Διεθνές Σχολείο για Συστήματα online Επιλογής και Συλλογής Δεδομένων στο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ


Διεθνές Σχολείο για Συστήματα online Επιλογής και Συλλογής Δεδομένων (“ISOTDAQ 2013 – 4th International School of Trigger and Data Acquisition”) θα πραγματοποιηθεί από αύριο, Παρασκευή 1 έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013, στο ΚΕΔΕΑ.

51 φοιτητές και 28 διδάσκοντες, ενεργοί ερευνητές στο CERN, από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Σχολείο που διοργανώνεται από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., με τη σημαντική συμβολή του Εργαστηρίου CERN στο οποίο συμμετέχει η ομάδα του Α.Π.Θ. στο πείραμα ATLAS στο CERN.

Οι φοιτητές του Σχολείου θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν από τα μικρά πειράματα στο εργαστήριο μέχρι τα μεγάλα πειράματα στον επιταχυντή LHC του CERN. Το σχολείο ξεκινά την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 9:30, στο ΚΕΔΕΑ.

Εκτός από τις ειδικές διαλέξεις, στα πλαίσια του σχολείου θα γίνουν και τρείς παρουσιάσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, στην αγγλική γλώσσα. Συγκεκριμένα:

1. “The CERN Scientific Programme” (Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του CERN), από τον Υποδιευθυντή του Τμήματος Φυσικής του CERN, Livio Mapelli, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρες 11:30-12:30, στο ΚΕΔΕΑ.

2. Δύο σημαντικές παρουσιάσεις για την προοπτική εύρεσης τεχνικής και ερευνητικής εργασίας σε πειράματα Στοιχειωδών Σωματιδίων. Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 και ώρες 11:30-12:30, στο ΚΕΔΕΑ.

α) “System administration work and opportunities in large Trigger and Data Acquisition systems – the ATLAS example” (Δουλεύοντας στη διαχείριση υπολογιστικών συστημάτων για μεγάλα συστήματα επιλογής και συλλογής δεδομένων – το παράδειγμα του Πειράματος ATLAS στο CERN). Η παρουσίαση θα γίνει από τον Υπεύθυνο των «System Administrators» του πειράματος ATLAS στο CERN, Sergio Ballestrero, και

β) “A message from AIDA – Advance European Infrastructures for Detectors at Accelerators” (Ένα μήνυμα από το πρόγραμμα AIDA – Προώθηση Ευρωπαϊκών Υποδομών για Ανιχνευτές σε Επιταχυντές), από τον Μηχανικό του CERN, Markus Joos.

3. “The Antikythera mechanism – from the bottom of the sea to the scrutiny of the modern technology” (Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – από τα βάθη της θάλασσας στον ενδελεχή έλεγχο της μοντέρνας τεχνολογίας). από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 και ώρες 12:00-13:15, στο ΚΕΔΕΑ.

Η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. που συμμετέχει ενεργά στο πείραμα ATLAS στο CERN και διοργανώνει το Διεθνές Σχολείο στο Α.Π.Θ. αποτελείται από την Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Χαρά Πετρίδου, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Δημήτρη Σαμψωνίδη, και τον Λέκτορα του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Κορδά. Επίσης, σημαντική είναι η προσφορά στη διοργάνωση του Διεθνούς Σχολείου των φοιτητών Δ. Ηλιάδη και Ι. Νομίδη.

Περισσότερες πληροφορίες: www.isotdaq2013.physics.auth.gr

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του Διεθνούς Σχολείου διατίθεται από το σύνδεσμο:

http://indico.cern.ch/conferenceOtherViews.py?view=standard&confId=209985


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Διεθνές Σχολείο για Συστήματα online Επιλογής και Συλλογής Δεδομένων στο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format