Τεταμένη η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια


Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη χρόνια ανομία που μαστίζει το πανεπιστήμιο, έχουν συνθέσει μια εικόνα εντελώς χαοτική.

Αφενός, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως, οι καταλήψεις και η συχνή βία είναι φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν με επέμβαση των πρυτανικών αρχών και αφετέροι, εκείνοι που θεωρούν ότι, η λύση θα δοθεί μέσω των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων. «Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη σύγκρουση για να αλλάξει το κλίμα» δήλωσε στην εφημερίδα «Κ» ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης.Αντίστοιχα, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου ιδρύματος υποστηρίζει πως, «Υπάρχουν άλλα ζέοντα προβλήματα στο πανεπιστήμιο».

Οι αριστερές φοιτητικές οργανώσεις του Πανεπιστημίου, προχώρησαν σε καταλήψεις των κτιρίων της Νομικής, της κοσμητείας της Ιατρικής και του Μαθηματικού, ως απάντηση στην τελευταία πρόταση του κ.Φορτσάκη περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση καταλήψεων.

Η πρόταση αυτή αυτή ανήκει στην ευρύτερη προσπάθεια της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, αλλά και πολλών άλλων νέων ηγεσιών στα ΑΕΙ, να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά φαινόμενα που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος.Ωστόσο, αυτό που ενόχλησε τους φοιτητές των αριστερών παρατάξεων είναι το γεγονός ότι, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ αποφάσισε να τους αποκλείσει από τη «συνδιοίκηση» του ιδρύματος (π.χ. μειοψηφικές ομάδες διέκοπταν με τη βία συνεδριάσεις της Συγκλήτου, επειδή η απόφαση που συζητούσαν δεν τους ήταν αρεστή).

«Οι απόπειρες μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια συνάντησαν σφοδρή αντίδραση γιατί επεχείρησαν να αφαιρέσουν τη διοίκηση των ΑΕΙ από ομάδες συμφερόντων (πολιτικές, συντεχνιακές, οικογενειακές, τοπικιστικές) που είχαν υφαρπάξει τον θεσμό και τον χρησιμοποιούσαν κατά τις επιδιώξεις τους. Οι προηγούμενες πρυτανικές αρχές, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, έδειξαν ανοχή αν όχι ανοιχτή υποστήριξη προς εκφυλιστικά φαινόμενα ανομίας, διατηρώντας στο απυρόβλητο όλα όσα συνέβαιναν πίσω από μια επιφάνεια διαρκούς αναταραχής», δήλωσε επίσης στην «Κ» η Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος του Συμβουλίου του.

Ο κ. Σπουρδαλάκης από την πλευρά του ανέφερε πως, «Το ερώτημα είναι εάν θα μπει τάξη ή θα συνεχιστούν οι εκφυλιστικές καταστάσεις που δεν χωρούν σε κανένα μέτρο λογικής. Είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση από ό,τι φαντάζεται η κοινή γνώμη. Και εκτιμώ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη σύγκρουση, ώστε να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση. Το ΕΚΠΑ στο θέμα αυτό πρέπει να κινηθεί προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα» προσθέτει ο κ. Τσακυράκης. «Το πανεπιστήμιο διαθέτει εσωτερικές διαδικασίες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει για να επιλύσει τα ζέοντα προβλήματά του, αφού βεβαίως τα βάλει σε προτεραιότητα. Το ΕΚΠΑ έχει προβλήματα επιβίωσης. Για παράδειγμα, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων 150 εργαζομένων στο ΑΕΙ την επόμενη Δευτέρα δεν θα έχουμε άνθρωπο να ανοίξει το κτίριο της Νομικής, ενώ δεν θα λειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες».

«Είναι θετικό ότι οι νέες διοικήσεις που προέκυψαν τη φετινή χρονιά, δείχνουν διάθεση να αντιμετωπίσουν την αυθαιρεσία ισχνών μειοψηφιών. Γι’ αυτό, βέβαια, έχουν όλα τα μέσα να το επιτύχουν (π.χ. κόστος από την απώλεια μαθημάτων ή τη διάλυση οργάνων, πειθαρχικές κυρώσεις) χωρίς να παραπέμπουν τη λύση στα ΜΑΤ ή να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τεχνολογία. Οι καταλήψεις μπορεί να έχουν καταντήσει το μόνο μέσο διεκδίκησης αλλά είναι πάντοτε πράξεις παράνομες, καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα των υπολοίπων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και δεν μπορεί να αποτελούν ζήτημα ψηφοφορίας, ηλεκτρονικής ή μη. Αν οι αποφάσεις των φοιτητών οδηγούν σε παρανομίες, πρέπει να έχουν απέναντί τους τη διοίκηση του ιδρύματος που έχει, μόνη αυτή, την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας», ανέφερε στη συνέχεια η κ.Κιντή.

Και ο κ. Απόστολος Γιαννόπουλος, καθηγητής στο Μαθηματικό Αθηνών, πρόσθεσε το εξής : «Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να κάνουμε τη δουλειά μας, με πολλά προβλήματα, και σε καλό κλίμα έχοντας έναν μεγάλο – πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών που προσπαθούν να κάνουν πολύ σοβαρές σπουδές».

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Τεταμένη η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format