Στέρηση μετεγγραφών στους φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών


Όπως ενημερώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων, οι πολύτεκνοι είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις μετεγγραφές, καθώς τα Τμήματα των Ιδρυμάτων, εξετάζοντας τα δικαιολογητικά απαιτούν από τα τέκνα των πολυτέκνων να είναι κάτω των 23 ετών, προκειμένου να τους δοθεί η πολυπόθετη μετεγγραφή.

Τα Τμήματα πράττουν με γνώμονα την 1η παράγραφο του άρθρου 6 του ν.3454/2006, στην οποία ορίζεται ηλικιακό όριο 23 ή 25 ετών για τα τέκνα των πολυτέκνων και όχι στην παράγραφο 3 στην οποία ορίζεται πως, «Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α’), όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβά­νουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύο­νται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.»

Η ΑΣΠΕ έχει κινητοποιηθεί στέλνοντας επιστολές στα Ιδρύματα και στο Υπουργείο, ενημερώνοντας ότι δεν ισχύει το ηλικιακό όριο των 23 ετών στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών.

Μάλιστα, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας, η ΑΣΠΕ τονίζει πως, σύμφωνα με αυτή τη διάταξη, τα παιδιά των πολυτέκνων προστατεύονται ανεξαρτήτως της ηλικίας τους όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, δηλαδή όσο ζει έστω και ένας από τους δύο γονείς.

Συνεπώς, δεδομένου ότι έστω και ένας εκ των δύο γονέων έχει χαρακτηρισθεί πολύτεκνος και βρίσκεται εν ζωή, το τέκνο του έχει δικαίωμα μετεγγραφής από ένα πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό Τμήμα σε άλλο αντίστοιχο του πλησιέστερου τόπου κατοικίας τους ή του τόπου σπουδών του αδελφού του, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ιδίου που ζητεί τη μετεγγραφή και ανεξαρτήτως της ηλικίας των αδελφών του.

Επίσης, η ΑΣΠΕ επισημαίνει ότι η απόδειξη της πολυτεκνικής ισότητας ορίζεται ρητά στην παράγραφο 2 του ως άνω νόμου 3454/2006 :

«Η ιδιότητα του πολύτεκνου αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό της οικογενειακής του κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της ΑΣΠΕ, οι σχολές επιμένουν να μην εγκρίνουν τις μετεγγραφές.Μάλιστα, ζητούν διευκρινήσεις από το υπουργείο το οποίο καθώς φαίνεται, αδιαφορεί.

Σχολές στις οποίες εντοπίζονται προβλήματα με τις μετεγγραφές των πολυτέκνων, μεταξύ άλλων, είναι : Μηχανολόγοι ΤΕΙ Πάτρας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολές ΤΕΙ Κρήτης.

Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητο για το Υπουργείο Παιδείας να στείλει άμεσα διευκρινήσεις στις σχολές έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών αφού, βάσει της νομοθεσίας τα τέκνα αυτά προστατεύονται ανεξαρτήτως της ηλικίας τους και για όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός εκ των δύο γονέων.

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Στέρηση μετεγγραφών στους φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format