Η Ειρήνη Κικαρέα μας μιλά για την πρωτιά της Νομικής Αθηνών σε Διεθνή Διαγωνισμό


Κόντρα σε Νομικές Σχολές – «θηρία» όλου του κόσμου, μια ομάδα τεσσάρων φοιτητών της Νομικής Αθηνών γύρισε τον Φεβρουάριο από τον 8o Διεθνή Διαγωνισμό Εμπορικής Διαμεσολάβησης με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία, αυτό της καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας.

Αντικείμενο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στα αγγλικά, ήταν η προσομοίωση διαμεσολάβησης-διαπραγμάτευσης επί υποθέσεων αστικής-εμπορικής φύσεως. Κάθε ομάδα εκπροσωπούσε μία από τις δυο «αντίδικες» εταιρίες, οι οποίες, προκειμένου να επιλύσουν τη μεταξύ τους διάφορα τους, προσέφυγαν στη διαμεσολάβηση υπό τους όρους του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο και διοργανώνει τον εν λόγω Διαγωνισμό.

Χωρίς κανένα χρηματικό κίνητρο και μετά από πολύμηνη προετοιμασία, Φαίδωνας Βαρέσης, Ειρήνη Κικαρέα, Αθανάσιος Τασόπουλος και Χλόη Ιορδανίδου, όλοι φοιτητές της Νομικής Αθηνών, ανταγωνίστηκαν «στα ίσια» ομάδες φοιτητών από μεγάλες Νομικές Σχολές και αναδείχθηκαν πρώτοι ανάμεσα στις υπόλοιπες 18 πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες στο διαγωνισμό.

Το MyStudentpass.gr συνομίλησε με την Ειρήνη Κικαρέα, τριοτοετή φοιτήτρια Νομικής Αθηνών και μέλος αυτής της ομάδας για τη διάκριση αυτή αλλά και για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Συνέντευξη στη Μαριέτα Χριστοπούλου

– Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό και μάλιστα βραβεύεται. Ποιος είχε την πρωτοβουλία και πως ακριβώς επιλέχθηκε η ομάδα;

Ήταν πρώτη φορά που συμμετέχει Ελληνικό Πανεπιστήμιο στο Διαγωνισμό (συμμετείχε και η Νομική Θεσσαλονίκης) και την πρωτοβουλία, θέλοντας να προωθήσει τη διαμεσολάβηση και να την κάνει γνωστή στη Νομική Αθηνών, την είχε ο Επίκουρος Καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών Αντώνης Καραμπατζός, ο οποίος είναι ο ίδιος διαπιστευμένος μεσολαβητής. Επίσης, μας επέβλεπε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και ο Δικηγόρος Αθηνών και επίσης διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, Απόστολος Γιαννακούλιας.

Αναφορικά με τη διαδικασία, από το Σεπτέμβρη που βγήκε η σχετική ανακοίνωση στο blog της σχολής, επιλέχτηκαν αρχικά 7 άτομα από τα 30 που είχαν δηλώσει συμμετοχή και για 2 μήνες περίπου κάναμε συνεχώς mock sessions, δηλαδή διαμεσολαβήσεις όπως θα ήταν στο διαγωνισμό, προκειμένου να επιλεχθούμε.

Διαβάσαμε πάρα πολλά συγγράμματα σχετικά με τη διαμεσολάβηση στα αγγλικά, όπως του Harvard και διάσημων διαπραγματευτών, και στο τέλος ανάλογα με την απόδοση μας επιλεχθήκαμε.

– Ποιο ήταν το κίνητρο συμμετοχής σου;

Σίγουρα είναι πάρα πολύ σημαντικό για το βιογραφικό, και σε τέτοιους καιρούς που πρέπει να υπερσυσσωρεύσουμε προσόντα έτσι ώστε να βγούμε στην αγορά εργασίας προετοιμασμένοι. Το κυρίαρχο, όμως, για μένα είναι ότι επειδή η Νομική είναι μια κατεξοχήν θεωρητική σχολή, το να συμμετάσχεις σε τέτοιους διαγωνισμούς σου δίνει μια εσάνς του τι θα κάνεις μετά στην πράξη και σε βοηθά να συνδέσεις τη θεωρία την οποία μαθαίνεις στη σχολή σου με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

