Άμεσο διορισμό Γενικής/ού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας ζητoύν οι ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και ΕΕΕ


Τον άμεσο διορισμό Γενικής/ού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας ζητούν με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, οι ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και ΕΕΕ καθώς όπως επισημαίνουν από τη μη πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης έχουν δημιουργηθεί πρόσθετες δυσλειτουργίες και οι τρέχουσες δραστηριότητες της εν λόγω Γενικής Γραμματείας έχουν ανασταλεί. 
Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Οι Ομοσπονδίες του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ, καθώς και η ΕΕΕ, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αγωνία μας για τα προβλήματα του χώρου της Έρευνας. Ωστόσο, θεωρούμε σκόπιμο να επανέλθουμε, επισημαίνοντας τις πρόσθετες δυσλειτουργίες που δημιουργούνται από τη μη πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Ε&Τ.
Η ακαδημαϊκή/ερευνητική κοινότητα είναι γνωστό ότι λειτουργεί πλέον σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, η πλήρης αξιοποίηση των ερευνητικών κονδυλίων, μέσω των προγραμμάτων, αποτελεί για εμάς ζήτημα ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στην Έρευνα και Καινοτομία χρήζουν άμεσης απορρόφησης, αφενός για να διατηρηθεί το ελάχιστο ποσοστό του ΑΕΠ (~0,5%) που εκτιμάται (θεωρητικά, με πλήρη δηλ. απορρόφηση) ότι διατίθεται στις δραστηριότητες αυτές, και αφετέρου για να ανασχεθεί μερικώς το κύμα εγκατάλειψης της χώρας από νέες/ους επιστήμονες με υψηλή εξειδίκευση. Δυστυχώς όμως, τον τελευταίο χρόνο, υπάρχουν προγράμματα Ε&Κ των οποίων η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί (π.χ., ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ), ή η εκταμίευσή τους δεν έχει ακόμη αρχίσει (π.χ., ΚΡΗΠΙΣ), ή δεν έχουν καν προκηρυχθεί (π.χ., Ελληνο-Ισραηλινή διμερής συνεργασία 2012-2014), ενώ επιπλέον ελλείπουν οι προκηρύξεις νέων ερευνητικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων από τη ΓΓΕΤ για το 2013-2015 (π.χ., ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙΙ), καθώς και ο σχεδιασμός ενός εξειδικευμένου «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ε&Κ» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης της Ε&Κ, απαραίτητη είναι η ολοκλήρωση του σχετικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και η επικαιροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.
Αυτήν τη στιγμή, ελλείψει Γενικού Γραμματέα Ε&Τ, οι περισσότερες, τρέχουσες δραστηριότητες της ΓΓΕΤ έχουν ανασταλεί. Λόγω όλων των ανωτέρω, σας καλούμε κ. Υπουργέ, να ορίσετε άμεσα νέα/ο Γενική/ό Γραμματέα Ε&Τ, η/ο οποία/ος θα προωθήσει αποτελεσματικά, σε συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα, όλα τα θέματα Ε&Κ, με γνώμονα την εδραίωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, την ενίσχυση του ερευνητικού ιστού και την ανάσχεση της επιστημονικής μετανάστευσης.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
Ο Πρόεδρος ΟΣΕΠ/ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
Η Πρόεδρος ΕΕΕ  Μαρία Στουμπούδη, Διευθύντρια Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Άμεσο διορισμό Γενικής/ού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας ζητoύν οι ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και ΕΕΕ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format