Ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση του προγράμματος “Bringing Europe to School Teachers”


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση του προγράμματος Bringing Europe to School Teachers από το Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στις 12 και 13 Ιανουαρίου και στις 16 και 17 Μαρτίου 2013. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της Δράσης, στόχος του επιμορφωτικού προγράμματος ήταν να «Φέρει την Ευρώπη στους Δασκάλους» και κατά συνέπεια και στους μαθητές εκπαιδεύοντας 128 Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, Μεταπτυχιακούς φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών και υποψηφίους Διδάκτορες, στο πεδίο των σπουδών για την Εκπαίδευση ή την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ή την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη.
Ακαδημαϊκή Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το πρόγραμμα επιχειρεί να καλύψει τα κενά γνώσεων σχετικά με τη δομή και λειτουργία της ΕΕ, τις θετικές και αρνητικές πλευρές της ευρωπαϊκής ενοποίησης και το ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν. Στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση ενεργών πολιτών με άποψη πάνω στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου έγιναν ομιλίες από τους καθηγητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Π. Ήφαιστο, Α. Κότιο, Ν. Φαραντούρη, Μ. Μενδρινού, Χ. Γκούσιο, Π. Λιάκουρα, Η. Παπαγιαννόπουλο, Φ. Ασδεράκη, το Γ. Γαλανό από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Μ. Τσινισιζέλη, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Παρουσιάσεις έγιναν επίσης, από το βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού κ. Μόσχο, από τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Δημήτρη Μαραγκό, την Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου από το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ, την Ανατολή Βροχαρίδου, Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Π.Ε. Χίου, την δρ. Ελ. Τσάμη, το Δ. Ράμμο, τη Μ. Μαθιουδάκη και Δ. Γκίτσα κα τις Β. Κρικώνη, Ντ. Καρύδη, Β. Μαλτάσογλου από τη ΜΚΟ Balkans Beyond Borders.
Έμφαση δόθηκε στην παραγωγή πρωτογενούς ψηφιακού υλικού από την Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος (e-book και e-game) προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ελληνικού σχολείου με τη συμβολή των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά άσκηση προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Euro.Pa.S. Junior) από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο 4ο και 8ο Δημ. Σχ. Αιγάλεω.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου επιμορφωτικού σεμιναρίου, του οποίου η πρώτη μέρα έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, υπήρξε συζήτηση των συμμετεχόντων για το μέλλον της ΕΕ με τους Ευρωβουλευτές Νίκο Χουντή, Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και Νίκο Χρυσόγελο, Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθ. Αθανάσιο Πλατιά και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αντώνη Καϊλή. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά. Προηγήθηκε ξενάγηση στην έκθεση «Οι Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην Αυγή της Ιστορίας» και ακολούθησε επιμόρφωση σχετικά με τη διδασκαλία της ΕΕ μέσω του Μουσείου ως εκπαιδευτικού χώρου, με παρουσιάσεις από την Α. Βροχαρίδου και τη Λίλα ντε Τσάβες, Εθνολόγο, Μέλος Δ.Σ. EMF-European Museum Forum, Council of Europe.
Τη δεύτερη ημέρα οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τις δραστηριότητες που ετοίμασαν στην τάξη μαζί με τους μαθητές τους και οι οποίες θα ενσωματωθούν στο e-book και στο e-game.
Η δράση B.E.S.T. και το υλικό που θα παραχθεί από την Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος θα συμβάλει στην εξοικείωση των Εκπαιδευτικών και των μαθητών με τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο αυτής. Παράλληλα, οι Εκπαιδευτικοί, μέσω της επιμόρφωσης αποκτούν περισσότερες γνώσεις για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιούν για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου και την προσωπική κι επαγγελματική τους αναβάθμιση.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση του προγράμματος “Bringing Europe to School Teachers”

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format