Ανακοίνωση ΟΠΑ με αφορμή τα γεγονότα της 28ης Δεκεμβρίου 2012


opa_3.gif

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή τα γεγονότα της 28ης Δεκεμβρίου 2012. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις απογευματινές ώρες της συγκεκριμένης ημέρας, με την παρουσία εισαγγελέα εισήλθαν αστυνομικές δυνάμεις στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου. Η επιχείρηση ξεκίνησε ως δίωξη του παραεμπορίου στον περιβάλλοντα χώρο τού κεντρικού κτηρίου του ΟΠΑ και συνεχίστηκε εντός των κεντρικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, με έρευνα χώρων από την αστυνομία.

Οι Πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ, με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα επιθυμούν να δηλώσουν τα παρακάτω:

“1. Το Πανεπιστήμιο, λόγω της φύσης του και της λειτουργίας την οποία επιτελεί, δεν είναι χώρος στον οποίο μπορεί να «μπαινοβγαίνει» η Αστυνομία. Ταυτόχρονα, όμως, και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, αποτελεί τον κατ’ εξοχήν χώρο όπου με υποδειγματικό τρόπο πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της πολιτείας. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, ο διάλογος, το επιχείρημα, ο σεβασμός του «άλλου», η δημοκρατική νομιμότητα αποτελούν συστατικά στοιχεία του Πανεπιστημίου, ως κοινωνικής δομής. Είναι το οξυγόνο του. Η βία, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, οι παραβατικές συμπεριφορές και πράξεις, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, δεν έχουν θέση στους χώρους του Πανεπιστημίου. Υπονομεύουν τη λειτουργία του και αναιρούν τον ρόλο του. Είναι ο θάνατός του. Όλοι, τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα πολιτικά κόμματα και άλλες συλλογικές εκπροσωπήσεις οφείλουν να αναγνωρίζουν, να σέβονται και να προστατεύουν, λόγω και έργω, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του.

2. Όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και έχει πλέον αποδειχτεί, η κατά τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα παραεμπορίου στον περιβάλλοντα χώρο του κεντρικού κτηρίου του ΟΠΑ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο έχει επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί, έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και στην ασφάλεια των μελών της κοινότητάς μας. Αποτελεί μόνιμο και σοβαρό παράγοντα αποσταθεροποίησης του Ιδρύματός μας. Θεωρούσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η ενδεδειγμένη πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου είναι αυτή της πρόληψης παρά της καταστολής. Είναι δύσκολο στον καθένα να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δυνατότητα από τις αρμόδιες αρχές προληπτικής παρεμπόδισης της δραστηριότητας του παραεμπορίου στους περιβάλλοντες χώρους του Πανεπιστημίου και, ειδικότερα, σε αυτόν επί της οδού Πατησίων, τη στιγμή που το κεντρικό κτήριο του ΟΠΑ είναι μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο.

3. Το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί πνευματικό φάρο στο ιστορικό κέντρο τής πόλης μας το οποίο, όμως, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, έχει συστηματικά υποβαθμισθεί. Τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που έχουν με τον τρόπο αυτό ανακύψει, αναπόδραστα διαχέονται και στο Πανεπιστήμιό μας. Η λύση δεν είναι η φυγή. Θέλουμε και πρέπει να παραμείνουμε στο ιστορικό κέντρο τής πόλης μας, του οποίου είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι, συμβάλλοντας στη σταδιακή του αναβάθμιση. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε συνθήκες εργασίας που να συνάδουν με τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου μας. Αυτό συνιστά δικαίωμα όλων των μελών της κοινότητάς μας, απαίτηση του φορολογούμενου πολίτη και γονέα, και υποχρέωση της Διοίκησης του Ιδρύματός μας και της Πολιτείας. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η Σύγκλητος του ΟΠΑ, στη συνεδρίαση της 5/10/2012 ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (30 υπέρ, 1 κατά) δέσμη μέτρων αναβάθμισης των συνθηκών ασφάλειας του Ιδρύματος και ζήτησε από την Πολιτεία την οικονομική στήριξη υλοποίησης των μέτρων αυτών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση. Επαναφέρουμε το αίτημά μας. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν.

4. Είναι κρίμα η εικόνα του ΟΠΑ, ενός πανεπιστημίου που αποτελεί κέντρο αριστείας στα γνωστικά πεδία που υπηρετεί, που μόλις πριν λίγους μήνες κατατάχτηκε στο ανώτερο 5% των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, που μόλις πρόσφατα έλαβε ευρωπαϊκό βραβείο αριστείας, να μην μπορεί να προβληθεί με τον τρόπο που της αρμόζει, αλλά δυστυχώς να επισκιάζεται από την εικόνα του πεζοδρομίου του περιβάλλοντος χώρου ή να αμαυρώνεται από μεμονωμένες παραβατικές ενέργειες μικρών μειοψηφιών. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπισθούμε το έργο που συντελείται στο Ίδρυμά μας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τιμώντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς τον σκοπό αυτό από τα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές μας”.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Ανακοίνωση ΟΠΑ με αφορμή τα γεγονότα της 28ης Δεκεμβρίου 2012

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format