Το FLL Animal Allies season ολοκληρώθηκε για μία ακόμη χρονιά στην Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο!


Μπορείτε να φανταστείτε ένα αμφιθέατρο γεμάτο χρώματα; Ένα Μέγαρο Μουσικής πλημμυρισμένο από χαμόγελα ευτυχίας και παιδικά συνθήματα; Τέτοια που δεν έχουν μότο τους τον φανατισμό και την απολυτότητα, αλλά την παιδική ευρηματικότητα και την συνεργασία;

Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια εκπαιδευτική γιορτή. Κάθε σου βήμα και μια καινοτόμος ιδέα, κάθε σου ματιά και μια ικανοποίηση. Χαραγμένη στα παιδικά βλέμματα που έδωσαν το μεράκι, τη διάθεση και τον χρόνο τους στο να εξερευνήσουν μια άλλη μέχρι πρότινος άγνωστη πτυχή της γνώσης. Μια πτυχή που με εφαλτήριο τη δημιουργία προσέφερε μοναδικές συγκινήσεις.

Μία ευκαιρία που δόθηκε σε πάνω από 1000 παιδιά από όλη την Ελλάδα, από όπου και αν αυτά προέρχονται, παιδιά που ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να αποδράσουν από τη συμβατικότητα, βρήκαν το έναυσμα κάπου ανάμεσα σε μαγικά τουβλάκια- από εκείνα που χτίζουν οράματα- σε δασκάλους με όλη τη σημασία της λέξης και σε πάνω από 250 εθελοντές που προσέφεραν τον χρόνο τους με αντάλλαγμα εικόνες που χαράζονται για μια ζωή.

Κάθε στόχος έχει κι ένα σύμβολο. Όπως έτσι μπορούσες να δεις το εκπαιδευτικό αυτό όραμα του FLL να γεμίζει τους ορόφους του Μεγάρου, κάπου στην είσοδο ένα άλλο όραμα, το Όραμα Ελπίδας έδινε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γίνουν δότες μυελού των οστών μαζί με το έναυσμα για το πώς είναι να κάνει κάποιος πράξη το αγαθό του εθελοντισμού.

 

Το εναρκτήριο λάκτισμα μιας μοναδικής εμπειρίας.

Η Τελετή Έναρξης του Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FLL, το Σάββατο 11/3/2017 ήταν κάτι παραπάνω από φαντασμαγορική. Την εκδήλωση άνοιξαν έγχορδα της Μουσικής Ομάδας MOYSA με ένα άκουσμα που καθήλωσε μικρούς και μεγάλους. Αφού καλωσορίστηκαν οι ομάδες, τον λόγο πήραν οι εξέχοντες καλεσμένοι που μας τίμησαν με την παρουσία τους: κ. Παντής –  Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο κ. M. Suomalainen – Πρόεδρος Προξενικών Aρχών, ο κ. Γεωργίου- Διευθυντής ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Ακριτίδης- Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών θεμάτων ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Πούλιας – μέλος του ΔΣ της eduACT. Την τελετή έναρξης, όπως και λήξης, συντόνισαν επί σκηνής ο κ. Σπύρος Χαριτάτος S.T.E.A.M Ambassador της eduACT, ο κ. Κώστας Βασιλείου, Πρόεδρος της eduACT και οι παρουσιαστές μας Βασίλης Αραμπατζής και Χάρης Κουφός, ενθουσιάζοντας με την ζωντάνια τους το κοινό.

Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού τα παιδιά διαγωνίστηκαν επάνω στις ρομποτικές τους δεξιότητες, με άξονα τόσο τις καινοτόμες ιδέες τους αλλά και τις βασικές αξίες των ομάδων. Έτσι οι ομάδες αξιολογήθηκαν με βάση τρείς τομείς: Robot Game, Project και Core Values. Τα τρία αυτά πεδία συνδυάστηκαν για να αναδείξουν τόσο την προσπάθεια των παιδιών επάνω στην πίστα του διαγωνισμού, όσο και βασικές αξίες όπως η εφευρετικότητα, η εύρεση λύσεων σε προβλήματα που αφορούν το θέμα του φετινού διαγωνισμού (Animal allies), αλλά και οι θεμελιώδεις αξίες της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Βραβεία δόθηκαν με βάση τις τρεις αυτές κατηγορίες.

