Διεθνής ημερίδα για τον Αριστοτέλη


Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» διοργανώνει «Διεθνές Colloquium για τον Αριστοτέλη» με ομιλητές ειδικούς Αριστοτελιστές από την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άσκησε με το έργο του μια αδιάλειπτη επίδραση στην ανθρώπινη διανόηση. Συνεχίζει, άλλωστε, ύστερα από µία πορεία είκοσι πέντε αιώνων, να δίνει το παρόν στην πνευµατική ζωή του Δυτικού πολιτισµού, ως αναπόσπαστο κομµάτι της πολιτιστικής του κληρονοµιάς. Οι ιδέες που ανέπτυξε σε όλους τους τομείς του πολυσχιδούς φιλοσοφικού έργου του μπορούν σήμερα να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας. Η γνωριμία, άλλωστε, με τον Αριστοτέλη στο πεδίο της επιστήμης και της επιστημονικής σκέψης, μπορεί να μας οδηγήσει σε μία βαθύτερη κατανόηση των νέων δεδομένων των επιστημών, συμπληρώνοντας έτσι την εικόνα της επικαιρότητας, της διαχρονικότητας και καθολικότητας του έργου του.
Στόχος του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη» είναι η σε βάθος εξέταση διαφόρων πτυχών της Αριστοτελικής φιλοσοφίας από ειδικούς μελετητές. Θα αναλυθούν θέματα που ανήκουν στον χώρο της Ηθικής, της Μεταφυσικής, της Θεολογίας, της Φυσικής, της Ψυχολογίας, της Βιολογίας, της Οικονομίας με ειδικότερες αναφορές σε ζητήματα, όπως η σχέση φυσικής και μεταφυσικής, ιατρικής και ηθικής στο Αριστοτελικό έργο. Θα γίνουν ακόμη αναλύσεις της Αριστοτελικής θεωρίας της μεσότητος, του «πνεύματος», της αισθητηριακής αντίληψης και σκέψης, του νου, της επιστήμης, της βιολογικής προσαρμογής και του περιβάλλοντος, της λειτουργικής ανατομίας, της οικονομίας.
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 και ώρες 19.00 με 21.00, στο Αμφιθέατρο 1 του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος, με θέμα: «Μια εναλλακτική ανάγνωση της Αριστοτελικής μεσότητος». Θα ακολουθήσει η αναγόρευση του Καθηγητή Θεοδόσιου Τάσιου σε Επίτιμο Μέλος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών». Τον τιμώμενο θα προλογίσει η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη – Μέντζου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Διεθνής ημερίδα για τον Αριστοτέλη

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format