Πανελλήνιες 2015: Εργοθεραπεία


Μεγάλη ζήτηση έχει και το παραϊατρικό επάγγελμα της εργοθεραπείας. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα τμήμα στο ΤΕΙ Αθήνας και κατατάσσεται στα μεσαιάς βαθμολογικής κλίμακας τμήματα. Συγκεκριμένα, το 2014 η βάση εισαγωγής στο τμήμα ήταν 15564, 7870 υποψήφιοι το δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ενώ 281 άτομα το είχαν ως πρώτη επιλογή. Το τμήμα αυτό του 3ου επιστημονικού πεδίου μπορούν να το επιλέξουν μαθητές της θετικής κατεύθυνσης αλλά και οι μαθητές της θεωρητικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης έχουν την δυνατότητα αυτή παίρνοντας ως μάθημα επιλογής Βιολογία Γενικής Παιδείας.

ΕΡΓΑΣΙΑ:

Οι απόφοιτοι του τμήματος Εργοθεραπείας είναι σε θέση να επιλέξει, αναλύσει, διαβαθμίσει και προσαρμόσει θεραπευτικά μέσα, μεθόδους και τεχνικές για την θεραπεία μιας διαταραχής που εμποδίζει την πραγματοποίηση ενός σωματικού έργου, μίας δραστηριότητας. Επίσης έχουν την δυνατότητα να σχεδιάσει, κατασκευάσει, εφαρμόσει κα να παρέχει ειδικά βοηθήματα ώστε να βοηθήσει τα άτομα που αδυνατούν να κάνουν κάτι στην καθημερινή τους ζωή (π.χ η αυτοφροντίδα) τροποποιώντας ακόμη και το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του ασθενή έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η θεραπεία.

Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν και στους 4 κλάδους της Εργοθεραπείας. Η Εργοθεραπεία χωρίζεται σε Ψυχιατρική (αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κατάθλιψη και τα ναρκωτικά), σε Γηριατρική (αντιμετώπιση ασθενειών του γήρατος όπως εγκεφαλικά επεισόδια και νόσος του Parkinson), σε Νευρολογική – Ορθοπεδική ( εφαρμόζεται σε ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, όγκους, Parkinson, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.α)και τέλος στην Παιδιατρική εργοθεραπεία (αντιμετώπιση παιδικών προβλημάτων όπως το σύνδρομο Down και ο αυτισμός).

Ο πτυχιούχος του τμήματος Εργθεραπείας μπορεί να δραστηριοποιηθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, μπορεί να εργαστεί σε Κέντρα Ανοιχτής προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ),Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επίσης μπορεί να εργαστεί σε Νοσοκομεία, Ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, εξειδικευμένα  Κέντρα Αποκατάστασης, στην εκπαίδευση, σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης – απασχόλησης, Θεραπευτικές Κοινότητες τοξικοεξαρτημένων ατόμων, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, ιδρύματα αγωγής ανηλίκων, φυλακές κ.α. Αλλά και να ανοίξει και το δικό του κέντρο εργοθεραπείας.

Όσον αφορά την επαγγελματική απορρόφηση, στον δημόσιο τομέα είναι λίγο δύσκολη αφού οι θέσεις εργασίας είναι σχεδόν καλυμμένες. Στον ιδιωτικό τομέα όμως οι προοπτικές εργασίας είναι πάρα πολύ καλές αφού έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν Κέντρο Εργοθεραπείας μόνοι τους ή σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες όπως οι ψυχολόγοι ή οι λογοθεραπευτές κ.α. Οι απολαβές που μπορούν να έχουν είναι αρκετά υψηλές.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2015: Εργοθεραπεία

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format