5 παγίδες στις οποίες πέφτουμε όταν διαβάζουμε!


Νομίζεις ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές παγίδες, στον τρόπο που διαβάζεις για την σχολή σου. Μέχρι τώρα. Κι εγώ το ίδιο νόμιζα, έως ότου συνειδητοποίησα ότι έπεφτα σε αυτές κι εγώ η ίδια.

Σου παρουσιάζουμε, λοιπόν, τις 5 παγίδες στις οποίες πέφτεις όταν διαβάζεις για τις εξετάσεις τις σχολής σου, χωρίς καν να το καταλάβεις:

1. Συγκρίνεσαι με τους συμφοιτητές σου:  Έχουν αρχίσει οι φίλου σου να διαβάζουν; Σε πόσο χρόνο μπορούν να βγάλουν την ύλη; Άραγε να έχουν κρατήσει καλύτερες σημειώσεις από εσένα; Δεν βαριούνται να διαβάσουν, όπως εσύ;

Οι συγκρίσεις για το μόνο που σε εξυπηρετούν είναι να βρίσκεις μια καλή δικαιολογία για να αποσπάς την προσοχή σου από το διάβασμα, διότι ο κάθε φοιτητής είναι διαφορετικός. Άλλο να τους ζητάς χρήσιμες συμβουλές για να βελτιωθείς εσύ ο ίδιος και εντελώς διαφορετικό να παραπονιέσαι συνέχεια ότι κάνεις κάτι χειρότερα από αυτούς.

Συγκεντρώσου σε αυτό που πραγματικά θα σε βοηθήσει. Δοκίμασε νέες μεθόδους διαβάσματος, από post-it σε τοίχους, ντουλάπια και ταβάνια στο να γράφεις μια σημαντική πληροφορία 20 φορές σε ένα τετράδιο, απλά να συνειδητοποιήσεις ότι όντως σε βοηθούν και όχι να σου “τρώνε” χρόνο.

2. Πίεση για επιτυχία: Αυτού του είδους η πίεση δεν αποτελεί την πίεση της παραγωγικότητας, αλλά μια μορφή αδυναμίας. Όλοι υποκύπτουμε κατά καιρούς σε αυτή, αλλά το θέμα είναι να μην σου γίνει καθημερινή συνήθεια,και ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές.

Εμείς κρατάμε το κλειδί για την ισορροπία σε όλα τα θέματα που προκύπτουν στη ζωή μας, αλλά και την ικανότητα να αναθεωρούμε τι είναι προτεραιότητα για εμάς και τι όχι.

3. Είσαι κλειστόμυαλος: Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι αν δεν τα καταφέρεις με με την πρώτη φορά, προσπάθησε ξανά και ξανά και ξανά.

Ο καθένας από εμάς, έχει υποκύψει σε καταστάσεις, στις οποίες τα παράτησες με το πρώτο εμπόδιο. Κι ακόμα κι αν δεν “γονατίσαμε” με την πρώτη, δεν θα προσπαθήσαμε να σκεφτούμε έναν νέο τρόπο να βγάλουμε το εμπόδιο αυτό knock-out.

Η επιτυχία δεν είναι κάτι που σου δίνεται απλόχερα. Πολλές φορές συνοδεύεται με κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες. Οπότε, σχολή ή όχι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την αρχή – συμβουλή και σε άλλους τομείς της ζωής σας. Το να είσαι ανοιχτόμυαλος θα σου ανοίξει πολλές πόρτες.

4. Χρησιμοποιείς “μικρές” δικαιολογίες για να αποφύγεις καταστάσεις:  Όχι όχι, δεν αναφέρομαι στις δικαιολογίες “ο σκύλος έφαγε την εργασία μου” ή ” άφησα τις σημειώσεις μου στο λεωφορείο και δεν μπορούσα να διαβάσω”.

Μιλάω για τις δικαιολογίες που πετάμε σε φίλους και οικογένεια, προκειμένου να αμυνθείς σε περίπτωση που προσπαθήσουν να σε συνετήσουν αν δουν ότι παρεκλίνεις. Μερικές από αυτές είναι:

  • “Είναι νωρίς ακόμα για να ασχοληθώ με αυτό το κεφάλαιο ακόμα, θα το διαβάσω όταν πλησιάσουν οι εξετάσεις”
  • “Κανείς δεν καταλαβαίνει το μάθημα του καθηγητή έτσι κι αλλίως”
  • ” Έχω άλλα πράγματα που πρέπει να φροντίσω τώρα”

Είναι απίστευτο το πόσο δύσκολο είναι να είμαστε 100% ειλικρινείς όχι μόνο με τους άλλους, αλλά και με τους ίδιους μας τους εαυτούς σε τέτοια θέματα. Η άρνηση είναι μια δύναμη που είναι δύσκολο να αντισταθείς. Αν πίασεις το εαυτό σου να αναφέρει μια από τις παραπάνω δικαιολογίες ή παρόμοιες, μάλλον είσαι κι εσύ σε άρνηση.

Κι όχι μόνο θα αρνηθείς ότι είσαι σε άρνηση, αλλά μπορεί και να σκαρφιστείς μια καινούργια δικαιολογία για να αποδείξεις το αντίθετο.

5. Πιστεύεις ότι είναι λιγότερο αγχώδες να κάνεις επανάληψη την τελευταία στιγμή: Μεγάλο λάθος, κυρίως γιατί δεν έχεις περιθώρια λάθους.

Χωρίς τον απαραίτητο χρόνο να δοκιμάσεις νέες τακτικές διαβάσματος, ώστε να βάλεις τα πράγματα και πάλι στο δρόμο για να λεοτουργήσουν υπέρ σου, στήνεις μια παγίδια στον εαυτό σου. Την οποία μπορεί και να αποφύγεις αν ανηκείς στην κατηγορία των τυχερών της παρέας.

Έτσι καταλήγεις στις εξής επιλογές:

  • Φτιάχνεις ένα πρόγραμμα διαβάσματος και πείθεις τον εαυτό σου ότι δεν είναι καιπολύ ρεαλιστικό να τα κάνεις όλα το τελευταίο δευτερόλεπτο.
  • Φτιάξε ένα back – up plan σε περίπτωση που ο χρόνος σου λιγοστεύει όλο και περισσότερο. Έτσι δεν θα τρέχεις να καλύψεις τα ακάλυπτα.

Οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε πέσει σε μια από τις παραπάνω παγίδες, έστω και μια φορά. Αλλά σημασία δεν έχει το τι κάνεις λάθος αλλά τι θα κάνεις για να βελτιωθείς. Δεν συμφωνείτε;


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

5 παγίδες στις οποίες πέφτουμε όταν διαβάζουμε!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format