Το ΣτΕ ανοίγει τις πόρτες για τις στρατιωτικές σχολές σε όλους τους Έλληνες πολίτες


Με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, πλέον δίνεται το δικαίωμα εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές σε όλους τους κατόχους ελληνικής ιθαγένειας, ανεξαρτήτου καταγωγής, μια διάταξη που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οι ρυθμίσεις του Οργανισμού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και άλλων στρατιωτικών σχολών προέβλεπαν ότι οι υποψήφιοι εισαχθέντες στις σχολές αυτές έπρεπε να είναι και ελληνικής καταγωγής, εκτός από την κατοχή ελληνικής ιθαγένειας, οι οποίες ρυθμίσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ανώτατο δικαστήριο, εξαιτίας των διακρίσεων που δημιουργούνται ανάμεσα στου Έλληνες πολίτες ως προς την εθνική καταγωγή.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, «με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας δημιουργείται μία νέα νομική διεθνής κατάσταση για τον πολιτογραφηθέντα, που εξομοιώνεται πλήρως με τον έχοντα την ελληνική ιθαγένεια από καταγωγή και, επομένως, απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και βαρύνεται με όλες τις υποχρεώσεις που καθορίζει το νομικό καθεστώς του Έλληνα πολίτη». Αυτό σημαίνει ότι, κάθε πολίτης με ελληνική ιθαγένεια έχει, βάση Συντάγματος, δικαιώματα, όπως είναι η ίδρυση πολιτικού κόμματος, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές, αλλά ταυτόχρονα, έχουν και υποχρεώσεις τύπου συνεισφοράς στα δημόσια βάρη, υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, κ.α.

Να σημειωθεί ότι, η μόνη εξαίρεση την οποία δέχθηκε η Ολομέλεια, και η οποία προβλέπεται κανονικά από το Σύνταγμα και δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθεί, είναι ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης με ελληνική καταγωγή.

Επιμέλεια : Έφη Γκαραβέλα


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Το ΣτΕ ανοίγει τις πόρτες για τις στρατιωτικές σχολές σε όλους τους Έλληνες πολίτες

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format