Hacking στον υπολογιστή σου μέσω Skype – Μύθοι και αλήθειες


Ας αρχίσουμε με λίγα πράγματα για τον υπολογιστή, την θέση του στον παγκόσμιο ιστό και την διεύθυνση IP. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, ο ιστός αποτελείται απο εκατοντάδες χιλιάδες κλωστές, οι οποίες συνδέονται μεταξύ του με κόμπους, που εκτός από το να τις κρατούν ενωμένες επιτρέπουν στην αράχνη να αλλάξει πορεία και να καταλήξει απο μια κλωστή σε μια άλλη.

Φαντάσου λοιπόν, οτι οι κλωστές είναι καλώδια, ο κάθε κόμπος είναι ενας υπολογιστής και η κάθε πληροφορία είναι μια αράχνη. Ο παγκόσμιος ιστός, αποτελείται λοιπόν, απο όλους του ενεργούς υπολογιστές που ενώνονται μεταξύ τους και επιτρέπουν σε μια πληροφορία να ταξιδέψει.

Σημείωση: Αυτό δε σημαίνει πως κάθε, μα κάθε υπολογιστής περνάει απο μέσα του άσχετες πληροφορίες. Για παράδειγμα αν εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην Έφη, μέσω Facebook δε θα περάσει το μήνυμά μου μέσω του υπολογιστή του Γιάννη, αλλά μέσω του υπολογιστή που βρίσκεται στα γραφεία του Facebook και αναλαμβάνει να κάνει αυτή τη δουλεια. Άρα η οι κόμποι – υπολογιστές περνάνε ότι πληροφορία είναι υπεύθυνοι να περάσουν. Είναι κατασκευασμένοι να παρέχουν ταχύτητα, ασφάλεια και σιγουριά…Όσο μπορούν! (Ναι, θα το εξηγήσω μετά.)

Κάθε υπολογιστής λοιπόν, έχει μια μοναδική διεύθυνση – όνομα στον παγκόσμιο ιστό (ναι, καλά μάντεψες την Διεύθυνση IP) ώστε να μπορεί να κάνει αίτημα στον υπολογιστή του Facebook (ο οποίος έχει δική του μοναδική διεύθυνση IP), να λάβει το μήνυμα και να το προωθήσει στον υπολογιστή της Έφης, οποίος επειδή είσαι έξυπνο παιδί, όπως κατάλαβες έχει μοναδική δική του διεύθυνση IP.

Όλα αυτά βέβαια γίνονται σε νανοδευτερόλεπτα και ούτε καν φαντάζεται πόσες διεργασίες κάνει όλο αυτό το οικοσύστημα για να τα υλοποιήσει. Εσύ απλά ακούς το “κλίν” και το μήνυμα ήρθε. Και μεταξύ μας, δε χρειάζεται να τα ξέρεις.

Ο Μύθος:

Εδώ και 2–3 χρόνια, έχει ξεσπάσει ένας αστικός μύθος, σαν αυτόν με τους κροκόδειλους που ζουν στους υπονόμους. Σύμφωνα λοιπόν, με τον μύθο, ένας έμπειρος hacker, θα μπορούσε να χακάρει τον υπολογιστή σου, ενώ είναι φίλος σου στο Skype να παρακολουθεί τις κινήσεις σου και να σε βλέπει ακόμα και μέσω της webcam σου.

Πρακτικά, ο μύθος λέει οτι είστε φίλοι στο Skype, άρα έχει πληροφορίες για την θέση σου στον παγκόσμιο ιστό, μπορεί να γνωρίζει και την διεύθυνση ΙΡ σου. Σε ελέυθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος ξέρει το όνομά σου και σε φωνάξει, εσύ θα γυρίσεις και θα κοντοσταθείς και αν είναι αρκετά κοντά και αρκετά ικανός και έχει την πρόθεση, θα φας και ένα μπουκέτο στη μούρη. Λογικό.

Πώς θα σου φαινόταν όμως, αν μπορούσες να αλλάξεις όνομα ανα τακτά χρονικά διαστήματα και να ξεχνάς στο παλιό σου? Έτσι, όποτε κάποιος σε φωνάζει με το παλιό όνομα εσύ σφυρίζεις αδιάφορα και συνεχίζεις τον δρόμο σου.

