Και οι φοιτητές έχουν δικαιώματα!


Κατά την διάρκεια των φοιτητικών σου σπουδών είναι αρκετά χρήσιμο να γνωρίζεις καλά ποια είναι τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα σου ως φοιτητής. Και αυτό γιατί οτιδήποτε προκύψει θα έχεις την γνώση ως εργαλείο για να αντιμετωπίζεις ανθρώπους και καταστάσεις που μπορεί σε φέρουν σε δύσκολη θέση, αν δεν είσαι αρκετά ενήμερος για το τι πραγματικά ισχύει.

Παρακάτω, λοιπόν, παρουσιάζονται κάποια βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που έχεις ως φοιτητής:

  1. Αν αποτύχεις περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μάθημα, με απόφαση του κοσμήτορα, και ύστερα από αίτησή σου, μπορείς να εξεταστείς από τριμελή επιτροπή καθηγητών της σχολής σου, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων. Σε περίπτωση αποτυχίας, μπορείς να συνεχίσεις τη φοίτησή σου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Οργανισμό του Ιδρύματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μάθημα.

  2. Οι παραδόσεις των μαθημάτων που διδάσκουν οι καθηγητές αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο. Κάθε διδάσκων οφείλει να διανέμει σε όλους τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί στο μάθημα, αναλυτικό διάγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη διάρθρωση της ύλης μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή πληροφόρηση.

  3. Αν εργάζεσαι τα ιδρύματα λαμβάνουν ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση των σπουδών σου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ρυθμίζεται η υποχρεωτική χορήγηση αδειών στους εργαζόμενους φοιτητές κατά την περίοδο των εξετάσεων για την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους σε αυτές.

  4. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται επίσης για την προφορική εξέταση φοιτητών με προβλήματα δυσλεξίας, σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος.sdfghjk

  5. Η Πιστωτική Μονάδα (ECTS = European Credit Transfer and Accumulation System) είναι η μονάδα μέτρησης του εκπαιδευτικού περιεχόμενου κάθε μαθήματος έτσι, ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση μαθημάτων στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και να διευκολύνεται η κινητικότητα των φοιτητών (π.χ. πρόγραμμα Erasmus) και η αναγνώριση των πτυχίων. Κάθε Σχολή καθορίζει το πόσες Πιστωτικές Μονάδες αντιστοιχούν σε κάθε μάθημα κι ένα έτος σπουδών αντιστοιχεί συνήθως σε 60 Πιστωτικές Μονάδες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ένας φοιτητής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα στο Πολυτεχνείο του Άαχεν μεταφέροντας τις αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες των μαθημάτων του.

  6. Είναι δυνατή η αναστολή της φοίτησης σου με αίτηση προς το αντίστοιχο Τμήμα και μετά από έγκριση της Γ.Σ. του Τμήματος. Κατά τη διάρκεια της αναστολής της φοίτησης αίρεται η φοιτητική ιδιότητα και αναστέλλονται όλα τα σχετικά φοιτητικά σου δικαιώματα. Η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται ξανά με νέα αίτηση.

  7. Τα ακαδημαϊκά έργα που δημιουργείς ανήκουν σε εσένα. Ο τρόπος με τον οποίο αδειοδοτούνται, η κατάθεση τους στη βιβλιοθήκη και η διάθεση τους προς περαιτέρω χρήση αυτών πραγματοποιείται κατά το στάδιο της εγγραφής. Στο στάδιο αυτό καθορίζεται η υποχρέωση σου να εκχωρήσεις το έργο στο πανεπιστήμιο ή να το καταθέσεις στο ιδρυματικό καταθετήριο με ανοικτή άδεια που επιτρέπει τη διάθεση του ως ελεύθερου.

  8. Σαν φοιτητής έχεις έκπτωση στην τιμή εισιτηρίου των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μέσων μαζικής μεταφοράς στο εσωτερικό, για όλο το ακαδημαϊκό έτος και για όσα έτη απαιτούνται για την κανονική διάρκεια των σπουδών. Στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που εδρεύει η σχολή σου κατά 50% και στις αστικές συγκοινωνίες της υπόλοιπης χώρας κατά 25%. Στις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα της σχολής σου με τον τόπο μόνιμης κατοικίας σου κατά 50 % και τις υπόλοιπες υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας κατά 25%.

  9. Σαν φοιτητής μέλος της E.E. έχεις το δικαίωμα να μετακινείσαι ελεύθερα στην Ε.Ε. και κανείς δεν μπορεί να σου απαγορεύσει την πρόσβασή στην εκπαίδευση ή στην πρακτική άσκηση σε χώρα της ΕΕ εξαιτίας της εθνικότητάς σου. Εάν σαν φοιτητής μένεις νόμιμα για πέντε συνεχόμενα έτη σε χώρα της ΕΕ αποκτάς το δικαίωμα να μείνεις εκεί μόνιμα και να έχει την ίδια μεταχείριση με τους άλλους κατοίκους της χώρας. Δικαίωμα στη μετακίνηση από μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια άλλη έχει και η οικογένεια σου (σύζυγος, παιδιά ή συνεργάτες).

Άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που έχεις ως φοιτητής είναι να προτείνεις μαθήματα που επιθυμείς να προσφέρονται, να έχεις εκπροσώπηση σε αρμόδιες επιτροπές του Πανεπιστημίου, να αξιολογείς τους καθηγητές και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, να εκφράζεις ελεύθερα την άποψη σου στην αίθουσα διδασκαλίας και να υποβάλλεις υπομνήματα ζητώντας επανεξέταση βαθμών, επανεξέταση μαθημάτων, απαλλαγές από ακαδημαϊκούς κανονισμούς και αναθεώρηση αποφάσεων που αφορούν πειθαρχικά θέματα.

Γράφει ο Πέτρος Κωνσταντάς


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Και οι φοιτητές έχουν δικαιώματα!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format