Το ήξερες ότι μπορείς να δεις στο DNA σου, αν είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος;


Είσαι πρωινός τύπος ή νυχτόβιος; Ότι από τα δύο και να είσαι, μπορεί να φανεί στο DNA σου!
Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Neurology, μία ομάδα γενετιστών από το Πανεπιστήμιο του Leicester, εντόπισαν περίπου 80 γονίδια σε μύγες, τα οποία συνδέονται με διαφορετικού κιρκαδικούς ρυθμούς (οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου).

Οι μύγες των φρούτων χρησιμοποιούνται συχνά σε γενετικές έρευνες γιατί ένα μεγάλο μέρος του γενετικού υλικού τους μπορεί επίσης να βρεθεί στους ανθρώπους. Οι μύγες έρχονται στην ζωή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές με βάση το εσωτερικό τους ρολόι, και κάποιοι τύποι μύγας των φρούτων ενηλικιώνονται τα ξημερώματα, ενώ άλλοι αργά το βράδυ. Εξετάζοντας τα γονίδια και των 2 τύπων, οι γενετιστές εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο γενετικό σύστημα των δύο ομάδων, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία:

early_morning_fruit_flies

Τα στοιχεία των γονιδίων που διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων δεν είχαν να κάνουν με τα γονίδια του βιολογικού μας ρολογιού που έχουν ήδη συνδεθεί με τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Ο συγγραφέας της μελέτης Eran Tauber εξηγεί το φαινόμενο με βάση τον παιχνίδι φλίπερ.

Σε κάθε τύπο οργανισμού πραγματοποιείται εντελώς διαφορετική κλιμάκωση των μοριακών γεγονότων, όπως συμβαίνει με την μπάλα σε ένα φλιπεράκι που παίρνει διαφορετική διαδρομή κάθε φορά. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι παρόμοιο αλλά οι διαφορετικές μοριακές διαδρομές οδήγησαν σε διαφορετικό χρόνο του ταξιδιού.

Με τον εντοπισμό των γονιδίων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ρύθμισης του εσωτερικού ρολογιού του σώματος μας, μπορεί μια μέρα να οδηγήσει στην θεραπεία των δυσλειτουργικών κιρκαδιανών συστημάτων, τα οποία όχι μόνο προκαλούν προβλήματα ύπνου, αλλά έχουν επίσης κατηγορηθεί για την παχυσαρκία, τον καρκίνο και διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές.

Έτσι μπορεί και να καταφέρουμε να ρυθμίσουμε την ζωή μας και το εσωτερικό μας ρολόι και να ξυπνάμε χωρίς να χρειαζόμαστε ξυπνητήρια! Θα πεταχτούν αμέσως αυτά τα τόσο εκνευριστηκά αντικείμενα!

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη

Το διάβασμα κάνει καλό! Διάβασε και αυτό  : Άργησες; Μήπως έχεις το σύνδρομο χρόνιας αργοπορίας;


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Το ήξερες ότι μπορείς να δεις στο DNA σου, αν είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format