Και το ταξίδι αυτό της γνώσης δεν σταματάει εδώ! Οι έξι πρώτες από τις ομάδες που διακρίθηκαν θα ταξιδέψουν εκπροσωπώντας την χώρα μας σε παγκόσμια πρωταθλήματα του εξωτερικού σε Αμερική, Δανία και Μεγάλη Βρετανία!

 

Οι εναέριες χορογραφίες και η Τελετή Λήξης.

Εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες, ξυλοπόδαροι και πολλά βραβεία! Η Τελετή Λήξης του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 12/03/2017 τα είχε όλα εντυπωσιάζοντας το κοινό και τους καλεσμένους με μουσικοχορευτικά εναέρια θεάματα από την ομάδα Etherica Aerial Performance και της Σχολής Χορού Golden Steps.

 17360549_2017971375085128_81600985_n

 

Απονομή βραβείων

Την απονομή των βραβείων στις ομάδες που διακρίθηκαν πραγματοποίησαν κατά σειρά επίδοσής τους οι: κ. Μήττας- Περιφερειακός Σύμβουλος σε Θέματα Εκπαίδευσης,  κ. Καραφυλλίδου και κ. Ροίδου-  Εκπρόσωποι από το Όραμα Έλπίδας, κ. Πούλιας, μέλος του ΔΣ της eduACT, κ. Παπαδόπουλος- Γενικός Διευθυντής του Κολεγίου Θεσσαλονίκης ΔΕΛΑΣΑΛ, κ. Ακριτίδης- Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Ψωμιάδης- μέλος του ΔΣ της eduACT, κ. Ανδριάς- Τεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής, κ. Χαρατσάρη-Πρόεδρος Επιτροπής Επιμορφωτικών Προγραμμάτων και Μέλος ΔΣ ΧΑΝΘ, κ. Χαραλαμπίδου-Προϊσταμένη Επιμορφωτικών προγραμμάτων ΧΑΝΘ, κ.Ιωάννου- Διευθυντής Προγραμμάτων της ΧΑΝΘ, Τατιάνα Δικαστοπούλου -Εκπρόσωπος Eurolife, κ. Γιαννακούδης- Εκπρόσωπος Youth Lab Ξάνθης, κ. Μπέλης- Εκπρόσωπος brickwise.gr, κ. Μεντεκίδου –Επιτραπέζια Νερά ΔΙΟΣ, κ. Κουρουζίδου- Εκπρόσωπος KLEEMAN, κ. Δαμιανίδου- Εστιατόριο Karabourno, κ. Τραγουδάρας – ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κ.Πολυχρονάκη- Εκπρόσωπος Ενυδρείου Κρήτης.

Το παρόν έδωσαν και οι δύο STEM youth Ambassadors της eduACT, ο Δημήτρης Χατζής και ο Γιώργος Μπουφίδης, οι οποίοι αποτελούν τα νεανικά πρότυπα καινοτομίας της ρομποτικής και της eduACT. Επίσης, κατά την Τελετή παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα υποστήριξης μαθητών  “Μάχη… για τα όνειρά τους ” που αποδίδει μέσα σε μία φράση τον σκοπό του εγχειρήματος.

Λένε πως η δύναμη της ομάδας είναι αυτή που κάνει τους μεγάλους στόχους πράξη, πως εάν προσφέρει ο καθένας το στοιχείο του, τότε το άλμα που τόσο πολύ χρειαζόμαστε δεν θα έχει πήχη. Ίσως τότε η βάση που τόσο πολύ πασχίζουμε να θεμελιώσουμε, αυτή της καθολικής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης, να αρχίσει να σχηματίζεται. Όπως ακριβώς σχηματίζονται τα χαμόγελα της ικανοποίησης όταν δίνεις την δυνατότητα της έκφρασης και της δημιουργίας. Ίσως τότε μπορέσουμε να δούμε μια αχτίδα από το παράθυρο της γνώσης. Αυτό για το οποίο ένας νεαρός φώναξε δυνατά επάνω στην σκηνή.

«Το FLL δεν είναι ένας απλός διαγωνισμός, είναι ένα παράθυρο στον κόσμο!»


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

2
172 shares, 2 points

What's Your Reaction?

Angry Angry
1
Angry
Cute Cute
1
Cute
Fail Fail
1
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
1
Love
OMG OMG
1
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Το FLL Animal Allies season ολοκληρώθηκε για μία ακόμη χρονιά στην Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format