Τί γίνεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας;


Το καλοκαίρι που πέρασε, ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προέβη σε χαρακτηριστικές δηλώσεις, λέγοντας ότι η αυτοχρηματοδότηση θα δώσει ανάσα στα οικονομικά των ιδρυμάτων. Αντ’αυτού, η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και με το “σπρώξιμο” των ιδρυμάτων στη λεγόμενη αυτοχρηματοδότησή τους, στόχο έχει τη σύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους με προδιαγεγραμμένες τις αρνητικές συνέπειες για πανεπιστημιακούς, ερευνητές, φοιτητές, νέους επιστήμονες, αλλά και για την ίδια την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ΕΕ – κυβέρνηση δίνουν έμφαση στην Έρευνα. Βασίζονται στο υπάρχον ικανό επιστημονικό δυναμικό που, πράγματι μπορεί να αναβαθμίσει ποιοτικά το επίπεδο της ερευνητικής παραγωγής, που όμως δεσμεύεται από το ασφυκτικό πλαίσιο μηχανισμών και χρηματοδότησης που υφίσταται. Αντί να απελευθερώνονται ουσιαστικά αυτές οι δυνατότητες, -πλευρά που θα είχε θετικό αντίκτυπο και στα ΤΕΙ στη βάση και των δυνατοτήτων που έχουν-, έρχεται να λειτουργήσει αντίθετα. Κι αυτό γιατί τα επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Ερευνας.

Πρόσφατα, σε έκθεση της ΑΔΙΠ διαπιστώθηκε ότι συμπερηλήφθηκε μόνο μέρος της κατάστασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, αφού πουθενά στις σελίδες της δεν αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές, διδάσκοντες κι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο κόστος σπουδών που περιορίζει χιλιάδες σπουδαστές και τις οικογένειές τους.Χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι πάνω από το 40% των σπουδαστών των ΤΕΙ δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του (με ελαστικές σχέσεις και χωρίς δικαιώματα) και ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του, δεν αναφέρεται.

Τέλος, λόγος δε γίνεται ούτε για την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά στη φοιτητική μέριμνα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των ΤΕΙ, όπου φοιτούν κατά κύριο λόγο παιδιά λαϊκών οικογενειών, το ζήτημα με τις εστίες είναι πολύ οξυμένο, μιας και δεν υπάρχει ούτε μία. Κι αυτό, παρότι υπάρχουν δυνατότητες, έχουν υποδειχτεί λύσεις, όπως το ΤΕΙ Πειραιά σε κτίριο στο πάρκο «Τρίτση» που όμως δεν προχωρά, αφού δεν στηρίζεται από το κράτος και δήμους της περιοχής.

Για ποια ενίσχυση της ειχειρηματικής λειτουργίας μιλάμε, λοιπόν, όταν η ίδια η Κυβέρνηση δεν κάνει πράξη τα λεγόμενά της;

 

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Τί γίνεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format