Διεθνείς διακρίσεις για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ


Περισσότερες από είκοσι διεθνείς διακρίσεις κατέχει το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ που, όπως φαίνεται προσελκύει συνεχώς -και δικαίως- το ενδιαφέρων χιλιάδων νέων κάθε χρόνο.

Όπως φαίνεται, οι κόποι απέδωσαν καρπούς αφού, οι διακρίσεις οφείλονται στο αξιόλογο ερευνητικό έργο, τις βραβευμένες εφαρμογές και τη διεθνή αξιολόγηση του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με διεθνείς ανεξάρτητους οίκους αξιολόγησης που βαθμολογούν 8.000 και πλέον πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, το συγκεκριμένο τμήμα του ΑΠΘ βρίσκεται στις κλίμακες 101-150 (Academic Ranking of World Universities) και 151-200 (QS World University Rankings) μεταξύ των καλύτερων ομοειδών τμημάτων παγκοσμίως.

Για το Τμήμα μίλησαν και διακεκριμένοι καθηγητές ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων που διενήργησαν την εξωτερική αξιολόγηση, έχουν καταγράψει με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια τις διαπιστώσεις τους.Ενδεικτικά, είπαν :

– «Ενσωματώνει πολλά εξαιρετικά ταλαντούχα μέλη ΔΕΠ με αξιόλογα επιτεύγματα και καλή φήμη».
– «Διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή από εξαιρετικά ταλαντούχους και καλά καταρτισμένους φοιτητές».
– «Η ποιότητα των διπλωματικών εργασιών είναι εντυπωσιακή».
– «Το Τμήμα είναι καλά δικτυωμένο στη Διεθνή Κοινότητα με πολλές διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες για συνεργασία».

Το τμήμα είναι χωρισμένο σε τρεις επιστημονικούς Τομείς (Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ηλεκτρονικής – Υπολογιστών, και Τηλεπικοινωνιών) και με συνολικά 15 Εργαστήρια.Απασχολεί 51 μέλη ΔΕΠ, 4 επιστημονικούς συνεργάτες, 5 άτομα ειδικό προσωπικό, 3 μέλη εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού και γραμματείς.

Στα εργαστήριά του έχουν αναπτυχθεί υψηλής τεχνολογίας εφαρμογές και πιλοτικές ρομποτικές κατασκευές, που έχουν διαγωνιστεί στο υψηλότερο ανταγωνιστικό διεθνές επίπεδο και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Οι διακρίσεις

Μερικές από τις διακρίσεις που έχει λάβει το Τμήμα είναι οι εξείς :

– Το ρομποτικό όχημα-διασώστης «Pandora», το οποίο ανιχνεύει και διασώζει θύματα καταστροφών στα χαλάσματα κτιρίων, έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό RobocupRescue 2013 και άλλες διεθνείς διακρίσεις τα προηγούμενα χρόνια.

– Ο έξυπνος πλοηγός για άτομα με προβλήματα όρασης «SmartEyes» έχει αποσπάσει το 3ο παγκόσμιο βραβείο στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Microsoft Imagine Cup το 2004 στη Βραζιλία.

– Το «Noesis» είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό περιβάλλον για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.Έχει πάρει το 7ο βραβείο στον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2007 στη Σεούλ, ενώ η «Ηπιόνη», καινοτόμα εφαρμογή διαχείρισης πόνου απέσπασε το 1ο βραβείο στο ελληνικό Imagine Cup το 2011 και ήταν φιναλίστ στον παγκόσμιο διαγωνισμό στις ΗΠΑ.

-Το «Symbiosis», ένα λειτουργικό περιβάλλον υποστήριξης της κοινότητας των ασθενών με Αλτσχάιμερ κατέλαβε την έκτη θέση στη διοργάνωση του 2012 στην Αυστραλία.

Εν έτει 2014, οι φοιτητές σχεδιάζουν την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αγωνιστικού μονοθέσιου τύπου Formula, με το οποίο θα συμμετάσχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student.Μάλιστα, τα σχέδια του μονοθέσιου απέσπασαν την 4η θέση στον ίδιο διαγωνισμό που έλαβε χώρα φέτος στην Ιταλία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Γεώργιος Χασάπης δήλωσε : «Πρέπει να σας ομολογήσω ότι έχω εκπλαγεί από την αντοχή που έδειξε το Τμήμα μέσα στον Αρμαγεδδώνα που πλήττει τα κρατικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει ακόμη να παράγει ποιοτικό διδακτικό και ερευνητικό έργο και να διατηρεί τη θέση του στις διεθνείς κατατάξεις».

