Τις τελευταίες δεκαετίες, όπου είναι κοινός τόπος η απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών – αλλά και ο πολλαπλασιασμός των άνεργων πτυχιούχων – έχουμε την τάση να ενισχύουμε το βιογραφικό μας παίρνοντας μέρος σε σεμινάρια και ημερίδες ή καλλιεργώντας δεξιότητες με βάση τα διαδεδομένα τεχνοκρατικά κριτήρια.
Πιστεύω πως κάθε νέος (αλλά και διευρυμένα κάθε φιλομαθής ενήλικας), φοιτητής ή μη, κάνει πολλά καλά στον εαυτό του μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα, παρακολουθώντας κάποιο εκπαιδευτικό σεμινάριο ή ακόμα και καλλιεργώντας μόνος του το ταλέντο του. Από την άλλη, υπάρχει μια τάση να κάνουμε πράγματα για το βιογραφικό κι όχι για εμάς, δηλαδή για να δείξουμε σε κάποιον πιθανό εργοδότη ή καθηγητή πως έχουμε κάνει πράγματα, πολλές φορές ακολουθώντας κενές διαδρομές σκέψης.
Δείτε επίσης: Van Gogh: ένας αυτοδίδακτος που στιγμάτισε την Ιστορία της Τέχνης + Τι με δίδαξε!
Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου στον εργασιακό χώρο, τις περισσότερες φορές, τα πρόσωπα που κάνουν τις συνεντεύξεις στέκονται ελάχιστα στο σε ποια σχολή ανήκεις, αλλά στα «τριγύρω». Μια εθελοντική δράση, η συμμετοχή σε κάποιο καλλιτεχνικό/αθλητικό γεγονός, μια χειροτεχνική δεξιότητα ή μια μη δημοφιλής ξένη γλώσσα, πολλές φορές σε φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη της πολυπόθητης εργασίας. Το Βιογραφικό Σημείωμα (C.V.) άλλωστε δεν είναι παρά η πρώτη εικόνα που έχει για σένα, ο εργοδότης. Εκεί που δεν το περιμένεις, ένα εφηβικό πρωτάθλημα μπάσκετ μπορεί να θεωρηθεί ως μια ισχυρή ένδειξη πως ξέρεις να συνεργάζεσαι ομαδικά για να πετύχεις τους στόχους σου, ή ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής χαϊκού πως το μυαλό σου κόβει σε οποιαδήποτε δοσμένη συνθήκη.
Βέβαια, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε βιογραφικό, νομίζω καθοριστικής σημασίας είναι και η εικόνα που δίνει ένας συνεντευξιαζόμενος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, και η ετοιμότητα του να «δείξει» πως είναι ο ίδιος το βιογραφικό του κι όχι το αντίθετο, δηλαδή πως κάθε τι που γράφεται σε αυτό μπορεί να τον ωφελήσει στη συγκεκριμένη εργασία και στη ζωή του γενικότερα.
Θα παρότρυνα, λοιπόν, να κάνουμε αυτό που μας εκφράζει και μας πηγαίνει παρά πέρα κι αυτό θα μας φτιάξει από μόνο του ένα δυναμικό βιογραφικό. Δε χρειάζεται να κλείνουμε τα μάτια μας στον προκάτ τρόπος σκέψης κι απόκτησης γνώσεων, ειδικά στον σύγχρονο τεχνολογικά πολιτισμό.
Δείτε επίσης: Πώς να πουλήσεις τον εαυτό σου στην αγορά του σήμερα.
Δείτε επίσης: Οι 10 κορυφαίοι κανόνες για σίγουρη επιτυχία από τον κορυφαίο Steve Jobs.
Γράφει ο Αναστάσης Πινακουλάκης
Connect with us