Εκδήλωση “Εθελοντισμός και Νέοι”


Η Susanne Rauprich, εκτελεστική διευθύντρια του National Council for Voluntary Youth Service (Ηνωμένο Βασίλειο) και η Susan E. Stroud, εκτελεστική διευθύντρια του Innovations in Civic Participation(Η.Π.Α.) θα μιλήσουν για τον εθελοντισμό των νέων στις δημοκρατικές κοινωνίες σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ., στο Megaron Plus.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο. Η είσοδος είνια ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται στις 5.30 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Πώς ο εθελοντισμός μπορεί να εμπνεύσει τους νέους, πώς οι νέοι άνθρωποι ασκούνται στην κοινωνική προσφορά, στη συμμετοχή στα κοινά και τον σχεδιασμό της ζωής που θα ζήσουν;
Ποια είναι τα κίνητρα για να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, να αντιληφθούν το όφελος για την κοινότητά τους αλλά και την κοινωνία και να συμβάλλουν με πρωτοβουλία και ευθύνη στις απαντήσεις, που χρειάζονται οι κοινωνίες για να εξελιχθούν και να ενδυναμωθούν;

Η Σουζάν Ράουπριτς και η Σούζαν Στράουντ, δύο γυναίκες με τεράστια πείρα και γνώση στον ευρύτερο χώρο του εθελοντισμού και των κοινωνικών δικτύων, έρχονται στην Αθήνα για να μιλήσουν και να συζητήσουν γύρω από τα ερωτήματα αυτά, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus. Και οι δύο θα μεταφέρουν την εμπειρία των χωρών τους: στον εθελοντισμό, την κοινωνική προσφορά, την πρωτοβουλία και την αντίληψη ότι καθένας έχει τη δύναμη να βελτιώσει τον τρόπο που ζούμε. Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, ιδρυτής και επιμελητής του TEDxAthens θα προλογίσει τις ομιλήτριες και θα συντονίσει τη συζήτηση, που θα ακολουθήσει, με το κοινό.
‘Οι νέοι και οι Κοινότητες τους: αμέτοχοι, αδιάφοροι ή πρόθυμοι να προσφέρουν;’ είναι το θέμα της ομιλίας της κας Σουζάν Ράουπριτς ενώ η ομιλία της κας Σούζαν Στράουντ είναι : ‘Εθελοντισμός και Κοινωνική Συμμετοχή: Οι βάσεις μιας ενεργούς δημοκρατίας’.

Η Σουζάν Ράουπριτς είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του National Council for Voluntary Youth Services (NCVYS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, του μοναδικού ανεξάρτητου εθνικού φορέα που εκπροσωπεί εθελοντικές οργανώσεις, συντονίζει και διευκολύνει τη δικτύωση τους και επίσης υποστηρίζει το ρόλο των οργανώσεων αυτών, στη ζωή των νέων ανθρώπων.

Η Σούζαν Στράουντ, είναι Ιδρύτρια και Εκτελεστική Διευθύντρια της Innovations in Civic Participation, στις ΗΠΑ. Είναι οργάνωση που παρέχει τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία εθελοντικών προγραμμάτων για νέους στην Αμερική, αλλά και σε άλλες χώρες. Η οργάνωση αυτή στηρίζει μια διεθνή κοινότητα επαγγελματιών και φορέων που ασχολούνται με την κοινωνική συμμετοχή και προσφορά και παρέχει πληροφορίες σχετικές με τις δραστηριότητες αυτές.

Το όραμα των δύο οργανώσεων είναι μια κοινωνία, στην οποία οι νέοι θα έχουν συμμετοχή και θα υποστηρίζονται από τις κοινότητές τους, έτσι ώστε να έχουν κάθε δυνατότητα να αναπτύξουν τη δυναμική τους. Το όραμα στηρίζεται στην αντίληψη, ότι η πρωτοβουλία, το επιχειρηματικό πνεύμα και οι ισχυροί στόχοι είναι τα συστατικά των δυναμικών κοινοτήτων και η πρώτη ύλη για την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό.

ΟΙ οργανώσεις αυτές αποδίδουν μεγάλη σημασία στην Ευθύνη και την Ισότητα και υποστηρίζουν, ότι οι κοινότητες και οι κοινωνίες είναι αλληλεξαρτώμενες και ότι όλες οι ενέργειες έχουν συνέπειες για τη ζωή των νέων, αλλά και των κοινοτήτων. Μέσα από τις δραστηριότητες των δικτύων που εκπροσωπούν, οι νέοι άνθρωποι ασκούνται στη υπευθυνότητα και εκπαιδεύονται να προωθούν την ισότητα και να είναι αντίθετοι στην ανισότητα, όπου την συναντούν.

Το NCVYS δημιουργήθηκε το 1936 στην Αγγλία από εκπροσώπους έντεκα μεγάλων οργανώσεων νεολαίας. Το 1939 είχε 10.000 μέλη, το 1947 δύο εκατομμύρια και το 2009 πέντε εκατομμύρια.
Η Σουζάν Ράουπριτς, γερμανίδα δασκάλα που εγκαταστάθηκε στη Βρετανία το 1986, εργάστηκε ως υπεύθυνη νεολαίας, εκπαιδεύτρια, σύμβουλος και μάνατζερ διαχείρισης κοινωνικών υπηρεσιών και το 1994 έγινε η Εκτελεστική Διευθύντρια του NCVYS και έκανε το δίκτυο σημείο αναφοράς για θέματα που αφορούν τους νέους και την κοινωνία των πολιτών. Όταν το ανέλαβε, εκπροσωπούσε ένα δίκτυο 120 οργανώσεων εθελοντών και ενεργών πολιτών. Σήμερα είναι περισσότερες από 290 και έχουν πρόσβαση σε κάθε κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σούζαν Στράουντ, μετά από μια εικοσαετία εμπειρίας σε δραστηριότητες κοινωνικής ευθύνης/συμμετοχής των πολιτών στα κοινά –και κυρίως των νέων- ίδρυσε την οργάνωση Innovations in Civic Participation το 2001. Η Στράουντ συμμετείχε στην ομάδα των εμπνευστών και σχεδιαστών νόμου του 1993 ,που επέτρεψε την ίδρυση εθνικού φορέα στις ΗΠΑ για την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά –National and Community Trust Act. Συμμετείχε ακόμα στη δημιουργία και καθιέρωση του Προγράμματος AmeriCorps, ενός εθνικού δικτύου εθελοντικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον. Υπήρξε από τους βασικούς πρωτεργάτες και αρχιτέκτονες πολύ σημαντικών οργανισμών κοινωνικής συμμετοχής στις ΗΠΑ. Αυτοί είναι:
• το Campus Compact, μια πρωτοβουλία συνεργασίας 1000 και πλέον προέδρων αμερικανικών πανεπιστημίων και κολλεγίων, με στόχο τη συμμετοχή των νέων στα κοινά και
• το Swearer Center for Public Service στο Πανεπιστήμιο Brown για την οργάνωση της κοινωνικής προσφοράς της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας των Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.
Εργάστηκε τέλος για το Ίδρυμα Φορντ, στον σχεδιασμό προγραμμάτων για την κοινωνική συμμετοχή και τον εθελοντισμό των νέων σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στη Νότιο Αφρική, το Μεξικό, τη Ρωσία και αλλού.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Εκδήλωση “Εθελοντισμός και Νέοι”

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format