Νεολογισμοί και απόψεις


Καθετί καινούριο μου προξενεί αισθήματα αισιοδοξίας ,αυτό το γλυκό αίσθημα της μικρής ή μεγάλης αλλαγής .Σχετικά με τους νεολογισμούς ; Αισιοδοξία ή απαισιοδοξία; Δεν έχω καταλήξει ακόμα. Τους αντιμετωπίζω σαν μικρόβια ,που δεν τα θέλω αλλά ξεπηδούν μπροστά μου ,βγαίνουν αυθόρμητα από το στόμα μου και μπαίνουν σφήνα στις προτάσεις μου . Λέξεις που δημιουργήθηκαν πρόσφατα ,μπορούν και «συμβιώνουν» με αριστουργήματα χιλιάδων ετών. Μπορούν; Ή ακούγονται σαν ενοχλητικά βουίσματα στα αυτιά. Οι νεολογισμοί είναι ένα κράμα δανείων ή μεικτών στοιχείων ,που δεν ανήκουν απαραίτητα στην δική μας γλώσσα. Ωστόσο, όσο ενοχλητικοί μου φαίνονται και αποκρουστικοί μου ακούγονται ,υπάρχουν και εν μέρει καλύπτουν τις νέες ανάγκες και δημιουργίες και ναι τους χρησιμοποιώ . Ποιος δεν έχει αναφερθεί στο γνωστό –πλέον- «καβάτζωμα» (βόλεμα) ή στην «καβάτζα» (περίσσευμα) ; Ένα παράδοξο είναι πως αυτές οι λέξεις πάνε να μας ξεγελάσουν και να μιμηθούν τις παλιές – ίδιο θέμα ,διαφορετική κατάληξη ,διαφορετική σημασία ! Εκφράσεις όπως «είμαι στον όγκο» – εγώ είμαι στα Γιάννενα αλλά δεν το έχω κάνει θέμα . Επίσης από τι πιο «πολυφορεμένες» λέξεις είναι ο «κάγκουρας» και κάπου εδώ αναρωτιέσαι πως πραγματικά δεν μπορεί να περιγράψει αυτόν τον άνθρωπο κάποια άλλη λέξη ,αλλά είναι κακόγουστη και καθόλου εύηχη . Στον χώρο της τηλεόρασης κυριαρχεί η λέξη «τηλεμαιντανός» ,λογικά εμπνευσμένη από τον μαιντανό που μπαίνει σε όλα τα φαγητά έτσι και εδώ αποκαλείται το άτομο που δεν έχει αφήσει εκπομπή εκπομπή- μισό λεπτό ο μαιντανός δεν πάει παντού ή εγώ δεν μπορώ να χωνέψω ότι υπάρχει τέτοια λέξη . Για τους λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης τα μπουζουξίσιδικα – μπουζούκια ,αποκαλούνται «μπουζουκλερί» ,όπως pâtisserie , για να του προσδίδει μια γαλλική φινέτσα και να ανεβαίνει το επίπεδο στο +3. Για του ξύπνιους ,εύστροφους και σβέλτους (πες μου ότι δεν είναι και αυτό νεολογισμός! ) ,η λέξη που τους αποδίδεται είναι «γατόνι» -αν ήμουν γάτα θα προχωρούσα σε απεργία πείνας ,που είναι και της μοδός.

Αρκετά με τις δικές μου απόψεις . Ρώτησα 10  άτομα με διαφορετική ηλικία ,στάση ζωής και απόψεις . Κανένας δεν μου έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση ,γιατί ίσως και οι ίδιοι ακόμα και αν δεν τάσσονται 100% υπέρ ,τις χρησιμοποιούν .

Η ομάδα 18-28  ισχυρίζεται πως όλα είναι θέμα εξέλιξης και η εξέλιξη λειτουργεί αναλογικά με ό,τι παίρνει μαζί της .Έτσι και οι νεολογισμοί είναι προιόν της εξέλιξης ,καθώς εφευρέθηκαν νέες τεχνολογίες, νέες τάσεις ,που δεν μπορούσε κανείς να τις περιγράψει με τις ήδη υπάρχουσες λέξεις και προχώρησε σε ένα κράμα αυτών.

Η ομάδα 29-40 αναγνωρίζει το γεγονός ότι συχνά δεν θα μπορούσε να αναφερθεί σε κάτι ,χωρίς να χρησιμοποιήσει νεολογισμούς ,την λεγόμενη «αργό». Υποστηρίζει όμως ,πως οι νέες αυτές λέξεις όσο δεν επηρεάζουν το κλιτικό σύστημα της γλώσσας και είναι αποτελούνται από ελληνικής καταγωγής λέξεις –ώστε να μην διαφοροποιούνται πολύ- τότε είναι καλοδεχούμενες .

Η ομάδα 41-58 σχεδόν δεν θέλει να ακούει αυτές τις λέξεις . Δεν θεωρούν πως είναι απαραίτητες ,δίνοντάς μου παραδείγματα . Υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να τους εντάξουμε στο δικό μας πολιτιστικό πλαίσιο γιατί τότε θα ανήκουν στην γλώσσα μας . Είναι και αυτοί θεατές της εποχής (αλλά μήπως πρέπει να παίξουν και αυτοί ρόλο σαν παίκτες και όχι σαν θεατές; ).

Κλείνουμε λέγοντας πως οι νεολογισμοί ταιριάζουν μόνο στον προφορικό λόγο ,όταν «εισχωρούν» στον γραπτό τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται δυσάρεστα ,ίσως τότε είναι που παγιώνονται σαν «κανονικές» λέξεις . Εξάλλου, πότε ένας νεολογισμός παύει να είναι νεολογισμός ; όταν μπαίνει σε λεξικά, απαντώ εγώ.

Για το Mystudentpass.gr : Κατερίνα Ρούβαλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Νεολογισμοί και απόψεις

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format