Το ΣτΕ θα δώσει λύση το θέμα των μετεγγραφών


Από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα λυθεί το θέμα των φετινών μετεγγραφών φοιτητών από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά πανεπιστήμια. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και 115 καθηγητές των σχολών αυτών κατέθεσαν προσφυγή κατά των υπουργικών αποφάσεων που ορίζουν το καθεστώς των μετεγγραφών βάσει τον άρθρου 53 του νόμου 4264/ 2014, καθώς θεωρούν ότι αντιβαίνουν στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Το βασικό επιχείρημα των ΑΕΙ είναι ότι το υπουργείο Παιδείας αυθαίρετα και χωρίς σχεδιασμό θα αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών τους (και ευρύτερα όλων των κεντρικών ΑΕΙ) με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών. Η προσφυγή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» η Ελένη Μαΐστρου, κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, και ο Νικόλαος Καλογήρου, πρόεδρος του ομώνυμου τμήματος στο ΑΠΘ (το τμήμα εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή), τα ΑΕΙ υποστηρίζουν:

• Το υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη τη γνώμη των ΑΕΙ για τις μετεγγραφές και άρα έτσι πλήττεται το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

• Το υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε ποιοτικά και κυρίως ποσοτικά κριτήρια για την επιλογή μεταξύ των δυνητικά δικαιούχων μετεγγραφής. Αντίθετα, με τον νόμο 4264/ 2014 προβλέπεται η αποδοχή όλων των αιτήσεων μετεγγραφής. Αυτό θα οδηγήσει σε ευθεία υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών, καθώς «απλώς δεν χωράνε όλοι», όπως ανέφερε η κ. Μαΐστρου.

Ενδεικτικά, στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ, η σχολή τον Φεβρουάριο του 2014 δήλωσε ότι μπορεί να εκπαιδεύσει 120 πρωτοετείς, οι εισακτέοι από τις μετεγγραφές ήταν τελικά 138, με την προσθήκη των ειδικών κατηγοριών εισακτέων (αθλητές, ασθενείς, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.) ο αριθμός ανέβηκε σε 170 και από μετεγγραφές η σχολή θα πάρει άλλους 115. Τελικά, ο αριθμός των πρωτοετών θα φθάσει τους 290.

Στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ ο αρχικός αριθμός εισακτέων ήταν 100 και ο τελικός 120. Την ίδια στιγμή, μειώνεται ο αριθμός των διδασκόντων και η χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα. Χαρακτηριστικά, το 2005 υπηρετούσαν στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ 106 μέλη ΔΕΠ, φέτος 77 και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 θα υπηρετούν 58. Στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ προ πενταετίας οι διδάσκοντες ήταν 80 και τώρα 39.

Ως προς τη χρηματοδότηση, του ΕΜΠ μειώθηκε κατά 33% σε σχέση με το 2010 και του ΑΠΘ καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έως σήμερα κατά 80,45%.

«Δεν είναι δυνατόν να εκπαιδεύσουμε τόσους φοιτητές. Δεν υπάρχουν οι υποδομές και το προσωπικό», παρατήρησε η κ. Μαΐστρου. Και ο κ. Καλογήρου πρόσθεσε: «Στην Αρχιτεκτονική απαιτείται επαφή του διδάσκοντα με τον φοιτητή. Αρχιτεκτονική από τον πίνακα δεν γίνεται».

Διαβάστε επίσης: Έλεγχος εγκυρότητας στις αιτήσεις μετεγγραφών φοιτητών με οικονομικά κριτήρια

Πηγή: kathimerini.gr


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Το ΣτΕ θα δώσει λύση το θέμα των μετεγγραφών

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format