Το άλμα της Τεχνολογίας απο το 2000 έως σήμερα: Το Ιντερνετ | Part 1


Έλα, το 2000 δε φαίνεται και τόσο μακρυνό, ε; Χμ, για να σκεφτώ, ο μέσος αναγνώστης είναι 22 ετών, δηλαδή έχουν περάσει τα 3/4 της ζωής του απο τότε! WTF! Τα 3/4! Δηλαδή, φαντάσου το ανάποδο, πόσος καιρός απομένει μέχρι να 35αρίσεις! Δηλαδή ως το 2030! ΞαναWTF!

Ντάξει κούλαρε τώρα. Σε επίπεδο, λοιπόν, τεχνολογίας 15 χρόνια είναι υπεραρκετά για να επιτρέψουν στον άνθρωπο να μεγαλουργήσει. Λογικά, δε θα θυμάσαι και πολλά, αλλά θα σε διαφωτίσω. Το Internet, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, γι’ αυτό και θα αναλυθεί αυ΄εαυτού του, στο πρώτο μέρος του άρθρου μας.

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ:

Αν την εποχή των 00’s, λοιπόν, είχες 56Κ γραμμή, ένιωθες την ταχύτητα να σε γαργαλά, και τα μαγουλάκια σου να jigglίζουν. Μιλάμε για την ασύληπτη ταχύτητα των 56 KB/s, δηλαδή σχεδόν μπορούσες να ανοίξεις μια φωτό, χωρίς να την δείς να “σπάει”. Και για να το καταλάβεις καλύτερα και να μπορέσεις να το εξηγήσεις και στη γιαγιά σου, πες οτι τόσο καιρό, οι προηγούμενοι πήγαιναν με τα πόδια και εσύ γεννήθηκες με ποδήλατο.

Περίπου 2 χρόνια μετά, ο ΟΤΕ, βαζοντας τον Χατζηγιάννη να ζεί το όνειρο και να μην τον ξυπνάμε, let me save you some time (πάτησε εδώ), διαφημίζει την πρώτη γραμμή ADSL, με τις ιλλιγιώδης ταχύτητες των 128Κ και 256Κ! Και εκεί που είσαι με το ποδηλατάκι σου, ξαφνικά περνάει απο δίπλα ενα παπί απο δίπλα, όρθιο, μονορόδι και νόμιζες οτι εσύ κάτι έκανες. Μιλάμε για έως και 4+ φορές για την ταχύτητα που είχες μάθει τόσο καιρό. Είχες την εντύπωση πως ήσουν ο βασιλιάς.

Γύριζες απο το ρέιβ πάρτυ και έλεγες, “Πω, θα αφήσω τον υπολογιστή όλο το βράδυ και το πρωί θα έχει κατέβει βιντεάκι 100ΜΒ (10 λεπτά βίντεο) και θα βγω στο μπαλκόνι και θα φωνάζω ΘΑΥΜΑ ΘΑΥΜΑ!” 1ΜΒps?!? Φυσικά, συνέφερε να νοικιάσεις 2άρι στους Αμπελόκηπους, παρά να πληρώνεις χιλιάρα ταχύτητα, αλλά αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

Κάπου, εκεί ήταν το σημείο, που η υποδομή ήταν έτοιμη για να αντέξει μεγάλο φορτίο και ταχύτητες οπότε, απλά βλέπεις μέσα σε πολύ μικρά χρονιά διαστήματα να σε προσπερνάνε Hayabusa, Πόρσε και Φερράρι και τα συναφή. Οι ταχύτητες 2ΜBps, 4MBps, 8MBps, 12 MBps και 24MBps, έκαναν την εμφάνισή τους, φυσικά με τιμοκατάλογους που μόνο αν είχες τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούσες να αγγίξεις.

Παράλληλα, και άλλες εταιρίες ετοίμαζαν υποδομές – ή χρησιμοποιούσαν τις κρατικές – με σκοπό οικονομικότερες παροχές τηλεφωνίας και internet, ενώ επίσης οι ξεπερασμένες ταχύτητες είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται.

dfgh

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, ένα πρωί να ανοίγω το laptop, και μετά την εκκίνηση και των εκνευριστικό ήχο των Windows XP, έκανα κληση με το modemάκι, και κάτω δεξιά το συννεφάκι που εμφάνιζε την ταχύτητα σύνδεσης έγραψε 2MBps.Ήταν η χρυσή εποχή που ο ΟΤΕ κατήργησε την 1MBps και στην ίδια τιμή σου έκανε δώρο την 2άρα. Χαρές και πανηγύρια. Κάναμε ένα γλέντι τρικούβερτο.

