Χωρίς πρόσβαση στα ακαδημαϊκά περιοδικά κινδυνεύει να μείνει ο ακαδημαϊκός ιστός της χώρας


Ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών του Πανεπιστήμιου Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “η αδράνεια της πολιτείας αφήνει τον ακαδημαϊκό ιστό της χώρας χωρίς πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά”.
Όπως αναφέρεται, “εμβρόντητη η Ακαδημαϊκή κοινότητα πληροφορήθηκε από το HEAL-Link, την εθνική υπηρεσία διάθεσης βιβλιογραφικών πηγών στα ανώτατα ιδρύματα της επικράτειας ότι ο ακαδημαϊκός ιστός της χώρας πρόκειται να μείνει χωρίς βιβλιογραφική ενημέρωση. Παρόλο που το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. ζήτησε 9 εκ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για την κάλυψη μέρους του προϋπολογισμού των ηλεκτρονικών περιοδικών του HEAL-Link από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το εν λόγω Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην έγκριση της δαπάνης.
Αυτό έχει ως συνέπεια να έχει ήδη διακοπεί η πρόσβαση στα περιοδικά ορισμένων εκδοτών και οι υπόλοιποι εκδότες παρόλο που μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί στην παράκληση του HEAL-Link να κρατήσουν την πρόσβαση ανοιχτή μέχρι το Μάιο δηλώνουν ότι χωρίς συγκεκριμένη διαβεβαίωση αποπληρωμής δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να μας παρέχουν πρόσβαση στα επιστημονικά τους περιοδικά. Μετά από 13 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του HEAL-Link, η οποία έχει εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδων ευρώ ανά έτος, η ακαδημαϊκή κοινότητα πληροφορείται για τον επερχόμενο επιστημονικό της θάνατο. Όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς οικονομικής κρίσης.
Η κρίση αυτή έχει κοστίσει στους Πανεπιστημιακούς δάσκαλους πάνω από το 40% του ήδη υποβιβασμένου μισθού τους. Δεν είναι όμως δυνατόν να χρησιμοποιείται η κρίση σαν δικαιολογία για την στέρηση του τελευταίου πνεύμονα επιστημονικής ζωής και ανάπτυξης. Διδασκαλία χωρίς έρευνα δεν νοείται και έρευνα χωρίς βιβλιογραφική ενημέρωση δεν πραγματοποιείται”.
Οι Καθηγητές κλείνουν την ανακοίνωσή τους υπογραμμίζοντας ότι “η πολιτεία πρέπει επί τέλους να συνειδητοποιήσει ότι η έρευνα και η εκπαίδευση είναι οι πραγματικοί πυλώνες της ανάπτυξης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δράσει, επιτέλους, άμεσα διορθώνοντας το ολέθριο αυτό λάθος. Το Πανεπιστήμιο χωρίς επιστημονικά περιοδικά δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία”.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Χωρίς πρόσβαση στα ακαδημαϊκά περιοδικά κινδυνεύει να μείνει ο ακαδημαϊκός ιστός της χώρας

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format