Διαγωνισμός Τοιχογραφίας


Για να γιορτάσει τα 25 χρόνια λειτουργίας του κτηρίου στην Πανεπιστημιούπολη, η Φιλοσοφική Σχολή αποφάσισε να βάλει λίγο χρώμα στις πιο σκοτεινές γωνιές της!
Η Κοσμητεία προκηρύσσει διαγωνισμό τοιχογραφίας, ανοιχτό σε όλους τους φοιτητές της Φιλοσοφικής.
Όποιος θέλει να συμμετάσχει, θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλει στο γραφείο της Κοσμητείας σχέδιο (μακέτα). Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τους Ιστορικούς της Τέχνης των Τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, θα επιλέξει τα σχέδια που θα κοσμήσουν τους προεπιλεγμένους τοίχους. Αν υπάρξουν περισσότερες επιτυχημένες συμμετοχές, θα τεθούν σε ψηφοφορία, ώστε τον τελικό λόγο να τον έχουν οι φοιτητές.Το θέμα είναι ελεύθερο. Μπορεί να είναι εντελώς πρωτότυπη σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων γκραφιτι, ή οποιαδήποτε σύλληψη με αφορμή ένα υπαρκτό έργο τέχνης ή μνημείο πολιτισμού από οποιαδήποτε περίοδο της παγκόσμιας δημιουργίας.
Οι 6 τοίχοι που έχουν επιλεγεί βρίσκονται στον τρίτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο όροφο και έχουν τις εξής διαστάσεις:
7,50 Χ 3,50
6,00 Χ 2,00
7,20 Χ 2,10
Οι μακέτες θα πρέπει να έχουν ανίστοιχα τις εξής (περίπου) διαστάσεις:
100 Χ 50 ή 50 Χ 25
75 Χ 35
75 Χ 25
(Οι διαστάσεις αυτές δεν είναι απαραίτητο να τηρηθούν αυστηρά, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποια αναλογία με τις πραγματικές διαστάσεις)
Η κρίση δεν μας επιτρέπει να δώσουμε αμοιβή στους νικητές του διαγωνισμού, αλλά θα διαθέσουμε τα υλικά και τα έργα τους θα είναι επώνυμα (εκτός αν οι ίδιοι δεν το θέλουν) και θα προβληθούν στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας μας και σε όσα ΜΜΕ ενδιαφερθούν. Ένας από τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας άλλωστε είναι να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κρίση και στην όλο και πιο έντονα προβαλλόμενη εικόνα μιας κοινωνίας που δεν παράγει τίποτα. Η Φιλοσοφική θα παραγάγει τέχνη.
Οι τοιχογραφίες θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού για τα 25 χρόνια του κτηρίου, τα οποία συμπληρώνονται την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
“Ευχόμαστε να συμμετάσχουν πολλοί από σας με έμπνευση και ενθουσιασμό!”
Στο κτήριο αυτό περνάμε όλοι μεγάλο μέρος της ζωής μας και συνήθως παραβλέπουμε τα καλά του (π.χ. ότι παρά το μέγεθός του -70.000 τετραγωνικά- είναι φωτεινό και κυρίως ευάερο, πράγμα που οφείλεται σε καλό σχεδιασμό, ότι έχει άφθονα αίθρια, ότι ο κάπως δαιδαλώδης χαρακτήρας του το κάνει πιο ενδιαφέρον από ένα πιθανό αντίστοιχο κτήριο με ευθείς διαδρόμους και πόρτες αριστερά και δεξιά που θα θύμιζε νοσοκομείο ή φυλακή – και δεν συζητάμε το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και τη θέα σε όλο το λεκανοπέδιο). Οι περισσότεροι παραπονιούνται για το τσιμέντο – πράγμα που οφείλεται εν μέρει σε κλισέ και όχι τοσο στο ίδιο το υλικό, που δεν είναι από μόνο του άσχημο. Εν πάση περιπτώσει όμως, αυτή είναι μια ευκαιρία να κάνουμε το κτήριο λίγο πιο ενδιαφέρον και λίγο πιο χαρούμενο. Και να το αγαπήσουμε περισσότερο.
Ευχαριστούμε την κ. Καρακάση του Γερμανικού Τμήματος, που είχε την αρχική ιδέα της ζωγραφικής σε τοίχους, το Συμβούλιο της Κοσμητείας που υιοθέτησε την ιδέα σε συνδυασμό με την ιδέα του διαγωνισμού και τους Ιστορικούς της Τέχνης (με αλφαβητική σειρά: τις κκ. Μαυρομιχάλη και Σχινά και τους κκ. Παυλόπουλο και Στεφανίδη) που αφιέρωσαν με ενθουσιασμό αρκετό χρόνο και θα διαθέσουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Διαγωνισμός Τοιχογραφίας

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format