Γιατί επέλεξα να σπουδάσω για το δεύτερο πτυχίο μου


Οι περισσότεροι πτυχιούχοι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα της κρίσης, σκέφτονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε σε μεταπτυχιακό, είτε σε άλλο ένα προπτυχιακό επίπεδο, ενώ για πολλούς διέξοδο αποτελεί και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (το οποίο είναι προσιτό για ένα ευρύτερο κοινό αποφοίτων Λυκείου).

Προσωπικά, ολοκληρώνοντας τον κύκλο σπουδών μου στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπήκα κι εγω στη διαδικασία αυτή. Ήξερα πως ήθελα να ακολουθήσω το θέατρο ως ένα αντικείμενο σπουδών που είχε αρχίσει να με κερδίζει. Στη θέση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, επέλεξα να σπουδάσω κανονικά σε μια δεύτερη σχολή καθώς με κέρδισε η ιδέα να σπουδάσω αυτό που αγαπούσα και να μάθω περισσότερα πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Πιστεύω πως να κάνεις ενα μεταπτυχιακό μόνο και μόνο για να προσθέσεις μια σειρά σε ενα βιογραφικό σημείωμα είναι κενοδοξο και προϊόν μιας τεχνοκρατικής αντίληψης για τη γνώση και τις ακαδημαϊκές σπουδές. Αντίθετα βλέπω το μεταπτυχιακό ως την επιθυμία του εκάστοτε σπουδαστη να εμβαθύνει σε μια θεματική του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου του ή στην περίπτωση που κάνει μεταπτυχιακο σε άλλη σχολή, μία ευκαιρία να ασχοληθεί με ένα άλλο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Εξάλλου ενα μεταπτυχιακο θέλει πολύ ιδρώτα κι όρεξη για έρευνα.fe6677258cb53a4de7cd27468350e75c

Για να ακολουθήσεις ένα δεύτερο πτυχίο μπορείς είτε να δώσεις κατατακτήριες, είτε πανελλήνιες εξετάσεις. Στις κατατακτήριες ενδεχομένως το διάβασμα είναι περισσότερο και ετερογενές προς το 1ο πτυχίο αλλά έχεις το όφελός πως μπαίνεις συνήθως στο δεύτερο έτος σπουδών και έχεις περάσει κάποια μαθήματα για την απόκτηση πτυχίου.

Προσωπικά επέλεξα τις πανελλήνιες γιατί η βάση εισαγωγής στη Θεατρολογια ήταν χαμηλή. Τόσο μέσω πανελληνίων όσο και μέσω κατατακτηρίων ο φοιτητής που αποφασίζει να κάνει 2ο πτυχίο βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χάνει τα βασικά φοιτητικά δικαιώματα ( μειωμένο εισιτήριο στις μετακινήσεις, δωρεαν παροχή συγγραμμάτων, δωρεάν σίτιση) με μοναδική ελάφρυνση τη δυνατότητα δανεισμού των διδακτικών συγγραμματων.

Κοιτώντας τη μέχρι τώρα σπουδή μου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών αισθάνομαι δικαιωμένος με την επιλογή μου καθώς με εκφραζει περισσότερο σαν πεδίο μελέτης. Πρόκειται για ενα τμήμα οργανωμένο με άρτια καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό που δίνει χώρο στο κριτικό πνεύμα των φοιτητών. Τα παιδαγωγικά συνδυάζονται ιδανικά με το θέατρο, με τις νέες τάσεις στην εκπαιδευση και την τοποθέτηση των θεατρολογων στο αναλυτικό πρόγραμμα ολων των τάξεων του Δημοτικού.

Καταλήγοντας θα παρότρυνα όλους τους φοιτητές να εξετάσουν μέσα τους αν θέλουν να σπουδάσουν κάτι που τους απασχολεί και να μην περιορίζονται σε ενα χαρτί με τη σφραγίδα πανεπιστημίου.

Γράφει ο Αναστάσης Πινακουλάκης


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Γιατί επέλεξα να σπουδάσω για το δεύτερο πτυχίο μου

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format