστεύεται ότι, βασικός στόχος του ύπνου είναι η παγίωση της γνώσης, ο διαχωρισμός του σήματος από τον περιβάλλοντα θόρυβο.Τα προγράμματα στα σχολεία, όμως, αλλάζουν με μεγάλη βραδύτητα καθιστώντας έτσι τους γονείς μόνους υπεύθυνους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε θέματα ύπνου.

Όπως υποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες, πλέον είναι δυνατόν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εκμεταλλευτούν τον ύπνο ως ένα εργαλείο μάθησης, δεδομένου ότι διαφορετικά είδη ύπνου μπορούν να βοηθήσουν διαφορετικά είδη μάθησης.Έτσι, μαθαίνοντας στα παιδιά αυτές τις ικανότητές τους, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα το σύστημα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ύπνος δεν είναι απλά ξεκούραση, αφού ο εγκέφαλος λειτουργεί και κατά τη διάρκειά του. Μια νύχτα ύπνου περιλαμβάνει φάσεις που ονομάζονται REM, όπου ο εγκέφαλος ενεργοποιείται με όνειρα και δραστηριότητα, αλλά και βαθύ ύπνο όταν ο εγκέφαλος μιλάει ψιθυριστά και μόλις μπορούμε να τον ακούσουμε. Σε καθεμία από αυτές τις φάσεις ο εγκέφαλος διαχειρίζεται μια διαφορετική εργασία και έτσι ο ύπνος δεν είναι μοναχά κάτι που «πρέπει» να γίνει αλλά πολύ περισσότερα.Ο ύπνος μπορεί, μάλιστα, να σας βοηθήσει να τελειοποιήσετε τις κιναότητές σας.Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να βελτιώσει τις δεξιότητές του στα Ισπανικά, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ξαπλώσει στο κρεβάτι του τη συνηθισμένη ώρα, αντί να ξενυχτήσει στον υπολογιστή.

Μελέτες δείχνουν πως, το πρώτο μισό της νύχτας περιλαμβάνει τον λεγόμενο «βαθύ ύπνο», κατά τη διάρκεια του οποίου ο εγκέφαλος εδραιώνει τη γνώση, αριθμούς, γεγονότα και καινούργιες λέξεις. Χωρίς αυτή τη φάση, τα πράγματα φαίνονται δυσκολότερα την επόμενη ημέρα, πιο ομιχλώδη.Μετά από αυτό το στάδιο ακολουθεί το λεγόμενο «στάδιο 2» του ύπνου, κατά το οποίο εδραιώνεται η κινητική μνήμη, όλα αυτά που οι φιλόδοξοι μουσικοί και αθλητές χρειάζονται, για παράδειγμα.Αυτό το στάδιο δεν αναιρεί την αναγκαιότητα του πρώτου σταδίου. Αντιθέτως, είναι ένας λόγος να μη σηκωθείτε υπερβολικά νωρίς από το κρεβάτι χάνοντας έτσι την ευκαιρία να μάθετε πραγματικά όσα εξασκήσατε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Αυτό που χρειάζεται να μάθει ένας μεγαλύτερος έφηβος μαθητής είναι να είναι τακτικός με τον ύπνο του πριν από κάποιο σημαντικό τεστ ή αθλητική ενασχόληση.Χαρακτηριστικά, αν ένας μαθητής προετοιμάζεται για μια γραπτή δοκιμασία στο μάθημα των γαλλικών, καλό θα ήταν να κλείσει τα φώτα τη συνηθισμένη ώρα και να σηκωθεί νωρίς για να μελετήσει το πρωί.Με την ίδια λογική, αν κάποιος πρόκειται να δώσει ένα ρεσιτάλ πιάνου, καλύτερα να μείνει ξύπνιος λίγο παραπάνω και να κοιμηθεί περισσότερο το πρωί.

Ένα άλλο, επίσης καλό παράδειγμα για τους μαθητές είναι η σχέση του ύπνου με τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά τεστ αποτελούν μια πραγματική δοκιμή τόσο για τη μνήμη όσο και για την κατανόηση. Σ’ αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο ύπνος REM, η φάση κατά την οποία ονειρευόμαστε.Σύμφωνα με μελέτες, αυτό το στάδιο του ύπνου είναι ιδιαίτερα καλό για την αποκωδικοποίηση κρυμμένων προτύπων και μας βοηθάει να βρούμε τη λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα.

Έτσι, αν για παράδειγμα το μαθηματικό τεστ σχετίζεται με την απομνημόνευση, τότε καλύτερα ο μαθητής να κοιμηθεί τη συνηθισμένη ώρα και το πρωί να ξυπνήσει για μια γρήγορη επανάληψη.Όμως, αν το τεστ αφορά δύσκολα προβλήματα, τότε η φάση REM δεν είναι απαραίτητη.Είναι προτιμότερο να μείνει ξύπνιος λίγο περισσότερο και να αφεθεί σε έναν ύπνο γεμάτο όνειρα, πράγμα που θα βοηθήσει τον εγκέφαλο στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

«Κουράστηκα και θα ρίξω έναν υπνάκο», μια φράση πολύ συνηθισμένη και πολύ…παρεξηγημένη.Μπορεί ο «υπνάκος» να ακούγεται σαν κάτι μικρό και βιαστικό, στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για κανονικό ύπνο σε μικρογραφία. Μία ώρα ύπνου περιλαμβάνει βαθύ ύπνο, REM και φάση 2.Παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να δοθεί προσοχή, έτσι ώστε ο «υπνάκος» να μη χαλάσει το πρόγραμμα του ύπνου. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, η εξάντληση κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός λέει στο μαθητή «Οkay, μελέτησα ή προπονήθηκα και τώρα πρέπει να χωνέψω όλο αυτό το υλικό και να ολοκληρώσω την εργασία μου».

ΔΕΊΤΕ ΕΠΊΣΗΣ

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πώς πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά για να αποδίδουν καλύτερα;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format