Έξυπνα και βιώσιμα νησιωτικά ηλεκτρικά δίκτυα με τη συμβολή του ΑΠΘ


Σ’ ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ., με τίτλο: «Έξυπνα και Βιώσιμα Νησιωτικά Ηλεκτρικά Δίκτυα κάτω από Μεγάλης Κλίμακας Διείσδυση ΑΠΕ».

Στο ερευνητικό έργο συμμετέχουν 16 φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, Διαχειριστές Νησιών και Εταιρείες) από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ρουμανία και Κύπρος). Το έργο εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP7) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ολοκληρωθεί το 2015.

Η τεχνογνωσία που θα συνεισφέρει το Α.Π.Θ. έχει αποκτηθεί από πολύχρονη έρευνα και ανάπτυξη του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στο σχεδιασμό και την προσομοίωση της λειτουργίας των ηλεκτρικών δικτύων και των σύγχρονων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής των νησιωτικών δικτύων αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την αποτελεσματική διαχείριση των συστημάτων αυτών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη προβλεψιμότητα και την υψηλή μεταβλητότητα των ΑΠΕ, χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των δικτύων αυτών και τη διασπαρμένη θέση των μονάδων ΑΠΕ καθιστούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μη ελεγχόμενη από το Διαχειριστή (σε αντίθεση με τις συμβατικές μονάδες παραγωγής π.χ. θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές, κ.α.), δυσχεραίνοντας σημαντικά την αποδοτική λειτουργία των νησιωτικών δικτύων. Επίσης, η αναδυόμενη τεχνολογία των “Έξυπνων Δικτύων” (Smart Grids), η οποία συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου, πληροφορικής και αμφίδρομων επικοινωνιών, παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες διαχείρισης της ηλεκτρικής παραγωγής και ζήτησης, στοχεύοντας στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μέγιστη ενσωμάτωση της διανεμημένης παραγωγής στα νησιωτικά ηλεκτρικά δίκτυα.

Το νέο ερευνητικό έργο SiNGULAR (Smart and Sustainable Insular Electricity Grids Under Large-Scale Renewable Integration) πρόκειται να διερευνήσει την επίδραση της μεγάλης διείσδυσης μονάδων ΑΠΕ και της εφαρμογής τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης (Demand Side Management, DSM) στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των νησιωτικών ηλεκτρικών δικτύων, προτείνοντας κατάλληλα μέτρα και αναπτύσσοντας τεχνικές και εργαλεία για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των μονάδων ΑΠΕ, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και τη λειτουργία έξυπνων και βιώσιμων νησιωτικών ηλεκτρικών δικτύων.

Τα μεσοπρόθεσμα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του SiNGULAR περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ταχύτερη εκμετάλλευση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ των νησιών με τα συνακόλουθα περιβαλλοντικά οφέλη

-Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

-Ενίσχυση του τουρισμού στα νησιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος από τη σταδιακή αντικατάσταση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων με νέες “καθαρές” μονάδες ΑΠΕ.

-Ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών των νησιωτικών περιοχών στη διαμόρφωση του προφίλ κατανάλωσής τους, μέσω υλοποίησης πιλοτικών προγραμμάτων διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης.

-Ενίσχυση της ασφάλειας, της αξιοπιστίας και της ποιότητας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υλοποίησης καινοτόμων τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής παραγωγής και ζήτησης.

Στο έργο συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ., με επικεφαλής τον Καθηγητή Αναστάσιο Μπακιρτζή.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο στην επίσημη ιστοσελίδα του


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Έξυπνα και βιώσιμα νησιωτικά ηλεκτρικά δίκτυα με τη συμβολή του ΑΠΘ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format