Επένδυση ζωής η εισαγωγή σε Χάρβαρντ, Γέιλ και ΜΙΤ


Οταν μιλάμε για τα ΑΕΙ των ΗΠΑ αναφερόμαστε σε μια πανσπερμία Ιδρυμάτων σε μια αχανή χώρα. Για να καταλήξει κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο θα πρέπει να κάνει μια εκτενή έρευνα έως ότου εντοπίσει αυτό που θέλει.
Φυσικά υπάρχουν οι κολοσσοί, όπως το Harvard στη Βοστόνη, που δεν χρειάζεται συστάσεις, ακολουθούν μεγαθήρια όπως το Yale, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το Princeton, το ΜΙΤ και το Caltech, αλλά και άλλα μικρότερα ΑΕΙ τα οποία μπορεί να μην είναι πολύ γνωστά, αλλά είναι εξίσου καλά. Βέβαια για τα διεθνούς φήμης Ιδρύματα δεν αρκεί να θέλει κάποιος να σπουδάσει εκεί και να έχει και την οικονομική δυνατότητα, χρειάζεται και τύχη, διότι ο αριθμός των αιτήσεων από όλο τον κόσμο είναι τεράστιος και βέβαια η επιλογή αυστηρή.

Σήμερα, πάντως, το «Εθνος- Παιδεία» σας συστήνει μερικά από τα καλύτερα ΑΕΙ των ΗΠΑ. Την επιλογή θα την κάνετε εσείς.
ΗΑRVΑRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1636)
www.harvard.edu
Εδρα: Cambridge – Boston, Massachusetts
Δίδακτρα: $31.456
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: admis.fas.harvard.edu
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 10%

Εδώ και πολλά χρόνια είναι το πρώτο και καλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1636 στην αγγλοκρατούμενη Βοστόνη και λειτούργησε κατά τα πρότυπα των παλιών βρετανικών πανεπιστημίων. Ονομάστηκε αρχικά Κολέγιο Χάρβαρντ -το 1639- προς τιμήν του πρώτου ευεργέτη του, του νεαρού κληρικού Τζον Χάρβαρντ, που χάρισε στο Ιδρυμα εκατοντάδες βιβλία της προσωπικής συλλογής του.

