Ηλεκτρονική Ψήφος: Οι φοιτητές μίλησαν!


Σημαντική ήταν η συμμετοχή των φοιτητών ,τις προηγούμενες μέρες σχετικά με τα ερωτήματα, που θέσαμε για την ηλεκτρονική ψήφο. Εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και φάνηκε πως εμείς οι φοιτητές δραστηριοποιούμαστε και ασχολούμαστε με ό,τι διαδραματίζεται και στους χώρους των σχολών – πόσο μάλλον σε ένα θέμα ,που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο ερώτημα ,για το αν τα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας θα ξαναγίνουν βιώσιμα, παρατηρήθηκε σημαντική διχογνωμία , με το 60% των φοιτητών να θεωρούν πως θα ξαναγίνουν βιώσιμα και το 40% να αντιτίθεται της άποψης αυτής.

Στην δεύτερη ερώτηση ,σχετικα με το αν θα περιοριστεί η δράση των πολιτικών παρατάξεων στους χώρους των σχολών , υπήρχε ως επι το πλείστον κοινή γραμμή στις απόψεις . Όλοι απάντησαν «ναι» με πλήθος αιτιολογήσεων κάθε φορά . Η ελευθερία λόγου , η αποφυγή κατηγοριοποίησής τους στην έκφραση των απόψεών τους ,αλλά και οι δεκάδες διαφορετικές αποψεις που διαφέρουν από αυτές των πολιτικών παρατάξεων, ήταν κάποιες από αυτές. Ένα μικρό ποσοστό φάνηκε απαισιόδοξο και υποστήριξε πως ίσως περιοριστούν σε έναν μικρό βαθμό.

Στο τρίτο ερώτημα που τέθηκε ,για το αν είναι η ηλεκτρονική ψήφος μια μορφή άμεσης δημοκρατίας , το 100% των συμμετεχόντων επέλεξε να απαντήσει πως είναι ,ενώ λίγοι συμπεριέλαβαν την προϋπόθεση της ανώνυμης ψηφοφορίας.

Στην τέταρτη ερώτηση , αναφορικά με το αν στερεί η ηλεκτρονική ψήφος κάποια δικαιώματα ,η απαντήσεις δεν διέφεραν πολύ. Το μεγαλύτερο ποσοστό σχολίασε πως μία τέτοια διαδικασία, που παρέχει ελευθερία λόγου δεν στερεί κανένα δικαίωμα . Ωστόσο , κάποιοι φοιτητές θεώρησαν πως στερεί το δικαίωμα της ολόπλευρης ενημέρωσης και αυτό του διαλόγου.

Στην τελευταία ,αλλά με μεγάλη σημασία ,ερώτηση , αναφορικά με το αν είναι υπέρ ή κατά οι φοιτητές , ψηφίστηκε το «ναι» ,από την συντρηπτική πλειοψηφεία των συμμετεχόντων .

Ίσως τελικά πρέπει να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση ,μία λύση που να ικανοποιεί και τους μεν και τους δε. Η ηλεκτρονική ψήφος είναι ,κατ’ εμέ μία μορφή άμεσης δημοκρατίας ,που δίνει στους φοιτητές το μέγιστο δικαίωμα,αυτό της ελευθερίας του λόγου . Οι συνελεύσεις πρέπει να υπάρχουν στα πανεπιστήμια ,ίσως σε μία άλλη μορφή . Ο διάλογος , οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις , «ανθίζουν» νέες ιδέες ,χωρίς καμία αμφιβολία ,αλλά γιατί να μην συμβαδίζουν και με μία διαδικασία σαν αυτή της ηλεκτρονικής ψήφου,ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις ;

Η έρευνα του mystudentpass.gr ήταν μεγάλης σημασίας ,αλλά ακόμη μεγαλύτερης ήταν η ΔΙΚΗ ΣΑΣ συμμετοχή . Σας ευχαριστούμε !!

Για το Mystudentpass.gr : Κατερίνα Ρούβαλη

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Ηλεκτρονική Ψήφος: Οι φοιτητές μίλησαν!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format