Τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης.


Tον δρόµο για χώρες του εξωτερικού προκειµένου να σπουδάσουν θα πάρουν και φέτος χιλιάδες Ελληνόπουλα, τα οποία δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο ελληνικό ΑΕΙ.

Παρά την οικονοµική κρίση, η φυγή προς το εξωτερικό αποτελεί µια καλή λύση για τους νέους προκειµένου να σπουδάσουν, αφού ούτως ή άλλως τώρα λόγω της τεράστιας ανεργίας στη χώρα µας γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι πως δεν θα γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα, διότι θα χρειαστεί να εργαστούν αναγκαστικά σε κάποια άλλη χώρα.Παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι µεγάλο, πολλές οικογένειες προτιµούν να κάνουν θυσίες προκειµένου τα παιδιά τους να κάνουν καλές σπουδές και να έχουν ένα αξιόλογο επαγγελµατικό µέλλον. Επίσης υπάρχουν χώρες όπως η Γερµανία, όπου η φοίτηση στα δηµόσια ΑΕΙ είναι δωρεάν, ενώ στη Γαλλία το κόστος εγγραφής είναι πάρα πολύ µικρό. Βέβαια ο κύριος όγκος των Ελλήνων, χρόνια τώρα, προτιµούσε τις σπουδές στη Βρετανία, αλλά από το 2012 που η κυβέρνηση σχεδόν διπλασίασε τα δίδακτρα στα ΑΕΙ υπάρχει µια µικρή κάµψη στη ζήτηση από τους Ελληνες, καθώς αρκετοί έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς τα ΑΕΙ της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας. Παρ’ όλα αυτά τα βρετανικά πανεπιστήµια κατέχουν ακόµη την πρωτιά στη ζήτηση από τους Ελληνες λόγω της φήµης και του κύρους που διαθέτουν.

Κόστος σπουδών στη Βρετανία
Για πτυχιακά προγράµµατα:

Αγγλία έως και £9,000/έτος

Σκοτία £1.820/έτος

Ουαλία £3.465/έτος

Βόρεια Ιρλανδία  £3.465/έτος

Οι φοιτητές από την ΕΕ µπορούν να πάρουν χαµηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση. Η αποπληρωµή του δανείου θα γίνει µετά την αποφοίτηση και µόνο εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδηµα, που θα είναι παραπάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο.
Για µεταπτυχιακά προγράµµατα: Στα µεταπτυχιακά οι τιµές διαµορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραµµές ξεκινούν από 3.900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα µε το επιστηµονικό αντικείµενο. Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονοµικές επιστήµες ή στις ιατρικές. Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονοµικά ποσά, γύρω στα 23.000 ευρώ τον χρόνο.
Κόστος ζωής
Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Οπως είναι αναµενόµενο, για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.300-1.500 ευρώ τον µήνα. Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζετε ελαφρώς χαµηλότερες τιµές, δηλαδή κοντά στα 900-1.200 ευρώ τον µήνα για το δωµάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις µετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.
Διευθύνσεις και τηλέφωνα
Πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής από το British Council
Από το British Council µπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής σε βρετανικά πανεπιστήµια. Λειτουργεί, δε, εξειδικευµένη υπηρεσία για την εύρεση του κατάλληλου τµήµατος και πανεπιστηµίου ανάλογα µε τα προσόντα του υποψηφίου.
Σηµειώστε ότι ακόµη και αυτήν τη στιγµή µπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν αιτήσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέµβριο του 2014. Απευθυνθείτε στο τµήµα εκπαιδευτικών υπηρεσιών του British Council για άµεση εξυπηρέτηση. Για ραντεβού µε εκπαιδευτικό σύµβουλο, στα γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία).
Επίσης, το British Council διοργανώνει σεµινάρια για τους ενδιαφεροµένους προκειµένου να πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για τις ηµεροµηνίες και τις διαδικασίες κατάθεσης της αίτησης εγγραφής, τα δίδακτρα, το κόστος ζωής κ.λπ. (http://www.british-council.gr/events/education-information-sessions).

Για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικό πανεπιστήµιο τον Σεπτέµβριο, θα προτείναµε να παρακολουθήσουν ένα σεµινάριο µε πρακτικές συµβουλές για τη φοιτητική ζωή στη Βρετανία.
Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός ΕΕ θα χρειαστούν φοιτητική visa. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη Βρετανική Πρεσβεία τηλέφωνο 210 7272600.
Στις επόµενες σελίδες θα βρείτε λεπτοµέρειες για τις σπουδές σε Βρετανία, Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία, Γαλλία και Γερµανία, ενώ σε επόµενο τεύχος θα βρείτε πληροφορίες για τις σπουδές στις Ηνωµένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης.

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format