Πανελλήνιες 2015: Το μεγαλύτερο δίλλημα: Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ;


Στο παρελθόν υπήρχε προκατάληψη σχετικά με τα τμήματα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).Υπήρχε η εντύπωση, και συνεχίζει σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχει, ότι είναι κατώτερα αξιακά από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), και έτσι πολλοί προτιμούσαν να περάσουν σε ένα πιο χαμηλόβαθμο τμήμα των ΑΕΙ παρά σε ένα των ΤΕΙ. Αυτό που έχει διαπιστωθεί όμως είναι ότι υπάρχουν ΤΕΙ με θετικές προοπτικές εργασίας και σε πολλές περιπτώσεις πολύ καλύτερες από ΑΕΙ και όπως φαίνεται από στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας πλέον υπάρχουν πολλοί φοιτητές που έχουν ως πρώτη τους επιλογή τμήματα των ΤΕΙ. Σε αυτό βέβαια έχει συμβάλει και η οικονομική κρίση αφού πλέον πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους σε περίπτωση που εισαχθούν σε ένα τμήμα των ΑΕΙ σε τόπο εκτός της μόνιμης κατοικίας τους. Το παραπάνω γεγονός οδηγεί μεγάλο αριθμό σε ΤΕΙ που έχουν παραπλήσιο γνωστικό αντικείμενο με τα τμήματα των ΑΕΙ που βρίσκονται πιο κοντά στο τόπο που μένουν. Οι μαθητές θα πρέπει να αναζητούν τα επαγγελματικά δικαιώματα που παρέχουν τα τμήματα των ΤΕΙ έτσι ώστε να έχουν εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι λοιπόν, όπως θα γίνει αντιληπτό με τα παρακάτω παραδείγματα, κάποια τμήματα των ΤΕΙ είναι πιο πάνω στις προτιμήσεις των νέων συγκριτικά με τμήματα των ΑΕΙ με παραπλήσιο γνωστικό αντικείμενο και επαγγελματικά δικαιώματα ή γενικότερα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά προτίμησης ανάμεσα σε τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ:

Διαιτολόγος από ΑΕΙ και Διαιτολόγος από ΤΕΙ:

Και οι δύο σχολές παρέχουν την δυνατότητα δημιουργίας διαιτολογικού κέντρου ή γραφείου.

Τμήμα

Πρώτες Προτιμήσεις 90% 2014

Βάση εισαγωγής 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ (ΑΘΗΝΑ)

256

17631

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

174

14586

Νοσηλευτική από ΑΕΙ – Νοσηλευτική από ΤΕΙ :Τα ίδια περίπου επαγγελματικά δικαιώματα έχουν οι απόφοιτοι νοσηλευτικής τόσο των τμημάτων των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ. Αυτό που παρατηρείται εδώ είναι ότι το γεωγραφικό κριτήριο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού προτιμάται το ΤΕΙ που βρίσκεται στην Αθήνα πολύ περισσότερο από το ΑΕΙ που βρίσκεται στην Πελοπόννησου,και όπως φαίνεται για οικονομικούς λόγους:

Τμήμα

Πρώτες Προτιμήσεις 90% 2014

Βάση εισαγωγής 2014

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

351

16417

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΣΠΑΡΤΗ)

67

14602

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

164

13100

Λογιστής από ΑΕΙ και από ΤΕΙ: Το επάγγελμα του λογιστή μπορεί να ασκηθεί τόσο από απόφοιτους των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ. Και εδώ βλέπουμε ότι προτιμήθηκε ένα ΤΕΙ παρά ένα πιο υψηλόβαθμο ΑΕΙ.

Τμήμα

Πρώτες Προτιμήσεις 90% 2014

Βάση εισαγωγής 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΘ

243

15658

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

117

11612

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΤΡΙΠΟΛΗ)

46

12031


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2015: Το μεγαλύτερο δίλλημα: Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format