Και όσο τα χρόνια περνούσαν, εξαφανίζονταν όλο και περισσότερο οι μικρές ταχύτητες, κυρίως σε ιδιωτικές εταιρίες, που προσέφεραν αρκετά οικονομικά την 24άρα, ενώ με ένα γρήγορο search, φαίνεται πως για κάποιο περίεργο λόγο, με μικρή μείωση στο κόστος παίρνεις 4αρα ακόμα και σήμερα. (ΤΡΕΛΟΣ?!)

Και φτάνει το δύο χιλιάδες δεκατρίαααααααααα, με τον ΟΤΕ να ξαναπρωτοπορεί (ΜΠΛΕΡΓΚ!) και να παρουσιάζει ταχύτητες VDSL, δηλαδή 30MBps και 50MBps και για να μην μείνει η γιαγιά σου με την απορία αυτό σημαίνει οτι έχεις μια Bugatti Veyron στο σαλόνι. Σε πιο απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει οτι βάζεις μια ταινία να κατέβει και αν υποθέσουμε οτι πιάνεις όλο το εύρος της 50άρας, πας για κατούρημα και βρίσκεις την ταινία κατεβασμένη. Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσα να σε στείλω στο Video Club να νοικιάσεις μια και μέχρι να έρθεις εγώ θα έχω κατεβάσει 3. Τρολιά?
Η ΧΡΗΣΗ:

Απο το 2000 έως σήμερα, η χρήση του internet έχει αυξηθεί απο 394 εκατομμύρια χρήστες σε…για να δώ… Μπα λάθος. ΤΙ!? 2δις 923 εκατομμύρια.

Αυτό είναι το λιγότερο. Το Ίντερνετ πλέον ως μέσο, έχει χτιστεί ωστε να μπορείς να ζεις και να κάνεις τα πάντα μέσαgiphy απο αυτό. Μπορείς να δείς τηλεόραση, να ακούσεις μουσική, να παραγγείλεις παπούτσια, να παραγγείλεις να φάς, να παραγγείλεις γυναίκα….εεεεε, να κλείσεις εισητήρια για αεροπλάνα, λεωφορεία τρόλει, τράμ, μετρό, θέατρα, σινεμά, να κλείσεις τις καλοκαιρινές διακοπές, τις χειμερινές διακοπές, το θερμοσίφωνο. Το εννοώ. Να κάνεις νέους φίλους, να χάσεις του παλιούς να βρείς τη θειά σου στην Αυστραλία ή στην Καρδίτσα.

Βρίσκεται παντού, είναι φτιαχμένο να παρακολουθείς τα πάντα, τα κοάλα (εχμ, και να σε παρακολουθούν) και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου. Πρακτικά, μιλάμε για ενα παράλληλο σύμπαν, που η ζωή σου κυλά μέσα σε αυτό σε μια διάσταση και έξω απο αυτό σε κάποια άλλη, που συνδέονται μεταξύ τους.

Το Internet, απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, όσο περνάει ο καιρός γίνεται (ακόμα) πιο ευκολοπροσβάσιμο, μπορείς να έχεις προσβαση στο σπίτι, στη δουλειά, στο λεωφορείο στο μετρό στη σχολή, στην τουαλέτα, στο υπόγειο, στην ταράτσα, στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Πρόκεται για μια απο τις ταχύτερα αναπτυσόμενες κατηγορίες της τεχνολογίας και απ’οτι φαίνεται δεν έχει ταβάνι. Αυτά για σήμερα, στο part 2 θα μιλήσουμε για επεξεργαστική ισχύ, φορητότητα και τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Γράφει ο Σπύρος Γιαννάκης


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Το άλμα της Τεχνολογίας απο το 2000 έως σήμερα: Το Ιντερνετ | Part 1

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format