Πανεπιστήμιο Κρήτης: Διεθνές Συνέδριο “Μεταναστευτικές ροές και διασπορές στον 21ο αιώνα – Η περίπτωση της Ελλάδας”


Το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά», το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνές Συνέδριο με θέμα «Μεταναστευτικές ροές και διασπορές στον 21ο αιώνα: η περίπτωση της Ελλάδας». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 5-7 Ιουλίου 2013, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η επιστημονική ανάλυση και συζήτηση σχετικά με τις μετακινήσεις των πληθυσμών, τη δημιουργία δικτύων στη διασπορά, τη δόμηση ταυτότητας στη διασπορά, την εκπαίδευση και τη γλωσσική διατήρηση/μετατόπιση στις μεταναστευτικές/διασπορικές Κοινότητες, με φόντο τις σύγχρονες πολιτικές οικονομι­κές, πολιτισμικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

1ος άξονας: Σύγχρονη μετανάστευση από και προς την Ελλάδα
Ζητούμενο είναι η ανάλυση και συζήτηση των μεταναστευτικών εισροών στην Ελλάδα, κατά τη δεκαετία του 1990 και κατά τη δεκαετία του 2000, καθώς και η «νεομετανάστευση» από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκές και υπερωκεάνιες χώρες, ως μία από τις συνέπειες της «οικονομικής κρίσης». Στα περιεχόμενα του 1ου άξονα ανήκουν επίσης οι διαδικασίες εγκατάστασης και ένταξης των (νέο)μεταναστών στις χώρες υποδοχής.

2ος άξονας: Μεταναστευτικά και διασπορικά δίκτυα και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών σ’ αυτά
Ζητούμενο του 2ου άξονα είναι, αν και σε ποιο βαθμό το διαδίκτυο επηρεάζει τη δομή και τη λειτουργία των παραδοσιακών μεταναστευτικών οργανώσεων ή και αν οδηγεί σε νέες μορφές οργάνωσης. Έμφαση δίδεται επίσης στα «κοινωνικά δίκτυα» και εν γένει στις μορφές επικοινωνίας της νέας γενιάς.

3ος άξονας: Εκπαίδευση παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα και στην ελληνική διασπορά και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών σ’ αυτή
Αντικείμενο του 3ου άξονα είναι η εκπαίδευση των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ελλάδα καθώς και στην ελληνική Διασπορά, με έμφαση στο ρόλο των νέων τεχνολογιών και στην ηλεκτρονική μάθηση.

4ος άξονας:

Γλωσσική εκπαίδευση και γλωσσική διατήρηση/μετατόπιση στις Κοινότητες μεταναστών στην Ελλάδα και στην ελληνική διασπορά
Η θεματική αυτή εξετάζει την αλληλεπίδραση θεσμικών παραγόντων και εκπαιδευτικών πολιτικών με τις διαδικασίες της γλωσσικής διατήρησης/μετατόπισης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Διασπορά.

Γλώσσες του Συνεδρίου θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη, δεδομένου ότι το πρόγραμμα «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά» -και κατά συνέπεια και το Συνέδριο- είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Κάθε σύνεδρος, ωστόσο, θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής του, εξ ολοκλήρου.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Συνέδριο, ως εισηγητές ή ως ακροατές/συνομιλητές, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας την αντίστοιχη συνημμένη φόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση confediamme@edc.uoc.gr.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τίτλου και περίληψης της εισήγησης ορίζεται η 30η Απριλίου 2013 και για απλή συμμετοχή στο Συνέδριο η 15η Ιουνίου 2013.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Διεθνές Συνέδριο “Μεταναστευτικές ροές και διασπορές στον 21ο αιώνα – Η περίπτωση της Ελλάδας”

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format