Σύνοδος Πρυτάνεων: “Βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος ο σχεδιασμός του Αθηνά”


synodos3.gif

Τα προβλήματα που δημιουργεί ο “βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός” του “Αθηνά” συζήτησαν μεταξύ άλλων οι Πρυτάνεις με τον ΓΓ του ΥΠΑΙΘΠΑ στην έκτακτη Σύνοδο που συγκλήθηκε εκτάκτως στο Λαύριο, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι Πρυτάνεις θεωρούν “αυτονόητο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων. Ειδικά για το σχέδιο “Αδαμάντιος Κοραής” επισημαίνεται ότι τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν συνεργατικές δράσεις με την ελεύθερη βούληση των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Οργάνων τους και όχι όπως προτείνεται και μάλιστα κατά παράβαση των οικείων συνταγματικών διατάξεων”. 

“Η εφαρμογή του νέου Νόμου, αντί να προάγει την επιδιωκόμενη εξωστρέφεια, δημιουργεί όρους εσωστρέφειας και αποστερεί την ανάπτυξη του διεθνούς ρόλου των Πανεπιστημίων από κάθε οικονομική υποστήριξη” τονίζουν οι Πρυτάνεις, ζητώντας παράλληλα κατεπείγουσα χρηματοδότηση οριζόντιας δράσης από το Υπουργείο.

Παράλληλα, η Σύνοδος επισήμανε τον κίνδυνο υποβάθμισης της Έρευνας και αποσύνδεσής της από την ανάπτυξη με την κατάργηση της ΓΓΕΤ. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι έχει καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ εδώ και ένα χρόνο καινοτόμες προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ώριμων έργων, εξοικονόμησης πόρων, ενέργειας και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με γενικότερη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας χωρίς καμία απόκριση.

Τέλος, όπως σημειώνουν οι Πρυτάνεις σε ανακοίνωση τους, “η λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει απορρυθμιστεί λόγω των ήδη διαπιστωμένων θεσμικών ζητημάτων που ανέκυψαν από την εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 και τα οποία πλήττουν την αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων και την διασφάλιση των όρων της εύρυθμης λειτουργίας τους. Ενδεικτικά, αναφέρεται η επικάλυψη αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης, όπως του Πρύτανη και της Συγκλήτου με εκείνες του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Το Συντονιστικό όργανο της Συνόδου αναλαμβάνει την καταγραφή των προβλημάτων απορρύθμισης και την άμεση κατάθεση κανονιστικών ρυθμίσεων για την επίλυσή τους“.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Σύνοδος Πρυτάνεων: “Βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος ο σχεδιασμός του Αθηνά”

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format