Αυτό ακριβώς κάνουν όλοι οι υπολογιστές ενός μέσου χρήστη (όπου όνομα ο υπολογιστής έχει στο “μυαλό” του την δική του ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ διεύθυνση ΙΡ), χωρίς να το καταλαβαίνει ο χρήστης, χωρίς να του προκαλεί προβλήματα στην επικοινωνία και φυσικά να παραμένει στον παγκόσμιο ιστό. Έχουν δηλαδή δυναμική διεύθυνση IP.

Γιατί στα λέω αυτά? Να γιατί:

Αυτό σημαίνει οτι ο εκάστοτε χακεράς έχει να αντιμετωπίσει:

1. Τον χρόνο μέχρι να αλλάξει το μηχάνημά σου IP και να σε χάσει.

2. Όλα αυτά τα τείχη προστασίας που σου προσφέρει το Skype, καθώς μια εταιρία τέτοιου βελινεκούς (Microsoft γαρ) επενδύει πραγματικά πολλά στην ασφάλεια των χρηστών της.

3. Το antivirus που εσύ ο ίδιος έχεις εγκατεστημένο στο μηχάνημά σου.

Χμ, νομίζω οτι όλα τα παραπάνω είναι αρκετά και προφανώς είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πραγματοποιηθεί.

hacking_wordcloud

Η Αλήθεια:

Από την άλλη πλευρά υπάρχει πολύ πιο εύκολος τρόπος να χακάρει κάποιος τον υπολογιστή σου και μάλιστα με την άδειά σου! Τι εννοώ: Σε κάνει ένας άσχετος φίλο στο Skype. Τον αποδέχεσαι. Σου στέλνει μήνυμα: “Look! Pics from summer vacation, you look pretty”. Λες τι λέει αυτός? Τσούπ, σκάει αρχείο που διαμοιράζεται ο “φίλος” σου μέσω Skype.

Εσύ θεωρείς λογικό να το πάρεις και να το ανοίξεις, ενώ σου έχει πει η μαμά σου να μην παίρνεις γλυκά απο ξένους. Και το ανοίγεις και τελικά δεν είναι τίποτα. Κάνεις διπλό κλίκ και δεν κάνει τίποτα και το παρατάς. Μπράβο καμάρι μου! Έχεις τα συγχαρίκια μου. Μόλις εγκατέστησες το λογισμικό που ζητάει την άδειά σου, του την δίνεις την ώρα που κάνεις διπλό κλίκ και κάνει ό,τι θέλει (ή ότι του έχει πει ο άλλος να κάνει) στο σύστημά σου. Μπούμ!

Ωστόσο, άν έχεις ένα καλό antivirus και κάνεις τις ενημερώσεις θα προλάβει το κακό και δε θα σε αφήσει να το εγκαταστήσεις. Αν δεν είναι τόσο καλό, θα το βρεί μετά και θα το σβήσει. Αλλά θυμήσου: Η καλύτερη κίνηση είναι να ΜΗΝ ανοίγεις άσχετα πράγματα, που δεν είσαι σίγουρος απο που προέρχονται και τι έχουν σκοπό να κάνουν. Έτσι δε θα πάθεις τίποτα απο τα παραπάνω.

Ανακεφαλαίωση!

Είναι εφικτό να πάρουν τον έλεγχο του υπολογιστή σου και να σε παρακολουθούν μέσω της κάμεράς σου μέσω της IP σου? Είναι. Αλλά αν δεν είσαι ρώσος κατάσκοπος, πραγματικά δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος να γίνει, θα πρέπει να το εξουσιδοτήσει η Microsoft με ένταλμά και λοιπά, άρα παίζει κυβέρνηση στη μέση.

Απο την άλλη, όπως σου εξήγησα παραπάνω, είναι πανεύκολο να αδειοδοτήσεις ενα καλοφτιαχμένο “κόλπο” να κάνει οτι έχει οριστεί να κάνει και να σε παρακολουθεί και ένα νήπιο. Γι’ αυτό θα το ξαναπώ. ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΒΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

Το μυστήριο λύθηκε, η αλήθεια φανερώθηκε. Τα λέμε στο επόμενο επεισόδιο.

Γράφει ο Σπύρος Γιαννάκης


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
1
Love
OMG OMG
1
OMG
Win Win
1
Win
WTF WTF
0
WTF

Hacking στον υπολογιστή σου μέσω Skype – Μύθοι και αλήθειες

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format