Πρύτανης Παντείου: Το σχέδιο Αθηνά δεν είναι ολοκληρωμένο


Το σχέδιο «Αθηνά» όπως δημοσιοποιήθηκε δεν είναι ολοκληρωμένο, υποστήριξε ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Καφεΐνοι του Spam Radio.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Το σχέδιο δεν είναι ολοκληρωμένο. Θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και συγκεκριμένες προτάσεις  με βάση τα στοιχεία τα οποία μας ζητήθηκαν και για τη δημιουργία για παράδειγμα σχολών. Διότι η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου με τη νέα μορφή της συγκλήτου προϋποθέτει τη συμμετοχή για παράδειγμα κοσμητόρων. Αλλά εμείς γνωρίζετε ότι δεν έχουμε σχολές, έχουμε μόνο τμήματα όπως τυχαίνει να συμβαίνει και στα υπόλοιπα 4 πανεπιστήμια που προβλέπεται αυτή η κάποια ειδική ρύθμιση να την πω προς το παρόν έτσι, αν και επιμένω να λέω ότι είναι η έναρξη ουσιαστικά του διαλόγου σε σχέση με αυτό το συγκεκριμένο θέμα».

Ο κ. Τσάλτας υποστήριξε παράλληλα, ότι ίσως χρειαζόταν να προηγηθεί ένας μεγαλύτερος διάλογος ενώ επίσης υπογράμμισε ότι αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο τυχαίνει στην προεδρεία της Συνόδου των Πρυτάνεων να είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αναφορικά με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει όνομα καθώς αποτελεί και κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου ενώ τόνισε ότι σήμερα σε αυτό φοιτούν 22.000 φοιτητές. «Το Πάντειο δε πεθαίνει και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν πολλοί» σημείωσε χαρακτηριστικά έχοντας προηγούμενως μιλήσει και για τα 85 έτη λειτουργίας του τα οποία το καθιστούν το τρίτο αρχαιότερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Μιλώντας για την πολιτική, ο κ. Τσάλτας τόνισε ότι δεν πρόκειται να πολιτικοποιηθεί και πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση Πικραμμένου δεν επιλέχθηκε με την ιδιότητα του πολιτικού και συμμετείχε κυρίως γιατί στη σύνθεσή της περιλαμβάνονταν καταξιωμένοι συναδέλφοι υου, ειδικευμένοι στο πεδίο που τους είχε ανατεθεί.

Απαντώντας στο αν η πολιτική βοηθάει την εκπαίδευση ο κ. Τσάλτας ανέφερε «Ειναι γεγονός ότι η χώρα μας ταλανίζεται από μια πολύπλευρη κρίση. Δυστυχώς ορισμένοι δεν έχουν δει ότι αυτή η κρίση είναι πολύπλευρη και θεωρούν ότι  είναι αποκλειστικά και μόνο οικονομική. Παράλληλα οι ίδιοι ευαγγελίζονται την έννοια της ανάπτυξης. Θα μου επιτρέψετε εκεί να πω ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι θα πει ανάπτυξη. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη είναι απλά και μόνο η προώθηση της οικονομικής μεγέθυνσης και τίποτε περισσότερο. Μιλάμε για ανάπτυξη και έχουμε απόλυτα εγκαταλείψει όλους τους άλλους βασικούς πυλώνες της έννοιας της αειφόρου ανάπτυξης. Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής προόδου που εντάσσονται όλες οι κοινωνικές δομές ενός κράτους η παιδεία και η υγεία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν μια φοβερή καθυστέρηση. Το ότι πλήττεται από αυτή την κρίση και ο τομέας της εκπαίδευσης είναι γεγονός, και ο πολιτισμός και τα παρεπόμενα των εννοιών που κρύβονται πίσω από την κοινωνική πρόοδο».

Αναφορικά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ο κ. Τσάλτας τόνισε ότι δεν είναι εναντίον τους, αλλά μόνο εφόσον ιδρυθούν με κριτήρια που θα τα καθιστούν ανταγωνιστικά με τα δημόσια. «Αν σπρώξουμε στην καταστροφή τα δημόσια πανεπιστήμια για να ιδρύσουμε τα ιδιωτικά, τότε ασφαλώς είμαι εναντίον» σημείωσε.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη 

Ο Πρύτανης του Παντείου στους Καφεΐνους_02.02.2013 by Kafeinoi on Mixcloud


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Πρύτανης Παντείου: Το σχέδιο Αθηνά δεν είναι ολοκληρωμένο

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format