Εκτός μετεγγραφών οι φοιτητές με αναπηρία!


Νέα εξέλιξη σημειώθηκε στο θέμα των μετεγγραφών.Αυτή τη φορά, όπως ανακοινώθηκε, οι υποψήφιοι που εισάγονται με την κατηγορία 5% λόγω σοβαρών παθήσεων μένουν εκτός της διαδικασίας.

Μέχρι το 2013 οι φοιτητές με αναπηρία είχαν το δικαίωμα να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής τους καθ’ υπέρβαση του αριθμού όσων λάμβαναν μετεγγραφή.Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αναφέρεται στο νέο νόμο του 2014.

Σημειώνεται ότι, μετεγγραφή επρόκειτο να δικαιούνται μόνον όσοι έχουν αδέρφια και γονείς με αναπηρία, και όχι όσοι έχουν οι ίδιοι.Πιο συγκεκριμένα, στο νέο νόμο δίνεται το δικαίωμα μετεγγραφής σε όσους έχουν γονείς, αδέλφια με αναπηρία 67% λόγω συγκεκριμένων παθήσεων και δεν δίνεται το δικαίωμα στους ίδιους τους φοιτητές με αναπηρία πάνω από 80%.

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ.Μαρκόπουλο, ο οποίος δήλωσε για το θέμα ότι, «Ξαφνικά το 2014 στο νόμο περί μετεγγραφών δεν υπάρχουν, εξαφανίστηκαν. Και τώρα είναι υποχρεωμένοι οι περισσότεροι από αυτούς να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Να μην σπουδάσουν, δηλαδή. Ουσιαστικά, κινδυνεύει να ακυρωθεί αυτό που ψηφίσαμε στη Βουλή και για το οποίο συμφωνήσαμε όλοι. Και μιλάμε για έναν μικρό αριθμό του 5%. Πόσοι από αυτούς να θέλουν να μετεγγραφή; Το 1%-2%; Μιλάμε για μονοψήφια νούμερα σε κάθε σχολή.

Δεν αποτελεί αυτό νόθευση ούτε του ανταγωνισμού ούτε των εισαγωγικών εξετάσεων. Τίποτα δεν είναι. Είναι ένα δώρο της κοινωνίας μας και μια υποχρέωσή της –πολύ μεγάλη- για το κεκτημένο το οποίο έχουμε, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κεκτημένο της ευαισθησίας σε αυτήν τη χώρα».

Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις γραπτές απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας λέγοντας χαρακτηριστικά « αγνοείται το ποσοστό του 5%. Ζητώ από την πολιτική ηγεσία -κι επιμένω- ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής».

Ο Υφυπουργός κ.Στύλιος απάντησε με τη σειρά του ότι, «Γονείς, τέκνα, αδέλφια, σύζυγοι που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% δικαιούνται να τύχουν του ευεργετήματος της μετεγγραφής».

Συνεχίζοντας ο κ.Μαρκόπουλος έλαβε και πάλι το λόγο δηλώντοντας πως, « Τι μου είπατε πριν, κύριε Υπουργέ; Μου είπατε ότι αυτοί που έχουν γονείς που έχουν αναπηρία 67% έχουν δικαίωμα να μετεγγραφούν και δεν μπορούν να μετεγγραφούν οι ίδιοι που έχουν 80%; Δεν στέκει αυτό».

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, τόνισε ότι με την ερώτησή του απευθύνεται στον κ.Λοβέρδο νώ δήλωσε ότι η απάντηση των τεχνοκρατών του Υπουργείου για την εν λόγω κατηγορία είναι ότι δεν δικαιούνται μετεγγραφή καθώς εισάγονται με το απολυτήριο λυκείου.

«Πώς να σπουδάσει ένας που μεταγγίζεται κάθε δύο ημέρες; Πώς να σπουδάσει και να διαβάσει ένας όταν κάνει χημειοθεραπεία κάθε δεκαπέντε ημέρες, όταν είναι τυφλός, όταν είναι κωφάλαλος; Σε αυτούς δεν δίνουμε μεταγραφή και καθόμαστε και ασχολούμαστε με όλα τα άλλα;

Επιμένω, αδικείτε νέους ανθρώπους, αδικείτε οικογένειες. Και παρακαλώ -δεν είναι προσωπικό, το διευκρίνισα- θέλω να μεταβιβάσετε στον κύριο Λοβέρδο, από έναν Βουλευτή γιατρό του ελληνικού Κοινοβουλίου, ότι κάνει λάθος», ήταν μερικά από τα λόγια του.

Ο κ.Στύλιος δήλωσε πως, θα εισηγηθεί την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επόμενη χρονιά ενω ο κ.Μαρκόπουλος τόνισε ότι πρέπει να δει το θέμα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου φέτος.Καί ο Προεδρεύον ης Ολομέλειας κ. Τραγάκης φάνηκε, επίσης, να ενστερνίζεται τις απόψεις του κ.Μαρκόπουλο λέγοντας στον Υφυπουργό ότι, «Θα πρέπει να το δείτε με ευαισθησία αυτό το θέμα, πραγματικά με ευαισθησία. Αξίζει τον κόπο. Γι’ αυτό είμαστε στην πολιτική, για να λύνουμε αυτά τα προβλήματα».

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Εκτός μετεγγραφών οι φοιτητές με αναπηρία!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format