Πανελλήνιες 2015: Φαρμακευτική Σχολή


Πολλοί είναι οι μαθητές που δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τα τμήματα της Φαρμακευτικής. Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 τμήματα Φρμακευτικής, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Η ζήτηση τους είναι αρκετά μεγάλη παρά το γεγονός ότι οι βάσεις εισαγωγής είναι υψηλές. Τα τμήματα δηλώνονται από μαθητές της θετικής κατεύθυνσης. Στη συνέχεια ακολουθεί πίνακας με τις βάσεις του 2014, το σύνολο των υποψηφίων που δήλωσαν τα τμήματα Φαρμακευτικής αλλά τον αριθμό που τα είχαν ως πρώτη τους επιλογή στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

ΤΜΗΜΑ

ΒΑΣΕΙΣ 2014

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΊΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΤΜΗΜΑ 90%

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 90%

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

18471

3849

314

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

18452

4206

261

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

18265

3932

87

ΕΡΓΑΣΙΑ:

Κύριο καθήκον του φαρμακοποιού είναι η εξασφάλιση και η διάθεση φαρμάκων στους ασθενείς. Οι φαρμακοποιοί παρέχουν στον κάθε ενδιαφερόμενο φαρμακευτική πληροφόρηση για την εκάστοτε περίπτωση. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Φρμακευτικής μπορούν να εργαστούν σε Ιδιωτικά Φαρμακεία, στον Δημόσιος τομέα και στις Νομαρχίες, σε νοσοκομεία, σε Ερευνητικά Κέντρα, σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε Φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των φαρμάκων αλλά και στο χώρο της ενημέρωσης του κοινού και στο Μάρκετινγκ, σε Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε Βιομηχανίες καλλυντικών, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Ασφαλιστικά ταμεία.

Η εργασία στο χώρο της Φαρμακευτικής όμως προϋποθέτει την εξασφάλιση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Για να την αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν Πτυχίο Φαρμακευτικής Ελληνικού πανεπιστημίου ή ισότιμα πτυχία από ΔΟΑΤΑΠ για τους αποφοίτους από σχολή ξένης χώρας, πρέπει να έχουν κάνει πρακτική άσκηση 12 μήνες (6 μήνες σε φαρμακείο ανοιχτό στο κοινό, 3 μήνες σε φαρμακείο Νοσοκομείου, 3 μήνες σε φαρμακείο ανοιχτό στο κοινό ή σε φαρμακείο Νοσοκομείου) αλλά και να γράψουν καλά στις εξετάσεις.

Οι περισσότεροι Φαρμακοποιοί επιλέγουν να ανοίξουν το δικό τους φαρμακείο. Και αυτοί όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα αφού αρχικά το κόστος για την ίδρυση του είναι αρκετά υψηλό (100.000-150.000 για φαρμακοπεία στην επαρχία). Ένα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει στους Φαρμακοποιούς είναι ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία τους πληρώνουν για τα φάρμακα που διαθέτουν στο κοινό 4-5 μήνες μετά και σε πολλές περιπτώσεις δεν τους δίνεται όλο το ποσό που δικαιούνται. Αυτό συνεπάγεται με την ανάγκη υπάρξης ενός κεφαλαίου για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, διαφορετικά δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας και στην πορεία βιωσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει κάποιο κεφάλαιο οι Φαρμακοποιοί δεν μπορούν να αγοράσουν νέα φάρμακα, χάνοντας έτσι τους πελάτες του, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει στο κλείσιμο του φαρμακείου. Επίσης, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός αφού η αναλογία φαρμακεία-κάτοικοι είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, ανα χίλιους κατοίκους αντιστοιχεί ένα φαρμακείο.

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να εργαστούν και στην εκπαίδευση αφού εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ14.01 μαζί με τους γιατρούς, οδοντιάτρους και τους νοσηλευτές των ΑΕΙ. Οι πιθανότητες διορισμού όμως είναι αρκετά περιορισμένες.

Επιπλέον η δυνατότητα εργασίας στις Φαρμακοβιομηχανίες της Ελλάδας είναι αρκετά περιορισμένη αφού οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες λόγω και της γενικότερης κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δε μπορούν να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς του κλάδου που δαπανούν τεράστια ποσά για την έρευνα και την παραγωγή νέων σκευασμάτων στο εξωτερικό. Έτσι όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στις Φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούσαν να φύγουν στο εξωτερικό, έχοντας πολύ θετικές προοπτικές.

Επίσης, οι πτυχιούχοι των τμημάτων Φαρμακευτικής πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι σε εργοστάσια και εργαστήρια (Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, βρεφικά γάλατα, διαιτητικά προϊόντα κλπ) ως υπεύθυνοι παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου εκτός από τους Φαρμακοποιούς μπορούν να απασχοληθούν και Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Βιολόγοι και Κτηνίατροι, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό. Ακόμη, μπορούν να ασχοληθούν με την παραγωγή φαρμάκων από φυτικές ουσίες. Η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω κλιματολογικών και γεωλογικών συνθηκών.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2015: Φαρμακευτική Σχολή

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format