– Ένιωσες κάποια στιγμή ότι είναι άνιση η «μάχη» καθώς τα άλλα Πανεπιστήμια του κόσμου παρέχουν πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση στο θέμα του διαγωνισμού;

Αυτό το άγχος το είχαμε καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, καθώς συμμετείχαν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια τον κόσμο σε αυτό το διαγωνισμό, τα οποία έχουν ειδικά μαθήματα διαμεσολάβησης, ειδικά μεταπτυχιακά στο ΑDR (Alternative Dispute Resolutions), πράγμα το οποίο δεν ισχύει ακόμα στη Νομική.
Και επίσης υπήρχαν πανεπιστήμια που είχαν συμμετάσχει 8 φορές, είχαν διακριθεί άλλες φορές, είχαν βγει πρώτα στο διαγωνισμό, και εμείς τα αντιμετωπίσαμε ως αντιπάλους μας.

– Είσαι στο τρίτο έτος σπουδών και παρόλα αυτά αφιέρωσες πολύ χρόνο για το διαγωνισμό και σίγουρα παράλληλα υπήρχε και η εξεταστική. Δηλαδή… οι Έλληνες φοιτητές δεν είναι μόνο καφέ και τάβλι;

Στη Νομική, γιατί αυτός είναι ο χώρος που δραστηριοποιούμαι, υπάρχουν άτομα και κύκλοι φοιτητών που δραστηριοποιούνται πάρα πολύ ενεργά σε τέτοιους διαγωνισμούς και σεμινάρια κλπ και φυσικά καταρρίπτουν το στερεότυπο του φοιτητή «καφέ και τάβλι».
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι έχει πάψει να ισχύει και αυτό το πρότυπο του φοιτητή ακόμα. Αλλά σίγουρα σιγά σιγά, οι φοιτητές μπαίνουν σε μια διαδικασία δραστηριοποίησης λόγω της κρίσης κιόλας στην Ελλάδα, αγχώνονται και καταλαβαίνουν ότι πρέπει να εφοδιαστούν για το μέλλον τους.

– Eυρύτερα, και καθώς η διάκριση σας έρχεται σε μια εποχή ανακατατάξεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση (σχέδιο Αθηνά), πιστεύεις ότι η Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση «αδικείται» στη χώρα μας;

Οι Έλληνες φοιτητές σίγουρα αδικούνται γιατί το περιεχόμενο των σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι πάρα πολύ υψηλό και σίγουρα ίσως και καλύτερο συγκριτικά με αυτό άλλων μεγάλων πανεπιστημίων. Αλλά τα Ελληνικά Πανεπιστήμια αυτό στο οποίο χάνουν, είναι η οργάνωση. Δε θέλω να πάρω θέση για το σχέδιο Αθηνά, αν είναι ορθό ή όχι, αλλά σίγουρα πρέπει να μπει σε μια τροχιά γενικότερης αναδιοργάνωσης το εκπαιδευτικό σύστημα. Όσον αφορά πάντως το ακαδημαϊκό περιεχόμενο, κατ’ εμέ είναι πολύ υψηλό.

– Πιστεύεις ότι η Ελλάδα «διώχνει» τους δραστήριους και επιτυχημένους σπουδαστές εκτός των συνόρων της;

Εγώ έτσι όπως το βλέπω αυτή τη στιγμή είναι σαν η Ελλάδα να προσπαθεί να διώξει τα καλά της μυαλά έξω. Δε τους δίνει κάποιο κίνητρο να μείνουν στην Ελλάδα, ούτε να προσφέρουν γενικότερα στην κοινωνία, ούτε απολαβές. Σίγουρα αυτό θα επέλεγε κάποιος φοιτητής που δεν έχει κάποιο νομικό background, γιατί εκτός Ελλάδας θα ένιωθε ότι ανταμείβονται περισσότερο οι προσπάθειες του.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Η Ειρήνη Κικαρέα μας μιλά για την πρωτιά της Νομικής Αθηνών σε Διεθνή Διαγωνισμό

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format