Με φόβο λειτουργούν τα ελληνικά ΑΕΙ


Για επεισόδια από μειοψηφικές ομάδες φοβούνται τα ελληνικά ΑΕΙ.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ηγεσία του οποίου αποφάσισε τελευταία στιγμή χθες να μεταφέρει την εκδήλωσή της για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΑΕΙ σε ξενοδοχείο της πόλης, καθώς υπήρξαν απειλές ότι θα γίνουν επεισόδια στο χώρο της εκδήλωσης μέσα στο κεντρικό ίδρυμα.

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κατάληψη των σχολών του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα φύλαξης στα Προπύλαια.Σήμερα, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για χθες με επιστημονική ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» και εκδήλωση με ομιλίες και ξενάγηση σε εκθέσεις χαρτών της Ηπείρου, ζωγραφικής και σπάνιων φαρμακευτικών δοχείων από τις συλλογές καθηγητών του ΑΕΙ. Στις εκδηλώσεις είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ηγεσίες όλων των πανεπιστημίων της χώρας.

Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Παναγιώτη Σουκάκου στην «Κ», από ημέρες υπήρξαν φήμες για την πρόθεση φοιτητικών παρατάξεων να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων, ενώ χθες το πρωί το συνεδριακό κέντρο είχε γεμίσει συνθήματα κατά των πρυτανικών αρχών και του Συμβουλίου. Ετσι αποφασίστηκε οι εκδηλώσεις να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο της πόλης. Μία απόφαση που απέτρεψε τα επεισόδια, όμως, από κάποιους επικρίνεται. «Η υποχώρηση στην τρομοκρατία είναι λύση;», ρώτησε χαρακτηριστικά καθηγητής του πανεπιστημίου.

Πάντως, οι φοιτητές αριστερών παρατάξεων διαμαρτύρονται για τον νέο τρόπο λειτουργίας που θέλουν να καθιερώσουν στα ΑΕΙ οι ηγεσίες τους. Ενδεικτικά, στο Οικονομικό Παν. Αθηνών φοιτητές έχουν προγραμματίσει σήμερα (11 π.μ. στα γραφεία του ΕΛΚΕ) εκδήλωση κατά της διενέργειας διαγωνισμού για ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία securtity, ενώ στο ΕΚΠΑ ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης κάλεσε τους φοιτητικούς συλλόγους να ορίσουν εκπροσώπους τους οι οποίοι θα συζητήσουν με τους συγκλητικούς τα φοιτητικά θέματα σήμερα στις 12.30.

Κανείς, όμως, δεν όρισε εκπροσώπους και αναμένεται ότι φοιτητές θα βρεθούν στα Προπύλαια από τις 9 π.μ. για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων φύλαξής τους, αλλά και γενικότερα για το νέο τρόπο λειτουργίας των οργάνων του ΕΚΠΑ, που προωθεί ο κ.Φορτσάκης.Πάντως, χθες, στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή οι φοιτητές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κατάληψη των σχολών, ως μέσο πίεσης κατά των νέων μέτρων.

Ομαλά κύλησε και η εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στα Προπύλαια στην οποία παρευρέθησαν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Νίκος Αλιβιζάτος στην κεντρική ομιλία τόνισε: «Οι πολιτικοί πιπιλίζουν το “όχι” πολύ εύκολα, ακόμη και για ελάσσονα ζητήματα. Να θυμίσω πόσα “όχι” έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, εν ονόματι των οσίων και ιερών του έθνους, ενάντια στους κάθε λογής ισχυρούς, εντός και εκτός επικρατείας, που επιβουλεύονται τάχα το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας; Στις περιπτώσεις αυτές ας είμαστε έτοιμοι να αντιτάξουμε το δικό μας “όχι”. Ας είμαστε, δηλαδή, έτοιμοι να αρνηθούμε τις υπεραπλουστεύσεις και τις παραποιήσεις, για να λέμε το “όχι”, όχι προς άγραν ψήφων, αλλά για τα ουσιώδη».

ΔΕΊΤΕ ΕΠΊΣΗΣ

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Με φόβο λειτουργούν τα ελληνικά ΑΕΙ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format