5 Πράγματα που μπορούμε να “ανοιγοκλείνουμε” στο μυαλό μας!


Οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι πίσω από κάθε μας απόφαση, πράξη και αντίδραση είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες όσο περισσότερες πληροφορίες ανακαλύπτουν για τον ανθρώπινο εγκέφαλο βρίσκουν ότι υπάρχει μια σειρά αθέλητων αντιδράσεών του πίσω απο τις διαθέσεις μας, τις συμπεριφορές μας και τις συνήθειές μας.

Όλες αυτές οι λειτουργίες, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, όμως λειτουργούν σαν διακόπτες και μπορούμε με το σωστό τρόπο να τους ελέγξουμε! Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι λειτουργίες;

1. Δίψα:

Το σημείο το οποίο ελέγχει τη δίψα βρίσκεται κάπου στον υποθάλαμο (μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τις ορμόνες). Νευρολόγοι του πανεπιστημίου Columbia ανακάλυψαν δύο τμήματα νέυρων, τα οποία σχετίζονται με την αίσθηση της δίψας:

Το πρώτο από αυτά τα “νεύρα δίψας” ονομάστηκε “έντονη ανάγκη για ενυδάτωση” και όταν “ανάβει” ο διακόπτης του νεύρου αυτού προκαλεί αύξηση της ποσότητας νερού που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός εκείνη τη στιγμή κατά 80%.

Το δεύτερο νέυρο, μειώνει την ανάγκη του οργανισμού για ενυδάτωση. Όταν “ανάβει” δηλαδή ο διακόπτης αυτός η ανάγκη για νερό μειώνεται κατα πολύ, ακόμα κι αν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος.

2. Πείνα:

Με την ίδια τεχνική που ανακαλύφθηκαν τα παραπάνω, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Johns Hopkins , ανακάλυψαν τα νεύρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την επιθυμία μας για φαγητό. Όταν τα νεύρα αυτά “ενεργοποιούνται” ο οργανισμός θα έχει θέληση να τρώει συνεχώς, ακόμα κι όταν δεν αντέχει άλλο φαγητό.

Όταν “απενεργοποιούνται” ο οργανισμός αγνοεί κάθε είδους μορφή φαγητού, ακόμα κι αν “πεθαίνει” της πείνας.

3. Συνείδηση:

Αυτό που μας χαρακτηρίζει σαν όντα είναι η συνείδηση και η αυτεπίγνωση. Οπότε μπορεί και να σας παραξενεύσει το γεγονός ότι αυτά τα “ιερά” χαρακτηριστικά ανήκουν επίσης στην κατηγορία των “διακοπτών”.

Στο πανεπιστήμιο George Washington, μια επιστημονική ομάδα “έκλεισε” έναν τέτοιο διακόπτη καταλάθως κατά τη διάρκεια ενός τεστ στον εγκέφαλο μιας επιληπτικής γυναίκας. Η γυναίκα έχασε κάθε είδους συνείδησης, παρόλα αυτά δεν ήταν λιπόθυμη. Αντίθετα, απλά καθόταν ακίνητη με κενό βλέμμα και δεν αντιδρούσε σε κανένα εξωτερικό ερέθισμα.

Όταν ο “διακόπτης” αυτός άναψε ξανά δεν είχε καθόλου μνήμες από την προηγούμενη κατάστασή της.

 

4. Πόνος

Έχουμε βρει τρόπους να απαλλαγόμαστε από τον πόνο με χρήσεις διάφορων φαρμάκων, αλλά πολλές από αυτές τις θεραπείες έρχονται με κάποιες παρενέργειες. Μια ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του Saint Louis βρήκαν τρόπο να εμποδίζουν τον χρόνιο πόνο που προκαλείται από νευρική αιτία, χωρίς καθόλου χρήση φαρμάκων.

5. Κακές συνήθειες:

Τρως τα νύχια σου; Παίζεις όλη την ώρα νευρικά με τα μαλλιά σου; Κι όμως οι νευρολόγοι γνωρίζουν πώς μπορείς να κόψεις τέτοιες μικρές κακές συνήθειες, διότι ανακάλυψαν τα νεύρα τα οποία είναι υπέυθυνα για την δημιουργία συνηθειών. Ή τουλάχιστον το βρήκαν στα ποντίκια.

Με το να “ανοιγοκλείνουν” τους διακόπτες των νεύρων αυτών μπόρεσαν να ελαττώσουν ή να ενθαρρύνουν τη δημιουργία νέων συνηθειών.

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

5 Πράγματα που μπορούμε να “ανοιγοκλείνουμε” στο μυαλό μας!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format