Το Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς προσκαλεί Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Μεταπτυχιακούς
φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και υποψηφίους Διδάκτορες με αντικείμενο διατριβής που αφορά την Εκπαίδευση ή την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ή την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη να συμμετέχουν στο πλαίσιο της Δράσης KA1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet «Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σχολείο» (Learning EU at Schools) με τίτλο «Bringing Europe to School Teachers (Β.Ε.S.T)» και επιστημονική υπεύθυνο τη Λέκτορα Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη.
1. ΣΤΟΧΟΙ TΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η πρωτοβουλία «Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σχολείο» συνιστά συγκεκριμένη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης πρέπει ναπεριλαμβάνει μέτρα για την προώθηση της αγωγής των πολιτών. Γενικός στόχος είναι η παρουσίαση των γεγονότων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μαθητές και φοιτητές καθώς και η εξοικείωσή τους με τα θεσμικά όργανα και τον τρόπο λειτουργίας της. Ειδικότεροι στόχοι είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και προγραμμάτων συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους Εκπαιδευτικούς σχετικά με την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της Δράσης, στόχος του επιμορφωτικού προγράμματος είναι να «Φέρει την Ευρώπη στους Δασκάλους» και κατά συνέπεια και στους μαθητές εκπαιδεύοντας και καταρτίζοντας 125 Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, Μεταπτυχιακούς φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών και υποψηφίους Διδάκτορες, στο πεδίο των σπουδών για την Εκπαίδευση ή την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ή την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη.
Η επιμόρφωση θα συμπληρωθεί από εργαστήρια για τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής ενοποίησης με τη χρήση ΤΠΕ. Έμφαση δίνεται στην παραγωγή ρωτογενούς υλικού από την Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος (e-book και e-game) προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ελληνικού σχολείου και στην ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς με στόχο τη βελτίωσή του. Η δράση B.E.S.T. και το υλικό που θα παραχθεί από την Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος θα συμβάλει στην εξοικείωση των Εκπαιδευτικών και των μαθητών με τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο αυτής. Παράλληλα, οι Εκπαιδευτικοί, μέσω της επιμόρφωσης θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιούν για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου και την προσωπική κι επαγγελματική τους αναβάθμιση.
2. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η επιμόρφωση στο πλαίσιο του B.E.S.T. θα διαρκέσει 25 ώρες και θα πραγματοποιηθεί σε δύο Σαββατοκύριακα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Καραολή και Δημητρίου 80, 185 34 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, στις εξής ημερομηνίες: 12-13 Ιανουαρίου 2013 και 16-17 Μαρτίου 2013 Το πλήρες πρόγραμμα θα αναρτηθεί μετά την επιλογή των συμμετεχόντων. Μεταξύ των δύο διημέρων οι Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία θα πραγματοποιήσουν εθελοντικά δραστηριότητες στην τάξη προσανατολισμένες στη θεωρητική κατεύθυνση του Προγράμματος και στο παραχθέν εκπαιδευτικό υλικό. Αντίστοιχες δραστηριότητες μπορούν να εισηγηθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες. Η αποτίμηση των δράσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου διημέρου. Η παρακολούθηση της επιμόρφωσης είναι υποχρεωτική για την χορήγηση Βεβαίωσης Συμμετοχής στο Πρόγραμμα B.E.S.T.
3. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
A. Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής, οι δάσκαλοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, όπως και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, οι οποίοι διδάσκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Να είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε δημόσιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013 και να ασκούν διδακτικό έργο στην 4η, 5η ή 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου.
• Να διαθέτουν επαρκή γνώση μίας τουλάχιστον από τις ακόλουθες ξένες γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, η οποία θα αποδεικνύεται από αντίστοιχα πτυχία.
• Να έχουν κατάλληλο υπόβαθρο στη χρήση νέων τεχνολογιών (π.χ. σε windows/mac/linux, Web 2.0, χρήση social media, κλπ)
• Να έχουν υποβάλει έγκαιρα τα σχετικά δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στις οδηγίες συμμετοχής στο Πρόγραμμα B.E.S.T.
Β. Μεταπτυχιακοί φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή
Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών και Yποψήφιοι Διδάκτορες Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών και οι υποψήφιοι Διδάκτορες, οι οποίοι θα καλύψουν τουλάχιστον το 10% των θέσεων, πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Να είναι εν ενεργεία Μεταπτυχιακοί φοιτητές Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών.
• Να είναι υποψήφιοι Διδάκτορες σε οποιοδήποτε Πανεπιστημιακό Τμήμα με θέμα που αφορά την Εκπαίδευση ή την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ή τη χρήση ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
• Να διαθέτουν ικανοποιητική γνώση μίας τουλάχιστον από τις ακόλουθες ευρωπαϊκές ξένες γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, η οποία θα αποδεικνύεται από αντίστοιχα πτυχία.
• Να διαθέτουν ικανοποιητική τεχνολογική εξοικείωση (π.χ. σε windows/mac, internet, ανάπτυξη εφαρμογών, social networks, κ.ο.κ)
• Να έχουν υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στις οδηγίες συμμετοχής στο Πρόγραμμα B.E.S.T.
4. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ενδιαφερόμενοι θα αποστέλλουν την αίτηση τους σε ηλεκτρονική μορφή στο bestunipi@gmail.com μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.
Η αίτηση θα περιλαμβάνει:
α) μία Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που δεν θα υπερβαίνει τη μία σελίδα
β) ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, όπου θα αναφέρονται τα ακαδημαϊκά πτυχία τα πτυχία γνώσης της ξένης γλώσσας και οι δεξιότητες στις Τ.Π.Ε., επιμορφώσεις και άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα και
γ) μία υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599/86 για την αληθή παράθεση όσων αναγράφονται στο βιογραφικό σημείωμα.
Στους τελικούς επιλεχθέντες θα σταλεί έντυπο αποδοχής της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα B.E.S.T. με πληροφορίες για το πρόγραμμα της επιμόρφωσης στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και άλλες αναλυτικές οδηγίες.
5. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Κατά την επιλογή των υποψηφίων θα συνεκτιμηθούν:
• Η επαγγελματική εμπειρία
• Τα ακαδημαϊκά πτυχία και η συμμετοχή σε επιμορφώσεις
• Οι δεξιότητες στις Τ.Π.Ε. και στις ξένες γλώσσες
• Το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικά με την Ε.Ε.
Μεταξύ υποψηφίων εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα με ομοειδή προσόντα θα επιλεγούν όσοι δεν είχαν την ευκαιρία επιμόρφωσης σχετικά με την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.
6. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η συμμετοχή στην επιμόρφωση θα είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες θα καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.
Ενημέρωση θα παρέχεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του προγράμματος. Με το πέρας της επιμόρφωσης θα επιδοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα
B.E.S.T.
Connect with us