Πως να αποκτήσουν κίνητρο οι μαθητές!


Οι μαθητές που ενθουσιάζονται με τις εργασίες για το σπίτι σπανίζουν, σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέσαι αν όντως υπάρχουν. Ο καθένας χρειάζεται ένα κίνητρο, το οποίο είναι ικανό να σου αλλάξει την γνώμη για το «ανούσιο», όπως εσύ πιστεύεις, διάβασμα.
Ακόμα και αν δεν βρίσκεις νόημα στο διάβασμα για το σπίτι, αλλά θέλεις καλούς βαθμούς, υπάρχουν 5 τρόποι για να αποκτήσεις το κίνητρο για να το κάνεις.

ΑΛΛΑΞΕ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ, ΑΛΛΑΞΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Δεν μπορείς να χτίσεις τα θεμέλια των μελλοντικών σου γνώσεων και δεξιοτήτων, χωρίς να κάνεις τις εργασίες που έχεις για το σπίτι, όσο άσκοπο και αν σου φαίνεται. Ακόμα και μαθήματα που δεν σου τραβούν την προσοχή είναι σημαντικά για τις γενικές σου γνώσεις και για την πνευματική σου ανάπτυξή ως άνθρωπο.

Για παράδειγμα, αν δεν σου αρέσει η Άλγεβρα, ίσως καταλάβεις την σημαντικότητά της όταν συνειδητοποιήσεις ότι είναι το θεμέλιο των οικονομικών, των επιχειρήσεων, της επιστήμης και πολλών άλλων πεδίων. Όταν κάνεις Νέα Ελληνικά ή Έκθεση και δεν σου αρέσουν, πρέπει να καταλάβεις ότι είναι απαραίτητα, αν θες να έχεις μία καλή σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο.
ΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ

Δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής που να του αρέσουν απολύτως όλα τα μαθήματα. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να επικεντρωθείς και να πάρεις στα σοβαρά λίγο παραπάνω τον τομέα που σε ενδιαφέρει. Μπορείς να ασχοληθείς από μόνος σου περισσότερο, κάνοντας βαθύτερη έρευνα πάνω σε ό,τι σε ενδιαφέρει.
Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σε απομακρύνει από τα άλλα μαθήματα, αλλά να σε κάνει πιο ανεκτικό με τα μαθήματα που δεν σε ενδιαφέρουν. Να τα σκέφτεσαι ως τα «υποστηρικτικά τούβλα» που θα χτίσουν την καριέρα σου.

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ
Δεν χρειάζεται να καταπνίξεις το ανταγωνιστικό σου πνεύμα. Αντιθέτως, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο εργατικός, αυξάνοντας την όρεξή σου για να κάνεις τις εργασίες σου, επιτυγχάνοντας του καλύτερους βαθμούς στην τάξη.
Το να είσαι ανταγωνιστικός δεν σημαίνει να είσαι ο πιο αντιπαθητικός στην τάξη. Ο υγιής ανταγωνισμός, ο συναγωνισμός δηλαδή, θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό κίνητρο.

ΕΠΙΔΙΩΞΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΠΑΘΛΟ
Εάν έχεις να κάνεις ένα μεγάλο project που σε δυσκολεύει και δεν μπορείς να βρεις κίνητρο για να το συνεχίσεις, καλύτερα να φτιάξεις ένα πρόγραμμα, το οποίο θα χωρίζει την εργασία σε μικρότερα μέρη. Φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα και κάθε φορά που θα ολοκληρώνεις επιτυχώς το κάθε μέρος, αντάμειψε τον εαυτό σου με μία μικρή λιχουδιά ή με ένα διάλειμμα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις ένα κίνητρο για να κάνεις τα πάντα σωστά.

ΖΗΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ
Εάν δεν παίρνεις αρκετή ενθάρρυνση από την οικογένεια σου ή τους φίλους σου, μην απογοητεύεσαι, αυτό δεν σημαίνει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται.
Κάποιος καθηγητής σου, για παράδειγμα, σίγουρα νοιάζεται για το αν κάνεις τις εργασίες σου ή όχι. Οι καθηγητές είναι πάντα εκεί για να υποστηρίξουν τους μαθητές τους, γιατί η επιτυχία τους ως εκπαιδευτικοί εξαρτάται από την επιτυχία των μαθητών τους.
Επίσης, μπορείς να μπεις σε κάποιο forum σχετικό με την εκπαίδευση και να βρεις την ενθάρρυνση και το κίνητρο που χρειάζεσαι.

Οι μαθητές δεν βλέπουν ότι οι γνώσεις που αποκτούν στην τάξη είναι εφαρμόσιμες στον πραγματικό κόσμο, και έτσι αντιμετωπίζουν τις εργασίες τους ως μία αγγαρεία που τους προκαλεί άγχος και καταναλώνει τον ελεύθερο χρόνος τους. Εάν αντιμετωπίζεις τις εργασίες σου για το σπίτι με αυτόν τον τρόπο, κάνεις ένα μεγάλο λάθος!
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα μαθήματά σου , και τότε θα καταλάβεις πόσο σημαντικά είναι. Όταν μάθεις να δίνεις κίνητρα στον εαυτό σου, οι εργασίες σου αμέσως θα αποκτήσουν νόημα για σένα.

 

Επιμέλεια : Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Πως να αποκτήσουν κίνητρο οι μαθητές!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format