Οι είκοσι δράσεις για την απασχόληση των νέων


Είκοσι δράσεις για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων περιλαμβάνει το σχετικό Εθνικό Σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων” έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ συνολικά και αφορά 350.000 ανέργους. Κεντρικός στόχος του είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων ανάπτυξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων δύο ηλικιακών κατηγοριών 15-24 και 25-35 στην Ελλάδα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ακόλουθους θεματικούς άξονες προτεραιότητας:

1. Δημιουργία Θέσεων Εργασίας για νέους ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα.
2. Ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και των συστημά-των μαθητείας με έμφαση στον συνδυασμό κατάρτισης και εργασιακής εμπει-ρίας και περαιτέρω επένδυση στην τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας και στην πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια και μετά την εκπαίδευση.
3. Θέσπιση συστηματικών προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία (school-to-work programmes) ώστε να υποστηριχθεί η απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας (με συνδυασμό καθοδήγησης, συμβουλευτικής, κατάρτισης και απασχόλησης) προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο προφίλ και τις ανάγκες των νέων ανέργων.
4. Ενίσχυση της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού με έμφαση σε νέους ανέργους. Ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, της καθοδήγησης σταδιοδρομίας και της συμβουλευτικής για την επιχειρηματικότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
5. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, εστίαση σε νέα/καινοτόμα προϊ-όντα, υπηρεσίες και τομείς επιχειρηματικότητας.
6. Επένδυση σε μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της σχολικής διαρροής

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Σχεδίου, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε:

“Το σημερινό ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την αντιμετώπιση της υποαπασχόλησης, αλλά και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων στοχεύει ακριβώς στη θεραπεία των αποτελεσμάτων της κρίσης που περνάμε.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων προκρίνει δράσεις, όπως η πρακτική άσκηση των φοιτητών, ανάμεσα σε άλλες, των σπουδαστών, των αποφοίτων των ΙΕΚ, των σπουδαστών των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με την επιδότηση θέσεων πρακτικής και απασχόλησης. Δημιουργεί, ενισχύει γραφεία διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και προκρίνει τη σύσταση μονάδων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Είναι δράσεις για την ενίσχυση των σπουδαστών, των φοιτητών, των νέων στην προσπάθειά τους για την είσοδο στην αγορά εργασίας, για την απόκτηση πολύτιμης εργασιακής εμπειρίας σχετικής με τα αντικείμενα των σπουδών τους, για την αφομοίωση γνώσεων, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Είναι ένα συνολικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό: 138 εκ. ευρώ περίπου και ωφελούμενο πληθυσμό γύρω στους 280.000 νέους και νέες”.

Κατεβάστε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων εδώ


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Οι είκοσι δράσεις για την απασχόληση των νέων

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format