Σημειώνεται ότι, στα μέλη ΔΕΠ του τμήματος ανήκει και ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας που είναι καθηγητής στον τομέα Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών, ενώ από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έχει αποφοιτήσει ο διευθυντής πλέον του Media LaB του Μ.Ι.Τ. Μιχάλης Μπλέτσας.

Νανοτεχνολογία

Ένας επιστημονικός τομέας που αναμένεται να απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια είναι αυτός της νανοτεχνολογίας. Εκπροσωπώντας μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, με τζίρο άνω του 1 τρισ. ευρώ σήμερα, που αναμένεται να εκτοξευτεί στα 4 τρισ. ως το 2020, η νανοτεχνολογία παρουσιάζεται πολλά υποσχόμενη.

Η χώρα μας διεκδικεί μια θέση στις διεθνείς εξελίξεις, κυρίως χάρη στις πρωτοβουλίες και το έργο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Το Εργαστήριο άρχισε τη λειτουργία του το 1991 από το νεαρό τότε επιστήμονα Στέργιο Λογοθετίδη, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γερμανία και διέβλεψε τις προοπτικές που διανοίγονταν.Ο ίδιος παραμένει διευθύνων του Εργαστηρίου μέχρι σήμερα και έχει καταφέρει να το κάνει γνωστό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, διοργανώνοντας κάθε καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη το διεθνές πολυγεγονός Νανοτεχνολογίας, με συνέδριο, θερινό σχολείο και έκθεση προϊόντων.

Μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και γύρω από τις δραστηριότητές του άρχισε να εκκολάπτεται η ελληνική βιομηχανία οργανικών ηλεκτρονικών με μια σειρά από start up επιχειρήσεις.

Αν και διαθέτει μόλις δύο μέλη ΔΕΠ και τρία άτομα μόνιμο προσωπικό, απασχολεί περίπου 30 ερευνητές στα ερευνητικά έργα που αναλαμβάνει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ εκπαιδεύει στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα 23 νέους επιστήμονες κάθε χρόνο, δημιουργώντας μια «δεξαμενή» εγχώριου εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού στον πολλά υποσχόμενο αυτόν τομέα.

Ταυτόχρονα, αποτελεί ανάχωμα απέναντι στη «διαρροή εγκεφάλων» προς το εξωτερικό, καθώς παρέχει ευκαιρίες έρευνας και απασχόλησης σε μέρος του δυναμικού αυτού. Ως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων τριών πιλοτικών μονάδων παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών, στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου επεκτείνει τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητές του το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας.

Μάλιστα, στα πλαίσια του 7ου workshop για τη δημιουργία βιομηχανίας οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17 και 18 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του Κέντρου Οργανικών Ηλεκτρονικών, σε εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ., που ενοικιάζει το Εργαστήριο.

Η συλλογικότητα

Σε δηλώσεις του και πάλι στην εφημερίδα «Το Έθνος», ο διευθυντής του Εργαστηρίου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης είπε πως, «Ορισμένοι άνθρωποι σε πείσμα των καιρών και κόντρα στο κλίμα καταφέρνουν με συλλογική προσπάθεια να πετύχουν πράγματα με διεθνή αναγνώριση. Σε αυτή τη λογική είμαι περήφανος για το έργο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και για τη διακριτή θέση που κατέχει σήμερα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα».

Νανοϋλικά, νανοσυστήματα, λεπτά υμένια, νανομετρολογία, οργανικά ηλεκτρονικά, γραφένιο, νανοϊατρικοί, όλα αυτά αποτελούν όρους άγνωστους στο ευρύ κοινό.Στην πραγματικότητα, όμως, πολλές από τις εφαρμογές τους χρησιμοποιούνται καθημερινά από όλους μας.

«Είναι η φυσική, η χημεία, η βιολογία, αλλά και η ιατρική, η μηχανική, η αγροτεχνολογία, η φαρμακολογία και μια σειρά άλλες επιστήμες που συνεργάζονται στα νέα επιστημονικά πεδία, τα οποία δεν έχουν πλέον διαχωριστικές γραμμές. Είναι όλες οι επιστήμες σε μία», επισημαίνει ο κ. Λογοθετίδης.

Το Εργαστήριο του ΑΠΘ διαθέτει, πλέον, εξειδίκευση στον τομέα των οργανικών και εκτυπώσιμων ηλεκτρονικών, στον οποίο διανοίγονται απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Προϊόντα όπως η ενεργειακή τσάντα, με την οποία κάποιος μπορεί να φορτίσει κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές εν κινήσει με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, φέρουν και ελληνική «υπογραφή», καθώς έγιναν με τη συμβολή καί των Ελλήνων επιστημόνων.

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Διεθνείς διακρίσεις για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format