6+1 στάδια του διαβάσματος για τα μαθήματα της εξεταστικής!


Μπορώ ήδη να σε φανταστώ καθισμένο στο γραφείο σου, με μια κούπα καφέ για συντροφιά, το χαρτομάνι απο σημειώσεις του εξαμήνου να έχει καταλάβει τον περισσότερο χώρο και να έχεις ήδη “ανεβοκατέβει” 20 φορές την αρχική σου σελίδα στο Facebook.

Αρχικά, είχες πάρει απόφαση να διαβάσεις για το μάθημα στο οποίο εξετάζεσαι την επόμενη μέρα, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει τώρα, αν όχι αδύνατο, σίγουρα αποκρουστικό. Το ρολόι είναι ο χειρότερος εχθρός σου, ενώ ο φόβος, ότι στη λίστα με τα μαθήματα που έχουν πάρει ήδη διαβατήριο για την επόμενη εξεταστική θα προστεθεί άλλο ένα, υποβόσκει μέσα σου αργά, αργά και βασανιστικά.

Αυτό το άρθρο είναι φόρος τιμής και μια στιγμή αυτογνωσίας για όλους εμάς που λειτουργούμε μόνο την τελευταία στιγμή. Αυτά είναι, λοιπόν, τα στάδια από τα οποία περνάμε προκειμένου να διαβάσουμε για την εξεταστική λίγες ώρες πριν τη ώρα της κρίσεως:

1. Συνειδητοποιείς τον όγκο ύλης που πρέπει να διαβάσεις και την μη ύπαρξη δικών σου σημειώσεων.

giphy

Και κάπως έτσι γεννιούνται ρητορικά ερωτήματα μέσα σου: “Μα γιατί να μην ξεκινήσω το διάβασμα 2 μέρούλες πριν;”, “Πότε καλύψαμε εμείς όλη αυτή την ύλη;”, “Θα προλάβω να τα διαβάσω όλα αυτά σε ένα βράδυ;”, “Λες να το περάσω τελικά το μάθημα;”. Πανικός στον αέρα, το τικ – τακ του ρολογιού να σε τρελαίνει και να φέυγουν 10 “Ουφ!” το δευτερόλεπτο.

2. Αναζήτηση σημειώσεων από άτομο που δεν είχες μιλήσει ποτέ μέχρι τώρα.

δσφ

Από την παρέα σου σίγουρα όχι. Γιατί όχι;! Γιατί, εδώ που τα λέμε μαζί πηγαίνατε για καφέ όλο το εξάμηνο. Οπότε μόνη σου λύση οι συμφοιτητές σου που ποτέ δεν είχες μιλήσει μαζί τους. Αρχίζεις με ένα “Καλησπέρα φίλος!”, ενώ μέχρι χθες ούτε καλημέρα δεν λέγατε, στη συνέχεια ρωτάς “Να σου πω, διάβασες για αύριο;” και στη συνέχεια ζητάς ευγενικά ευγενικά για ό,τι σημειώσεις διαθέτει για το εξεταζόμενο μάθημα με αντάλλαγμα να τον βοηθήσεις κι εσύ σε κάποιο μάθημα στο μέλλον (πράγμα που δεν θα γίνει ποτέ).

Tip: Πώς να βρεις σημειώσεις την τελευταία στιγμή;

3. Ποια μέθοδο διαβάσματος θα ακολουθήσεις;

giphy

Εδώ που τα λέμε, ποτέ δεν είχες και κάποια μέθοδο διαβάσματος. Αλλιώς αυτή τη στιγμή θα ήσουν ήδη διαβασμένος, στο κρεβατάκι σου ή στον υπολογιστή σου ή έξοδο με φίλους, και ούτε γάτα όυτε ζημιά! Άρα, ακολουθέις την κλασσική μέθοδο ” Ας αρχίσω από το πρώτο κεφάλαιο ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ και όπου βγει…”.

4. Βγάζοντας το πρώτο κεφάλαιο.

giphy

Νιώθεις ένας μικρός νικητής – ήρωας του διαβάσματος. Επιτέλους, έκανες την αρχή! Συνέχισε έτσι και όλα θα τελειώσουν με θετική νότα! Κουράγιο φίλε μου, κουράγιο! Άλλα 10 κεφάλαια έμειναν μόνο…

5. Προσπαθώντας να θυμηθείς το πρώτο κεφάλαιο ( 5΄ μετά το 4ο στάδιο).

giphy

Όπα, όπα… Τι θεματολογία είχε το πρώτο κεφάλαιο;! Ένα κενό μνήμης της προηγούμενης ώρας που πέρασε υπάρχει στο μυαλό σου και ξαφνικά όλα σβήνουν. Δεν θυμάσαι τίποτα από ότι διάβαζες τόση ώρα, δεν θυμάσαι για ποιο μάθημα διάβαζες, τι σπουδάζεις, αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά… Μην ανησυχείς, δεν είναι τίποτα. Συμβαίνει σε όλους.

6. Διαβάζοντας τα πιο σημαντικά.

giphy

Οι ώρες περνούν. Τα περιθώρια στενέυουν. Πέρνουμε, λοιπόν, τον εύκολο δρόμο. Τον δρόμο των “S.O.S”. Αρχίζεις και διαβάζεις γενικές έννοιες που θεωρείς σημαντικές και ανέφερε ο καθηγητής αρκετά συχνά (σε όσα μαθήματα ήσουν εκεί), τύπους που χρησιμοποιει στις ασκήσεις του πιο συχνά, θεωρήματα που στο βιβλίο υπάρχουν με τεράστια γράμματα και, φυσικά, παλιά θέματα για να ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις.

7. Η “Οδύσσεια” του διαβάσματος τελειώνει.

giphy

 

Ήρθε το τέλος. Το διάβασμα τελείωσε. Κυρίως, όχι γιατί πρόλαβες και τα τελείωσες όλα ή επειδή θεωρείς ότι είσαι καλά προετοιμασμένος. Αλλά επειδή σε λιγες ώρες δίνεις και δεν έχεις κοιμηθεί ακόμα. Το κρεβάτι σε καλεί και εσύ είσαι παραπάνω από διατεθειμένος να υποκύψεις στο κάλεσμά του. Στο κάτω κάτω, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει!

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική και διάβασμα : Μπορείς να τα βγάλεις πέρα!

Γράφει η Έφη Γκαραβέλα

Πηγή εικόνων: giphy.com

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

6+1 στάδια του διαβάσματος για τα μαθήματα της εξεταστικής!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format