Ακαδημαϊκοί ζητούν αλλαγές στο καθεστώς των μετεγγραφών!


Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι καθηγητές σε Πανεπιστήμια Αττικής και Θεσσαλονίκης, λόγω του υψηλού αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφής.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, οι μετεγγραφές των πρωτοετών από Τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 80%, ενω η αύξηση στις σχολές κεντρικών πανεπιστημίων μπορεί να αγγίξει το 150%.

Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της «Καθημερινής», πρόεδροι τμημάτων πιέζουν τους κοσμήτορες των σχολών και τους πρυτάνεις, στα πλαίσια αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, να θέσουν όριο για τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να δεχθούν από μετεγγραφή, εκτός από αυτούς που εισάχθηκαν κανονικά.
Παράλληλα, οι νομικές υπηρεσίες των ΑΕΙ εξετάζουν εάν ο νόμος 4264, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, τους δίνει τη δυνατότητα να θέσουν όριο πάνω από το οποίο να μη γίνονται αποδεκτοί επιπλέον φοιτητές από μετεγγραφή «εφόσον δεν δύνανται να εκπαιδεύσουν περισσότερους φοιτητές με βάση το διαθέσιμο προσωπικό και εξοπλισμό».Αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί, σε περίπτωση που το υπουργείο συναινέσει να αλλάξει τον νόμο και να θέσει εισοδηματικά κριτήρια στους δικαιούχους.

Το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο οξυμένο ιδιαίτερα σε σχολές με εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία απαιτούν επιπλέον χώρους(εργαστήρια). Μάλιστα, τα πανεπιστήμια θεωρούν ότι το Υπουργείο Παιδείας λέει τη μισή αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των εισακτέων σε περιφερειακά ΑΕΙ αυξήθηκε φέτος σε σχέση με το 2013 έως και κατά 25% και άρα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φυγή των φοιτητών τους λόγω μετεγγραφών.

Λόγω της μείωσης των θέσεων στα ΤΕΙ, στα πανεπιστημιακά Τμήματα θετικών και τεχνολογικών επιστημών (που αποτελούν σχεδόν το 50% των Τμημάτων ΑΕΙ) ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε όχι μόνο στα περιφερειακά ΑΕΙ αλλά και σε εκείνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπως τα ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Χαροκόπειο.

Βάσει της προκαταρκτικής δήλωσης που έκαναν όλοι οι πρωτοετείς κατά την εγγραφή τους, προκύπτει, για παράδειγμα, ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Θράκης αίτηση μετεγγραφής θα κάνει από το 40% έως και το 80% των πρωτοετών. ΜΕ άλλα λόγια, ο ένας στους δύο πρωτοετείς θα ζητήσει μετεγγραφή. Αντίστροφα, θα γεμίσουν τα ΑΕΙ Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου, Χρήστος Χαλκιάς στην “Καθημερινή”, το Τμήμα θεωρεί ότι μπορεί να εκπαιδεύσει με επάρκεια 40 εισακτέους και τόσους ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο, όμως,  όρισε 80 εισακτέους και με τις μετεγγραφές ο τελικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στους 180 – δηλαδή, αύξηση λόγω μετεγγραφών 125% και αθροιστική αύξηση, με βάση το αρχικό αίτημα του Τμήματος, μεγαλύτερη του 300%!

Τα ποσοστά των φοιτητών που επιθυμούν μετεγγραφή

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην «Ημερησία», η εικόνα στα ΑΕΙ, όπου έχουν περάσει οι φοιτητές και από τα οποία θέλουν να μετεγγραφούν είναι η εξής:

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

40% από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας
50% από το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας, Πολιτισμού Παρευξείνιων Σπουδών
70% από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
75% από την Ιατρική
77% από τη Νομική
80% από την Αρχιτεκτονική

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

80% από τα τμήματα Γεωγραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

10% των πρωτοετών κατά μέσο όρο επιθυμεί να φύγει για Αθήνα

 

Όσο για τα πανεπιστήμια που θα υποδεχτούν τους φοιτητές με μετεγγραφή, η εικόνα έχει ως εξής :

 

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

30% επιπλέον του αριθμού εισακτέων μπορεί να υποδεχθεί η Νομική
10%-15% επιπλέον φοιτητές η Ιατρική, το Φυσικό και το τμήμα Μαθηματικών
Κανέναν παραπάνω φοιτητή η Πληροφορική και το Παιδαγωγικό

ΕΜΠ

100%-150% μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των νεοεισακτέων σε τμήματα όπως Αρχιτεκτόνων ή Πολιτικών Μηχανικών.

 

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Ακαδημαϊκοί ζητούν αλλαγές στο καθεστώς των μετεγγραφών!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format