Πώς βιώνουν οι φοιτητές την διαδικασία των μετεγγραφών;


Το ακαδημαϊκό έτος έχει αρχίσει πλέον και επίσημα, με τις περισσότερες σχολές να έχουν ξεκινήσει τη διεξαγωγή των μαθημάτων κανονικά. Ένα, όμως θέμα που απασχολεί μια αρκετά μεγάλη μερίδα φοιτητών είναι αυτό των μετεγγραφών και το οποίο παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Νέες τροπολογίες, νέα κριτήρια, ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί κι ο οποίος θα συνεχίζει να αυξάνεται όσο η προθεσμία έρχεται προς το τέλος της, είναι μερικοί από τους λόγους που καθυστερούν την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

Ήρθε η ώρα να δούμε το όλο θέμα από την πλευρά των ενδιαφερόμενων προς μετεγγραφή πρωτοετών φοιτητών, οι οποίοι βιώνουν την όλη κατάσταση με ανασφάλεια και ανυπομονησία. Ποιοι είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν στην υποβολή αίτησης μετεγγραφής; Πόσο αισιόδοξοι είναι για το τελικό αποτέλεσμα; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα σπούδαζαν σε μια άλλη πόλη; Ποια είναι η γνώμη τους για την διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού συστήματος; Είναι δίκαιες οι νέες τροπολογίες του Υπουργού Παιδείας; Σας ρωτήσαμε και μας δώσατε τις ακόλουθες απαντήσεις.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι υπέβαλαν αίτηση για μετεγγραφή είναι αυτός των οικονομικών προβλημάτων. Η οικονομική κρίση, στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία δεν δίνει τη δυνατότητα σε νέους φοιτητές να σπουδάσουν σε κάποια πόλη μακριά από την πόλη μόνιμης κατοικία τους. Έτσι, επιλέγουν τη λύση των μετεγγραφών, η οποία τους εξασφαλίζει, επιπλέον, και τη διατήρηση της καθημερινότητάς τους και της επαφής με την οικογένειά τους.

Σε μέτριο επίπεδο βρίσκεται το άγχος, το οποίο αισθάνονται οι υποψήφιοι για το αν θα πραγματοποιηθεί η μετεγγραφή τους και αυτό οφείλεται στο ότι είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι θα είναι επιτυχής, εξαιτίας του ότι πολλοί από αυτούς ανήκουν σε ειδική κατηγορία. Η αμφιβολία, σαφώς, δεν παύει να υπάρχει, διότι ο αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει ήδη από τη δεύτερη μέρα το όριο που είχε θέσει ο Υπουργός Παιδείας, και αυτό ίσως προκαλέσει προβλήματα στο ποιοι βρίσκονται σε προνομιακή θέση και ποιοι όχι.

Η απογοήτευση είναι το πιο δημοφιλές συναίσθημα που απάντησαν οι ερωτηθέντες, σε περίπτωση που δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και δεν εγκριθεί η μετεγγραφή τους. Μέσα σε αυτά είναι και ο οργή, ο θυμός και η θλίψη που θα τους κατακλύσει αν συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί θα νιώσουν ότι τα σχέδιά τους θα καταστραφούν, ενώ το ενδεχόμενο για την επανάληψη συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις το αποκλείουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ναι στην πρόκληση της φοίτησης σε άλλη πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους θα έλεγαν οι περισσότεροι πρωτοετείς, αν φυσικά δεν υπήρχαν τα αίτια που τους οδήγησαν στην υποβολή αίτησης μετεγγραφής, ενώ, προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, κάποιοι θα συνδύαζαν την εργασία με τις σπουδές, αν φυσικά δεν εμποδίζονταν η απόδοσή τους στις απαιτήσεις της σχολής τους. Aν οι ίδιοι έπαιρναν την απόφαση να σπουδάσουν στο τμήμα εισαγωγής τους, θεωρούν ότι δεν θα είχαν την στήριξη από την οικογένειά τους για να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς τα οικονομικά θέματα θα ήταν το σοβαρότερο εμπόδιο σε κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης μετεγγραφής, στην οποία έχουν προβεί οι ενδιαφερόμενοι θεωρείται από αρκετούς πολύπλοκη και χρονοβόρα, αλλά την προτιμούν από τη γραφειοκρατία που θα προέκυπτε αν δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ομάδα πρωτοετών φοιτητών θεωρεί δίκαιες τις νέες τροπολογίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή για τις μετεγγραφές, επειδή με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια πιο δίκαιη κατανομή φοιτητών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και οι ειδικές κατηγορίες έχουν τα πλεονεκτήματα που θα έπρεπε να έχουν.

Γράφει : Έφη Γκαραβέλα

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Πώς βιώνουν οι φοιτητές την διαδικασία των μετεγγραφών;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format