Έρχεται λοιπόν η στιγμή μετά το πτυχίο σου που αναρωτιέσαι τι να κάνεις, μεταπτυχιακό ή να πάρεις 2ο πτυχίο σε άλλη σχολή. Η απόφαση σου στηρίζεται στο τι ακριβώς θέλεις να κάνεις στο μέλλον σου αλλά υπάρχουν και παράμετροι των 2 επιλογών που μπορούν να σε κάνουν να διαλέξεις πιο εύκολα!
ΧΡΟΝΟΣ
Πρέπει, αρχικά να σκεφτείς πόσο χρόνο μπορείς να διαθέσεις. Ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα διαρκεί περίπου 1-2 χρόνια, ενώ η παρακολούθηση των μαθημάτων ενός άλλου τμήματος για 2ο πτυχίο θα σου πάρει περίπου 4 χρόνια παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο και κόπο για να πάρεις ένα ακόμα πτυχίο. Θέλει υπομονή και πραγματική θέληση για να ολοκληρώσεις άλλα τόσα χρόνια σπουδών αλλά δεν έχεις τον αυστηρό περιορισμό των 1-2 χρόνων του μεταπτυχιακού για να περάσεις τα μαθήματα. Σκέψου όμως ότι άμα πας σε μία 2η σχολή θα τελειώσεις περίπου στα 26 σου χρόνια, εάν όλα πάνε καλά με τα μαθήματα!
ΧΡΗΜΑΤΑ
Γενικά για ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα χρειάζονται αρκετά χρήματα, περίπου 1500-2000 ευρώ το εξάμηνο ενώ οι σπουδές για ένα ακόμα πτυχίο μέσω κατατακτήριων εξετάσεων είναι δωρεάν. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα μόνο θετικό αφού οι σπουδές για ακόμα 4 χρόνια ίσως να μην σου επιτρέπουν να εργάζεσαι ή να απαιτούν ευέλικτο ωράριο, οπότε να χρειάζεσαι την οικονομική υποστήριξη της οικογένειάς σου για πολλά χρόνια ακόμα! Όπως και να έχει όμως τα χρήματα που απαιτούνται για ένα μεταπτυχιακό είναι πάρα πολλά, και στις μέρες μας μπορεί να σου είναι δύσκολο να τα διαθέσεις γιατί απλά δεν τα έχεις…
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ
Το μεταπτυχιακό σου παρέχει εξειδίκευση, κάτι που είναι από τα πρώτα πράγματα που ζητούν οι σημερινοί εργοδότες. Οι περισσότερες σχολές σου δίνουν γενικές γνώσεις πάνω στο κάθε αντικείμενο, με απότελεσμα ακόμα και όταν παίρνεις το πτυχίο σου να μην είσαι έτοιμος να εξασκήσεις το επάγγελμα. Βέβαια, ίσως ήταν καλύτερα τα πράγματα εάν έβρισκες μία σχολή που ασχολείται με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού που σε ενδιαφέρει και έτσι θα είχες περίπου τα ίδια αποτελέσματα με όποια επιλογή και να έκανες. Προσοχή όμως, οι 2 σχολές δεν θα πρέπει να έχουν ασυμβίβαστα αντικείμενα μεταξύ τους αφού κάτι τέτοιο δεν θα σε βοηθούσε στην αγορά εργασίας, εκτός αν θέλεις να το κάνεις για να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις.
Η επιλογή είναι καθαρά δική σου, και θα πρέπει να δεις τι συμφέρει καλύτερα το μέλλον σου. Το γεγονός ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις για μία δεύτερη σχολή θεωρούνται δύσκολη υπόθεση, δεν πρέπει να σε σταματήσει αν πραγματικά το θες. Πάντως, μην βιαστείς πολύ και σκέψου καλά όλες τις παραμέτρους που θα επηρεάσουν την επιλογή σου.
Γράφει η Αργυρώ Σαμιώτη
Connect with us