Σήμερα φοιτούν περίπου 7.500 προπτυχιακοί φοιτητές και 12.500 μεταπτυχιακοί, ενώ σε καίρια πόστα της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της Υγείας, της διαστημικής τεχνολογίας, των κατασκευών, των ερευνών, της πολιτικής, της Δικαιοσύνης παράγουν έργο κάπου 300.000 απόφοιτοί του.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, πολιτικές επιστήμες, βιοϊατρικές επιστήμες. Το κορυφαίο σύμβολο της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο της γνώσης αποτελεί παράλληλα παγκόσμιο μέτρο σύγκρισης για κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο. Κάθε σχολή του χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη λαμπρότητα.
Τα πλέον φημισμένα τμήματά του είναι και τα μεγαλύτερα, όπως το τμήμα πολιτικών επιστημών JFΚ School of Government, οι σχολές βιοϊατρικών επιστημών και κάθε κλάδος σπουδών περί τα οικονομικά. Για τους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές το βασικότερο προτέρημα του Χάρβαρντ είναι η μέθοδος διδασκαλίας, που στα περισσότερα τμήματα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών γίνεται σε ολιγάριθμες τάξεις με στενή συνεργασία φοιτητών και καθηγητών.
ΥΑLΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1701)
www.yale.edu
Εδρα: New Haven, Connecticut Δίδακτρα: $32.515
Πληροφορίες για αιτήσεις: undergraduate.admissions@yale.edu
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 15%
Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού η διοίκηση εφάρμοσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα δωρεάν εγγραφής Αμερικανών φοιτητών, των οποίων οι γονείς δεν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 δολαρίων.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού έγιναν αθρόες εγγραφές έναντι των άλλων μεγάλων Ιδρυμάτων, μηδέ εξαιρουμένων και των δημοφιλών σχολών του Χάρβαρντ.
Στα σχέδια είναι να προχωρήσει το μέτρο και για τους ξένους φοιτητές, αν πάντως ξεπεραστούν νομικής φύσης εμπόδια.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία. Η βιοϊατρική μάλιστα είναι εσχάτως στο φόρτε της, καθώς έχει να επιδείξει στο Γέιλ τους ερευνητές που καθημερινά πάνε μπροστά τη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Παρεμπιπτόντως, πέραν των εργαστηριακών μεθόδων, η βιοϊατρική εξελίσσεται εκεί και στον μηχανικό τομέα.
Ετσι, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της δυσλεξίας η ερευνητική ομάδα κατέληξε στην κατασκευή απεικονιστικών μηχανημάτων, που με την κατάλληλη βιοχημική «προετοιμασία» του ασθενούς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΗΙCΑGΟ (1892)
www.uchicago.edu
Εδρα: Chicago, Illinois
Δίδακτρα: $30.123
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.college.uchicago.edu/college
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 40%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές επιστήμες (οικονομικά) και ιστορία, βιολογία, μαθηματικά. Η ισχύς και το κύρος του πανεπιστημίου αντικατοπτρίζονται στους συνολικά 73 επιστήμονες και ερευνητές του που προτάθηκαν για Νόμπελ, 24 από τους οποίους κέρδισαν τελικά το βραβείο.
Κορυφαίο, ίσως, πρόσωπο ανάμεσά τους ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του αιώνα που πέρασε, ο νομπελίστας Φυσικής Ενρίκο Φέρμι.
Σε 100 και πλέον χρόνια δημιουργικότητας και πρωτοπορίας, το πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τη δική του σχολή διαπραγμάτευσης των οικονομικών, της κοινωνιολογίας, αλλά και άλλων πεδίων στις κοινωνικές επιστήμες: την περίφημη Σχολή του Σικάγου.
Η επαναστατική χρήση των στατιστικών για τη μελέτη κοινωνικών φαινομένων, η διεπιστημονική προσέγγιση σε φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους πεδία γνώσης και η προσήλωση στη φιλελεύθερη σκέψη είναι μόνο μια μικρή περιγραφή του τι εκπροσωπεί η περιώνυμη αυτή σχολή με τους φανατικούς λάτρεις και τους φανατικούς εχθρούς.
Τα οικονομικά είναι ο δημοφιλέστερος και πλέον φημισμένος τομέας σπουδών του πανεπιστημίου, ενώ τα τμήματα βιολογίας, ιστορίας, ψυχολογίας και πολιτικών επιστημών είναι επίσης κορυφαία.
Τελευταία, όμως, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συγκεκριμένα οι τομείς Νευρολογίας και Φαρμακολογίας κατέγραψαν μια σημαντική για την ανθρωπότητα ιατρική ανακάλυψη, που δίνει και το ερέθισμα σε υποψήφιους φοιτητές ή σε όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο διδακτορικό Ιατρικής ή Χημείας να στρέψουν και προς τα εδώ το ενδιαφέρον τους.
Πρόκειται για την ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που τροφοδοτεί τους αισθητήρες των νευρώνων του νωτιαίου μυελού.
Αυτή η ουσία σε αναπαραγωγή μπορεί να «αναστήσει» αδρανείς νευρώνες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
ΡRΙΝCΕΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1746)
www.princeton.edu
Εδρα: Princeton, New Jersey –
Δίδακτρα: $34.865
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 12%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, μοριακή βιολογία. Τα 250 χρόνια ακαδημαϊκής τελειότητας είναι έντονα στο περιβάλλον του Πρίνστον.
Οι προπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι αποφοιτώντας έχουν κατακτήσει υψηλότατη κατάρτιση στην επιστημολογία, φιλοσοφία, ιστορική ανάλυση και λογοτεχνία, και ότι έχουν αναπτύξει σπουδαίες μαθηματικές ικανότητες, δυνατότητα επεξεργασίας βασικών στοιχείων στατιστικής, αλλά και εμπέδωση τεχνολογίας, ανεξαρτήτως του γνωστικού πεδίου που θα σπουδάσουν.
Το Ρrinceton, άλλωστε, είναι ίσως το μόνο πανεπιστήμιο που απαιτεί σε προπτυχιακό επίπεδο τη συγγραφή διατριβής, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της τετράχρονης ακαδημαϊκής εμπειρίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανταγωνιστικών φιλοδοξιών προσπάθεια αναβάθμισης των σπουδών στους τομείς της Πληροφορικής και της Ηλεκτρολογίας. Το πέρασμα του Αϊνστάιν και από εδώ ως δασκάλου δεν επιτρέπει στην τεχνολογία να μένει άλλο εν υπνώσει.
