15% μείωση στην τιμή των συγγραμμάτων


Κακά τα νέα φέτος για τους εκδότες των συγγραμμάτων που προορίζονται για φοιτητές ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δρομολογήθηκε 15% μείωση στη «νομίμως κοστολογημένη» τιμή των συγγραμμάτων τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το συνολικό κόστος της αγοράς των συγγραμμάτων από το κράτος, ορίζεται σε ετήσια βάση γύρω σταα 60 εκατομμύρια ευρώ.Βάσει αυτού του ποσού, στόχος της Κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 8 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκινώντας από αυτή τη χρονιά.

Αντίθετοι στην απόφαση αυτή είναι, παρ’όλα αυτά, τα δ.σ. της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας (ΟΜΕΒΕ), του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) καθώς κι εκείνο της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), καθώς τη βρίσκουν «αναιτιολόγητη» .Καλούν, λοιπόν, την ηγεσία του Υπουργείου να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή δίχως, όμως, να αποκλείουν τους την επανεξέταση «πιθανών αστοχιών του συστήματος κοστολόγησης» από την πλευρά τους.

Οι εκδότες που είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ, την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία πραγματοποιείται η διαδικασία της δήλωσης και της παράδοσης των συγγραμμάτων στους φοιτητές, θεωρούν πως, οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής του βιβλίου, από την εισαγωγή χαρτιού μέχρι τους φόρους προς το Δημόσιο ή τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τραπεζικό δανεισμό, «μάλλον προς αύξηση συνηγορούν».

Σύμφωνα και με τη Μάγκυ Μινόγλου, επικεφαλής του οίκου «Κριτική» που εξειδικεύεται στα επιστημονικά συγγράμματα, «ούτως ή άλλως, η τιμή του κάθε τίτλου δεν ορίζεται από εμάς. Διαμορφώνεται από το κράτος με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, ανάλογα με το μέγεθος του βιβλίου και τον αριθμό των σελίδων του. Ενώ όμως υπήρχε ήδη συμφωνία μεταξύ μας, τώρα έρχεται ο υπουργός Παιδείας και ανατρέπει τα συμφωνηθέντα μόνος του…».

Το δ.σ. της ΕΝΕΛΒΙ εκφράζοντας με τη σειρά του τη δυσαρέσκειά του με την απόφαση του Υπουργείου δήλωσε ότι η κίνηση του Υπουργού «προκαλεί βέβαιη και μη προβλεπόμενη ζημία» στους εκδότες και θα έχει ως αποτέλεσμα την «υποβάθμιση της ποιότητας των διδακτικών βιβλίων».

Παρ’ όλα αυτά, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, ο Βαγγέλης Τρικεριώτης των βιβλιοπωλείων «Πρωτοπορία», διαχωρίζει τη θέση του από αυτή των υπολοίπων, όπως ακριβώς είχε κάνει εναντιωνόμενος και στη διατήρηση του νόμου της ενιαίας τιμής. Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι αγορές επιστημονικών βιβλίων όπως γίνονται στην Ελλάδα αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία «με αποκλειστικό στόχο την αύξηση του εισοδήματος των καθηγητών». «Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το κράτος αγοράζει τα βιβλία άπαξ και στη συνέχεια τα δανείζει στους φοιτητές μέσω των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών».

«Προφανώς και πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία» δηλώνει , επίσης, η Μ. Μίνογλου : «Μόνο στη χώρα μας, εδώ και σαράντα χρόνια, οι φοιτητές προμηθεύονται τα βιβλία τους δωρεάν. Το σύστημα στο οποίο έχουμε καταλήξει είναι ό,τι καλύτερο και για το κράτος που μπορεί να υπολογίζει εγκαίρως τα έξοδά του και για τον κλάδο μας. Θεωρώ πως ό,τι συνέβη ήταν φάουλ. Πάντα υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Οι ζυμώσεις στα συνδικαλιστικά μας όργανα συνεχίζονται. Οποια συζήτηση όμως κι αν γίνει με την ηγεσία του υπουργείου, πρέπει ν’ αφορά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά».

Παρά τις απόψεις που προαναφέρθηκαν, πάντως, το κλίμα παραμένει «βαρύ» απέναντι στην απόφαση και, αφού , υπό τις σημερινές συνθήκες, οποιαδήποτε κίνηση που θα ανέτρεπε ριζικά το σύστημα διανομής των συγγραμμάτων, μοιάζει αδιανόητη.

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

15% μείωση στην τιμή των συγγραμμάτων

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format