Επηρεάζει τελικά το Erasmus την αγορά εργασίας


Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώθηκε ότι, το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ (Erasmus) τονώνει την απασχολησιμότητα και την επαγγελματική κινητικότητα.
Αναλυτικότερα, παρατηρήθηκε ότι, οι νέοι που επέλεξαν το πρόγραμμα αυτό όχι μόνο ανέπτυξαν γνώσεις σε συγκεκριμένες επιστήμες αλλά, ενδυνάμωσαν και τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Έχουν, επίσης, 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σχέση με αυτούς που δε σπούδασαν ή δεν επέλεξαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενω, πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, το ποσοστό ανεργίας τους είναι κατά 23% χαμηλότερο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ενω, αξιοσημείωτο είναι ότι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, καθώς έλαβε απαντήσεις από σχεδόν 80.000 άτομα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου σχετικά με την Εκπαίδευση, την Κουλτούρα, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, «Τα ευρήματα της έρευνας για τον αντίκτυπο του Erasmus είναι εξαιρετικά σημαντικά, με δεδομένα τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων στην ΕΕ. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν σπουδάσεις ή κάνεις κατάρτιση στο εξωτερικό, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αυξήσεις τις επαγγελματικές σου προοπτικές. Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ θα προσφέρει χρηματοδότηση σε τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από το 2014 έως το 2020, επιτρέποντας τους να αποκτήσουν την εμπειρία της ζωής σε μια άλλη χώρα μέσα από σπουδές, εξάσκηση, διδασκαλία ή εθελοντισμό» .

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, το 92% των εργοδοτών επιλέγουν άτομα που διαθέτουν χαρακτηριστικά που ενισχύονται από το πρόγραμμα Erasmus όπως, ανεκτικότητα, αυτοπεποίθηση, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, φιλομάθεια, επίγνωση των προτερημάτων και των αδυναμιών, και αποφασιστικότητα.Για την εξακρίβωση των στοιχείων πραγματοποιήθηκαν τεστ τόσο πριν όσο και μετά τις περιόδους ανταλλαγής και, πράγματι αποδείχθηκε ότι, οι φοιτητές Erasmus σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά αυτά τα χαρακτηριστικά.Συγκριτικά, η αλλαγή που παρατηρήθηκε φτάνει κατά μέσο όρο το 42%.

Στα πλαίσια του προγράμματος, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να σπουδάσουν ή να κάνουν την πρακτική τους στο εξωτερικό.Μέσα από τη μελέτη παρατηρήθηκε ότι, σε περισσότερους από έναν στους τρεις ασκούμενους Erasmus προτείνεται θέση στην επιχείρηση όπου πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση.Επιπλέον, φαίνεται ότι οι σπουδαστές που επέλεξαν το Erasmus έχουν έχουν επίσης περισσότερο επιχειρηματικό πνεύμα σε σχέση με εκείνους που μένουν στη χώρα τους.Αναλυτικότερα :
– 1 στους 10 έχει ιδρύσει δική του εταιρεία.
– περισσότεροι από από 3 στους 4 σχεδιάζουν να το κάνουν ή μπορεί να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο.
– μπορούν να αναμένουν ταχύτερη επαγγελματική ανέλιξη.
– στο προσωπικό που διαθέτει διεθνή πείρα ανατίθενται μεγαλύτερες επαγγελματικές ευθύνες. (σύμφωνα με το 64% των εργοδοτών).

Επομένως, με το πρόγραμμα Erasmus όχι μόνο βελτιώνονται οι προοπτικές σταδιοδρομίας αλλά, διευρύνονται οι ορίζοντες των φοιτητών.Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, 40% εξ αυτών έχει αλλάξει χώρα διαμονής ή εργασίας τουλάχιστον μία φορά από την αποφοίτησή του, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό εκείνων που δεν ήταν κινητικοί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ το 93% των φοιτητών με διεθνή πείρα μπορεί φαντάζεται το μέλλον του στο εξωτερικό.Ωστόσο, το ποσοστό των σπουδαστών που, παραμένουν στην ίδια χώρα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και επιλέγουν κάποια χώρα του εξωτερικού για να εργαστούν αγγίζει το 73%.