ΜΑSSΑCΗUSΕΤΤS ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (ΜΙΤ)
www.mit.edu
Εδρα: Boston – Cambridge, Massachusetts
Δίδακτρα: $36.390
Πληροφορίες για αιτήσεις: admissions@mit.edu
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.mit.edu/admissions-applications/index.html
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 16%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες:Μηχανολογία, υπολογιστές, βιολογία, μαθηματικά, διοίκηση επιχειρήσεων.
Ειδικά για τη Μηχανολογία να αναφέρουμε ότι πρόσφατα το ΜΙΤ κατασκεύασε το μοντέλο μικρού, φτηνού και ανθεκτικού αυτοκινήτου πόλης, που κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα ήθελε να είχε επινοήσει. Επίσης το ΜΙΤ, στον τομέα των υπολογιστών και στην κατάληξη ενός προγράμματος με τίτλο «Κάθε κομπιούτερ για ένα παιδί», επινόησε το μικρό εύχρηστο laptop των 100 δολαρίων!
Το ΜΙΤ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι με μία λέξη άριστο. Κάθε τμήμα θετικής και πολυτεχνικής κατεύθυνσης ανήκει στα παγκοσμίως κορυφαία. Ωστόσο και οι σπουδές του ευρύτερου πεδίου των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων είναι οι τελειότερες.
CΑLΙFΟRΝΙΑ ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ – Caltech (1891)
www.caltech.edu
Εδρα: Boulevard-Pasadena, California
Δίδακτρα: $29.940
Πληροφορίες για αιτήσεις: ugamissions@caltech.edu
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.admissions.caltech.edu/applying_caltech.htm
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 13%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, φυσικές επιστήμες, βιολογία, μαθηματικά, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία.
Το Τεχνολογικό Ιδρυμα της Καλιφόρνιας εδράζεται στην Πασαντίνα. Με 24 νομπελίστες μεταξύ των ακαδημαϊκών και των αποφοίτων του, είναι μεταξύ άλλων διάσημο για τον κλάδο της Φυσικής, ο οποίος προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Διδάκτορες στους διάφορους τομείς της Φυσικής είναι ορισμένοι από τους κορυφαίους επιστήμονες του είδους όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο.
Εξάλλου η αναζήτηση των καλυτέρων διπλωματούχων ερευνητών του κόσμου είναι στρατηγική του Ινστιτούτου από τον καιρό του Αϊνστάιν, που έχει αφήσει και εδώ το αποτύπωμά του. Η Αστροφυσική είναι κατά παράδοση ο κλάδος που έχει την πληρέστερη υποδομή.
CΟLUΜΒΙΑ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1754)
www.columbia.edu
Εδρα: New York city, New York
Δίδακτρα: $34.440
Πληροφορίες για αιτήσεις: ugrad-admiss@columbia.edu
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.columbia.edu/cu/admissions/ugrad
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 18%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ολες οι ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το Κολούμπια προσφέρει στους φοιτητές ένα συγκρότημα οκτώ κολεγίων απαιτητικής εκπαίδευσης, στην καρδιά της μεγαλύτερης μητρόπολης του κόσμου, της Νέας Υόρκης. Είναι με δυο λόγια ο μεγαλοπρεπέστερος «ναός» των ανθρωπιστικών σπουδών του κόσμου. Ο,τι έχει παραχθεί από την ανθρώπινη σκέψη ανά τους αιώνες για το πώς πρέπει να ζει, να συμπεριφέρεται, να μορφώνεται, να διοικεί και να διοικείται μια κοινωνία, υπάρχει σε αυτό το ιστορικό Ιδρυμα ως επιστήμη και έρευνα.
UΝΙVΕRSΙΤΥ OF ΡΕΝΝSΥLVΑΝΙΑ (1740)
www.upenn.edu
Εδρα: Philadelphia, Pennsylvania
Δίδακτρα: $27.544
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, ψυχολογία.
Η εξαιρετική, σε παγκόσμιο επίπεδο, φήμη του πανεπιστημίου οφείλεται κυρίως στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Wharton, τη σχολή επικοινωνίας Αnneberg, καθώς και στις ονομαστές σχολές ιατρικής, κτηνιατρικής και νομικών. Το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών εξελίσσεται σημαντικά, διοργανώνοντας απίστευτα happenings, όπως «τυχαίες» συναντήσεις με νομπελίστες ποιητές και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή πρωτοετών σε σεμινάρια που εξετάζουν διάφορους τομείς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, όπου φοιτητές και καθηγητές εκθέτουν τις απόψεις τους πάνω σε κάποιο γνωστό βιβλίο. Αξια παρατήρησης είναι η αλματώδης τροχιά που διέγραψε το Ιδρυμα στις κλίμακες της παγκόσμιας κατάταξης. Το σημαντικότερο στοιχείο που ανεβάζει το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα στις υψηλές θέσεις του κόσμου είναι η εκπληκτική απορροφητικότητα των αποφοίτων της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων.
JΟΗΝS ΗΟΡΚΙΝS UΝΙVΕRSΙΤΥ (1876)
www.jhu.edu
Εδρα: Baltimore, Maryland
Δίδακτρα: $36.800
Πληροφορίες για αιτήσεις: gotojhu@jhu.edu
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 30%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιολογική μηχανική, διεθνείς σχέσεις, βιολογία, οικονομικά.
Ηταν ανέκαθεν το πρώτο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην παραγωγή γιατρών. Περίπου το 30% των πρωτοετών της ιατρικής δηλώνουν ότι είχαν προαποφασίσει τη φοίτησή τους στο συγκεκριμένο και μόνο πανεπιστήμιο.
Ειδικότερα οργιάζει εδώ η έρευνα γύρω από τη γονιδιακή επίδραση σε ένα σωρό φαινόμενα. Από την ανθεκτικότητα του τριχωτού της κεφαλής μέχρι το εύρος της μνήμης του εγκεφάλου. Συχνά γίνονται σοβαρές ανακοινώσεις γύρω από τις αποκαλύψεις που δίνουν οι διαρκώς ακμάζουσες μελέτες του DNA. Εξίσου σημαντικές και παγκοσμίου ενδιαφέροντος είναι οι κυτταρολογικές έρευνες που γίνονται εδώ και οι οποίες πολλές φορές έχουν δώσει ελπιδοφόρες προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ιδανικός προορισμός είναι το Johns Hopkins και για σπουδές παιδιατρικής.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0
1 share

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

Επένδυση ζωής η εισαγωγή σε Χάρβαρντ, Γέιλ και ΜΙΤ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format