Φορτσάκης: Αδύνατη η λειτουργία του ΕΚΠΑ το 2015 λόγω υποχρηματοδότησης


Μεγέθυνση των προβλημάτων λόγω υποχρηματοδότησης του ΕΚΠΑ

Δραματική έκκληση για χορήγηση έκτακτης βοήθειας από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Φορτσάκη, για την αντιμετώπιση της δεινής κατάστασης του ιδρύματος λόγω υποχρηματοδότησης και έλλειψης διοικητικού προσωπικού, μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΕΚΠΑ θα υποβάλει πλασματικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος δεν καλύπτει τις πραγματικές του βασικές ανάγκες και στην ουσία προδικάζει την πλήρη αδυναμία λειτουργίας του μέσα στο 2015, όπως ανέφερε ο κ. Φορτσάκης.
Ηδη, σε πολλά τμήματα είναι αδύνατη η προμήθεια αναλώσιμων, αντιδραστηρίων και υλικών για την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών, ενώ οι πάγιες δαπάνες (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα) πρέπει να περικοπούν τουλάχιστον κατά 20%. Σχεδόν αδύνατη θα καταστεί και η συντήρηση ευαίσθητου εξοπλισμού και των μεγάλων υποδομών.
Σύμφωνα με την ηγεσία του ΕΚΠΑ το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 (11,5 εκατ. ευρώ) είναι μειωμένο κατά 74% σε σχέση με το 2009 και προκύπτει έλλειμμα τουλάχιστον 9,5 εκατ. ευρώ ως προς την αντιμετώπιση των ανελαστικών δαπανών του ιδρύματος.
Τα προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης μεγεθύνονται από τις περίπου 1.700 μετεγγραφές και τη φυγή διοικητικών υπαλλήλων λόγω της διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ ζήτησε την άμεση επάνοδο των 142 διοικητικών που βρίσκονται στη φάση της κινητικότητας και των 247 διοικητικών που παραμένουν σε διαθεσιμότητα.
Ο κ. Φορτσάκης έκανε λόγο για ατεκμηρίωτη και εξαιρετικά δυσανάλογη «συμμετοχή» του ιδρύματος στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας και ζήτησε νομοθετική παρέμβαση ώστε το ΕΚΠΑ να μπορεί να προσλάβει το δικό του προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας. Μάλιστα, πρότεινε το προσωπικό καθαριότητας που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα από άλλους φορείς του Δημοσίου (ανέφερε ως παράδειγμα τις καθαρίστριες που διαμαρτύρονται έξω από το υπ. Οικονομικών) να μεταταγεί στο ΕΚΠΑ. Για το θέμα των διαθεσιμοτήτων, πάντως, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «περιμένουμε την υπογραφή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως αποδοχή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και της απόφασης του Ιουνίου», σύμφωνα με την οποία τα ΑΕΙ έχουν ανάγκη επιπλέον διοικητικών υπαλλήλων.

Πηγή:news247.gr


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

Φορτσάκης: Αδύνατη η λειτουργία του ΕΚΠΑ το 2015 λόγω υποχρηματοδότησης

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format