Επιπλέον, για τους πρώην σπουδαστές Erasmus αυξάνονται και οι πιθανότητες διακρατικών σχέσεων, με ποσοστό 33% από αυτούς να διατηρούν σχέσεις με σύντροφο διαφορετικής υπηκοότητας.Μάλιστα,το 27% των σπουδαστών συναντά το μακροχρόνιο σύντροφό τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος.Το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που διατηρούν τέτοιες σχέσεις ενω μένουν στη χώρα που σπουδάζουν ανέρχεται μόλις στο 13%.Βάσει αυτών, εκτιμάται ότι, από το 1987, περίπου ένα εκατομμύριο βρέφη είναι πιθανό να έχουν γεννηθεί από ζευγάρια Erasmus.

Μέσω του προγράμματος Erasmus, δίνεται η δυνατότητα σπουδών/διαμονής σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων φοιτητών ανώτατης εκπαίδευσης και 300.000 εργαζομένων στην ανώτατη εκπαίδευση στα επόμενα επτά χρόνια (2014-2020).Θα χρηματοδοτηθούν, επίσης, 135.000 ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού με τη συμμετοχή μη ευρωπαϊκών χωρών-εταίρων. Το Erasmus + θα είναι ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμο χάρη στην αυξανόμενη γλωσσική υποστήριξη, τους περισσότερο ευέλικτους κανόνες και πρόσθετη υποστήριξη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, από μειονεκτικά περιβάλλοντα ή από απομακρυσμένες περιοχές.

Η προιστορία του Erasmus

Η επιτροπή, κατά την προσπάθειά της να εκσυγχρονίσει την ανώτατη εκπαίδευση, θεώρησε απαραίτητη την προσφορά περισσότερων ευκαιριών προς τους φοιτητές για να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από τις σπουδές ή την άσκηση στο εξωτερικό.Έτσι, στόχος της ΕΕ αποτελεί η κατά 20% περισσότερη κινητικότητα των σπουδαστών μέχρι το 2020. Σήμερα περίπου το 10% των φοιτητών της ΕΕ σπουδάζουν ή κάνουν την πρακτική τους στο εξωτερικό με την υποστήριξη δημόσιων ή ιδιωτικών κεφαλαίων, ενω περίπου το 5% λαμβάνει επιχορήγηση από το πρόγραμμα.

Για την πραγματοποίηση της έρευνας συνδυάστηκαν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά δεδομένα. Έτσι, δόθηκαν ερωτηματολόγια σε 34 χώρες (Μέλη της ΕΕ, ΠΓΔΜ, Ισλανδία, Λιχνενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία) και συγκεντρώθηκαν απαντήσεις από περισσότερους από 75.000 φοιτητές και απόφοιτους, συμπεριλαμβανομένων 55.000 που είχαν σπουδάσει ή κάνει την πρακτική τους στο εξωτερικό.Σε αυτούς προστίθενται 5.000 άτομα από το προσωπικό, 1.000 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και 650 εργοδότες.Όσον αφορά στο ποιοτικό μέρος της έρευνας, η μελέτη επικεντρώθηκε σε οκτώ χώρες, οι οποίες διαφέρουν ως προς το μέγεθος και την τοποθεσία: Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Γερμανία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.Στα πλαίσια της μελέτης συμπεριλήφθηκαν επιτόπιες επισκέψεις, συνεντεύξεις, ομάδες-στόχους και θεσμικές συναντήσεις εργασίας.

Η μελέτη αντικτύπου για το Erasmus+ πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητη κοινοπραξία εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα ειδικών της CHE Consult που εδρεύει στο Βερολίνο, μαζί με τη Brussels Education Services, τον Compostela Group of Universities και το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network).
Ολοκληρώνοντας, το Erasmus+ αποτελεί νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση ην κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Εγκαινιάστηκε μόλις λίγους μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2014 με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 15 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία, ποσό μεγαλύτερο κατά 40% από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο ιδρύθηκε το 1951, είναι η υπεύθυνη Εθνική Μονάδα για την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα.

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου

 

 

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

Επηρεάζει τελικά το Erasmus την αγορά εργασίας

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format