Νέο σύστημα ταξινόμησης 500 πανεπιστημίων


rankings.gif

Πεντακόσια πανεπιστήμια απ’ όλη την Ευρώπη αναμένεται να συμμετάσχουν στη νέα διεθνή ταξινόμηση πανεπιστημίων που καθιερώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Η νέα κατάταξη U-Multirank θα διαφέρει από τις υπάρχουσες ταξινομήσεις και θα βαθμολογεί τα πανεπιστήμια βάσει ενός ευρύτερου φάσματος συντελεστών επίδοσης, με στόχο να παρέχεται μια περισσότερο ρεαλιστική και φιλική προς το χρήστη εικόνα του τι προσφέρουν τα πανεπιστήμια. Η νέα «πολυδιάστατη» ταξινόμηση θα βαθμολογεί τα πανεπιστήμια σε πέντε χωριστούς τομείς: ερευνητικό κύρος, ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης, διεθνής προσανατολισμός, επιτυχία στη μεταφορά γνώσεων (π.χ. συμπράξεις με τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των νεοσύστατων) και περιφερειακή συμμετοχή. Καλούνται τα πανεπιστήμια να εγγραφούν για τη νέα ταξινόμηση το πρώτο εξάμηνο του 2013, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2014. Η κατάταξη U-Multirank θα παρουσιαστεί επίσημα σε μεγάλο συνέδριο που θα γίνει στις 30-31 Ιανουαρίου στο Δουβλίνο, υπό την ιρλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεόλαίας, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σύγχρονη και εξελιγμένη ταξινόμηση που καλύπτει το πλήρες φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι υπάρχουσες διεθνείς ταξινομήσεις εξακολουθούν να προσδίδουν μεγάλη σημασία στο ερευνητικό κύρος. Η πολυδιάστατη ταξινόμησή μας θα παρέχει μια περισσότερο επακριβή και συγκρίσιμη εικόνα της πανεπιστημιακής ποιότητας. Η κατάταξη U-Multirank θα βοηθήσει τους νέους να κάνουν τις σωστές επιλογές σπουδών και θα αποτελέσει κίνητρο για τα ιδρύματα να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους σε ένα ολόκληρο φάσμα δραστηριοτήτων. Θα χρησιμεύσει επίσης στους αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα χάραξης αποτελεσματικών στρατηγικών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο μέλλον.»
Η κατάταξη U-Multirank θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και στοιχεία. Η Επιτροπή αποσκοπεί στο να προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα πανεπιστημίων για να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση. Το σύστημα θα είναι ανοιχτό για συμμετοχή και άλλων σε μεταγενέστερη φάση. Η κατάταξη U-Multirank θα επιτρέψει επίσης σε μεμονωμένα άτομα να επιλέξουν και να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους για την κατάρτιση δικών τους και προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους ταξινομήσεων.
Για να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η ποιότητα και η επαλήθευση, η Επιτροπή έχει επιλέξει μια ανεξάρτητη κοινοπραξία για τη διενέργεια της ταξινόμησης. Το Κέντρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (CHE) στη Γερμανία και το Κέντρο μελετών πολιτικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (CHEPS) στις Κάτω Χώρες θα ηγηθούν της πρωτοβουλίας. Θα συνεργαστούν με εταίρους όπως το Κέντρο Μελετών Επιστήμης και Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο του Leiden (CWTS), η εταιρεία ακαδημαϊκών εκδόσεων Elsevier, το Ίδρυμα Bertelsmann και η εταιρεία λογισμικού Folge 3. Η κοινοπραξία θα συνεργαστεί επίσης με εθνικούς εταίρους ταξινόμησης και με οργανώσεις ενδιαφερομένων, για τη συλλογή στοιχείων ακριβείας.
Ιστορικό
Η κατάταξη U-Multirank είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε σε συνέδριο που είχε διοργανωθεί υπό τη γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2008, στο οποίο αποφασίστηκε μια νέα ταξινόμηση πανεπιστημίων βάσει μιας μεθοδολογίας που θα αντικατοπτρίζει διάφορες διαστάσεις αριστείας σε διεθνές πλαίσιο.
Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε τη διενέργεια μιας μελέτης σκοπιμότητας, η οποία εκτελέστηκε από κοινοπραξία οργανισμών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, γνωστή ως CHERPA, και ολοκληρώθηκε το 2011. Η μελέτη, που βασίζεται στη συνεργασία με 150 ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, επιβεβαίωσε ότι ήταν εφικτό τόσο το εννοιολογικό πλαίσιο όσο και η υλοποίηση μιας πολυδιάστατης ταξινόμησης.
Η κατάταξη U-Multirank θα αναπτυχθεί το 2013-2014 και θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα διά βίου μάθησης, με δυνατότητα παροχής κεφαλαίου εκκίνησης για άλλα δύο χρόνια, το 2015-2016. Στη συνέχεια, στόχος είναι η λειτουργία της ταξινόμησης από ανεξάρτητο οργανισμό.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Νέο σύστημα ταξινόμησης 500 πανεπιστημίων

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format